Deze week had ik twee ‘afspraken’ buitenshuis, inclusief een overnachting. Zo ging ik een nachtje naar de provincie Groningen waar we uitgenodigd waren in het hotel Aduard en daarna direct door voor de grootste speelgoedbeurs ter wereld in Neurenberg, Duitsland. Het was enorm indrukwekkend, we hebben een hoop kunnen netwerken en het was vooral ook heel erg fijn om niet alleen mama, maar ook gewoon weer even mezelf te kunnen zijn. Niet in de ochtend haastje repje, kinderen aankleden, lunchtrommeltjes inpakken en op tijd naar school racen maar relaxed wakker worden, douchen, ontbijten en dan eens in de auto stappen.

Maandag

De week begon net zoals alle andere weken, manlief naar zijn werk en de kinderen naar school zodat ik zelf ook het een en ander kon doen. Vandaag voor het laatst dat ik zoonlief tussen de middag ging ophalen voor de lunchpauze, hij heeft nu rustig kunnen wennen op school en met dat heen en weer rijden ben je veel tijd kwijt, alleen al met er weer inkomen, die ik liever doorwerk zodat ik ’s middags ‘klaar’ ben.

Na de lunch kon ik bij de opticien mijn nieuwe bril ophalen. Dat scheelt toch wel, fijn om weer scherp te kunnen zien. Die dag heb ik ook heel hard gewerkt om alle dingetjes af te ronden zodat ik een week vooruit had ingepland om te publiceren. Hoef je je daar in ieder geval niet meer druk over te maken.

Ook de laatste was ruimde ik op en ik maakte een aantal kledingsetjes zodat manlief alleen nog maar een hanger van de kast hoeft te plukken en de kinderen zichzelf kunnen aankleden. Daarna keken we nog samen naar de nieuwe serie The Good Doctor, wat een goede serie is dat. Waarna hij naar bed ging en ik nog een betaalde opdracht schreef zodat ik volgende week geen achterstand hoef in te halen.

Dinsdag

Omdat ik weg ging had manlief een paar vakantiedagen opgenomen, hij had zelfs nog een paar weken van vorig jaar staan dus dat kwam goed uit. Die ochtend hebben we dan ook samen de kinderen naar school gebracht, natuurlijk extra luxe ;-) En even de juf ingeseind dat ik een paar dagen weg ben, als ze dan met rare kledingcombinaties of slordige staartjes aankomen weet ze hoe of wat ;-) Het vriendinnetje van dochter was weer beter en ze had uitnodigingen bij zich dus dochter was ook helemaal vrolijk. De moeder van het vriendje van zoonlief waar hij het al een week over heeft en al helemaal heeft bedacht waar ze dan mee moeten gaan spelen, dus even afgesproken dat we een keer moesten afspreken voor een playdate ;-)

Daarna reden we door naar Lisette waar we wat dronken en een fiets gingen ophalen. Zij had deze gekregen voor haar zoon, maar was een volwassenen fiets en laat nu net de fiets van manlief een kapot achterwiel hebben en precies dezelfde fiets willen. Allebei blij.

Natuurlijk moest ik het laatste moment zelf nog inpakken, gelukkig had ik de kleding al wel van de waslijn gehaald en klaargelegd. Maar er zijn dan altijd nog wat dingetjes die je nodig hebt. Ik had een vrij ruime koffer gepakt en dat was maar goed ook want daarom had ik ook niet echt een keuze gemaakt qua kleding en gewoon van alles klaargelegd zodat ik per dag kan kijken over hoe of wat. Hij ging maar net dicht.

Daarna vertrok ik richting Groningen, bijna drie uur in de auto, met een tussenstop in Utrecht om een plant af te geven die zaterdag was blijven staan. Natuurlijk werd daar ook weer een kopje thee gedronken. Dus rond drie uur kwam ik aan bij het hotel, ik had ruim de tijd genomen zodat ik daar nog even de tijd had om te kunnen werken en me rustig om te kleden. Vanuit de kamer hadden we ook een erg mooie zonsondergang met mooie kleurtjes. De anderen kwamen ook binnen druppelen en toen kreeg ik een appje dat ik niet zomaar een kamer bleek te hebben maar de bruidssuite ;-) Nu snapte ik ook alle rozen en hartjes. Het bed lag in ieder geval heerlijk en in de badkamer had ik niet alleen een bad, maar eentje met bubbeltjes!

Het programma begon met een welkomstwoordje van Kim van Blogadvies en vervolgens uitleg over het hotel en een rondleiding waarbij we zelfs letterlijk een kijkje namen in de keuken waar er ook met glutenvrije afdelingen wordt gewerkt dus je ook met een allergie veilig op vakantie kan. Daarna mochten we zelf aan tafel schuiven voor een uitgebreid diner waarbij het nog lastig kiezen was, zoveel lekkere dingen stonden er op de kaart. Uiteindelijk ging ik toch voor de tomatensoep, saté van de haas en kregen we een toetje. Er werden ook heel lekkere gin tonics gemaakt en we werden erg in de watten gelegd. Met een groep vrouwen aan tafel werd er natuurlijk ook volop gekletst dus de tijd vloog voorbij. Toch ging ik niet al te laat naar bed want woensdag zou een heel lange dag worden. Al kon ik het niet laten om eerst nog even in bad te kruipen en daar nog even tv te kijken.

Woensdag; Groningen & Speeddates

Ik werd gewoon wakker na een nacht van acht uur aan een stuk geslapen te hebben, dat is wel een tijdje geleden. Het bed sliep ook wel erg fijn. Daarna lekker rustig wakker worden om aan tafel aan te schuiven voor een super uitgebreid hotelontbijtje met alles erop en eraan. Dat is toch wel erg fijn om zo op te starten. De bus stond ondertussen al klaar, hij bracht ons naar het centrum van Groningen voor een korte tour. Groningen doet mij wel wat denken aan Delft, allebei een historisch centrum, centraal marktplein met toren die beklommen kan worden en natuurlijk een studentenstad.

We brachten onder andere een bezoekje aan ‘Kaaskopje’; een kaas-, wijn-, tapas- en nog meer-winkel waar we onder andere kaas en worst mochten proeven, ze hadden zelfs veganistische kaas. Maar ook pindakaas die je in je eigen potjes kan schenken om afval te voorkomen. De eigenaar wist echt heel veel over alles. Daar tegenover lag Musjes; een lokale speelgoed- en kinderwinkel die ook ver daarbuiten bekend is! We klommen naar boven in de Martinitoren waar je aan een oefenbel mocht trekken en een rondje lopen over de krans, waar het toch wel erg hard waaide en het hagelde. De traptreden zijn aardig hoog, dus de klim was stiekem een aardige work-out met spierpijn als gevolg. We hadden nog wat tijd over dus dook ik samen met Marguerita de Sostrene Grene in. Die hebben we niet in Delft. Later zagen we ook nog Little Lovely Living waar ik zeker nog een keer een kijkje wil nemen.

Terug in het hotel was het inpakken zodat ze de hotelkamers konden schoonmaken en mochten we aanschuiven voor een lunch. Omdat we die avond nog 800 km moesten rijden ging ik voor een warme lunch en de schnitzel smaakte wederom erg lekker. Na het eten begonnen de speeddatesessies. Helaas was niet iedereen aanwezig dus gingen we in duo’s aan tafel om met de verschillende partijen te praten. Ik ging samen met Doortje het rondje maken zodat we misschien ook samen wat dingen kunnen doen. Van het hotel, tot en met het Legiomuseum en een ondernemersvereniging het was erg interessant allemaal en erg benieuwd naar wat er uit gaat komen. Dat is natuurlijk altijd nog maar afwachten. De tijd vloog voorbij, dus om vijf uur moest ik toch echt afscheid nemen en naar het station om Fleur op te halen die mee zou gaan naar de Spielwarenmesse. Nicole ging met de trein naar huis, dus zij reed gezellig mee naar het station.

Daarna begon de lange tocht naar Neurenberg, een kleine 800 kilometer van Groningen (veel langer dan vanaf Delft waar we van uit gegaan waren). Na twee stops, om te eten en te tanken kwamen we vlak voor twee uur aan bij het pension. We hadden dit vooraf gemeld, maar ze was er niet heel erg happy mee (ergens ook wel logisch). We kregen de sleutels en doken direct het bed in. De volgende dag was het ontbijt al vroeg dus van uitslapen was geen sprake.

Donderdag; eerste dag Spielwarenmesse

Na het ontbijt vertrokken we richting Neurenberg (we hadden een pension buiten het centrum omdat dat niet te betalen is of al een jaar van tevoren volgeboekt). We hadden geen idee wat te verwachten, behalve dat het groot zou zijn. Dat was nog niet te bevatten, want de grootste hal van de Rai is net zo groot als de kleinste hal hier. In totaal 13 hallen, 3a-hallen, en nog drie extra verdiepingen verspreid over 180.000 vierkante meter. We hebben dus een kleine marathon gelopen in vier dagen tijd. Het viel ons mee dat we geen file hadden of iets dergelijks en bij de parkeerplaats stond de pers al duidelijk aangegeven. Erg fijn, want daarvoor was er een speciale parkeerplaats voor de deur zodat je geen honderden meters hoeft te lopen of shuttle hoeft te nemen naar de ingang. Er was al wel een enorme mensenstroom en ook veel met trolley’s terwijl je hier niets kan kopen. Als je veel catalogussen meeneemt loopt dat echter wel snel op. Binnen was het even zoeken naar de perskamer die boven de ingang bleek te zitten. Het was daar al aardig druk maar zo te zien ruim opgezet met werkplekken, computers, printers, persinformatie, maar ook een buffet met drinken en wat koffiebroodjes.

Daarna was het toch echt tijd om de ‘beursvloer’ op te gaan. Als eerste naar hal 3 en 3a waar al het houten speelgoed staat. Het plan was gewoon wat rondlopen om te kijken hoe het opgebouwd is en wat er te zien is. We kwamen veel bekenden tegen zoals Wobbel, legden nieuwe contacten en ik keek verlekkerd rond in de stand van Grimm’s naar al het mooie nieuwe speelgoed. Op een gegeven moment werden onze benen toch wel moe, en kregen we trek dus gingen we wat eten in de perskamer. Daarna hebben we nog de rest van deze hal gezien en overgestoken naar hal 4 met het educatieve en technische speelgoed. Ook hier kwamen we weer ogen en oren te kort.

Rond zes uur liepen we terug naar de perskamer waar we even hebben gezeten om de foto’s op Instagram stories te plaatsen en op zoek te gaan naar een restaurant. We besloten vandaag voor een Thais restaurant te gaan waar ik besloot om voor iets nieuws te gaan; namelijk gebraden eend met chili-koriandersaus. Gelukkig hadden we maar een kleine portie genomen, want dat bleek meer dan genoeg maar wel erg lekker en smaakvol. Rond tien uur waren we terug in het hotel en kroop ik nog heel even achter de computer, ook al was er geen wifi. Maar wel fijn alvast alle ‘aantekeningen’ bijwerken.

Vrijdag; dag 2 Spielwarenmesse

Vandaag verliep alles al een stuk soepeler, het is vrij makkelijk aanrijden, we wisten waar we moesten parkeren, waar de perskamer was en we hadden vooraf al een beetje uitgedacht waar we wat wilden zien. Hal 7 met modelbouw sloegen we grotendeels over en gingen door naar 7a voor het buitenspeelgoed, daarna nog hal 6 waar een paar grote merken stonden en we er achter kwamen dat je bij sommige stands een afspraak nodig hebt om naar binnen te mogen. Er staan ook grote muren omheen zodat je niet toch kan kijken (of foto’s maken) vanwege de concurrentie. Het is best bijzonder om zo mee te krijgen hoe ze niet alleen kunnen samenwerken maar ook sterke concurrenten van elkaar zijn.

Nadat we ook nog de tweede hal hadden gehad met buitenspeelgoed en feestartikelen (verkleedkleding, ballonnen en vuurwerk) waren we ergens in het midden dus besloten we om daar ergens te gaan eten in plaats van helemaal terug te gaan naar oost. We hadden bewust er een wat hoger tempo in omdat je achteraan in hal 12 en 12.2 de grote merken vindt en we daar ook de tijd voor wilden nemen.

Hier zaten ook echt de grotere bekendere merken op de begane grond en boven de heel grote waar je meer het gevoel hebt om door een winkelstraat te lopen met winkels waar je echt alleen op uitnodiging naar binnen komt. We hebben het bij een paar geprobeerd en bij Lego kregen we een korte rondleiding, wel met nadrukkelijke uitleg dat de telefoons echt niet uit je zak / tas mochten. Ook niet als je gebeld werd. En bij MGA kregen we zelfs in het Nederlands een rondleiding en zagen we de nieuwe Baby Borncollectie en de nieuwste L.O.L. ballen, daar gaat komend jaar nog heel wat leuks bijkomen! De eerste zijn al in de USA verkrijgbaar, dus mag ik al wel over schrijven. Hier ben je ook minimaal een uur kwijt om alles te zien en horen. En op een gegeven moment voel je dat toch wel. We hebben nog een poging gedaan om met de shuttle terug te gaan, dat was even zoeken naar de halte en vervolgens ook naar waar hij stopt. We hadden gehoopt bij hal 3 uit te stappen, maar dat bleek enkel parkeerplaats te zijn dus moesten we buitenom (zonder jas) weer naar de ingang. En dat met temperaturen net boven vriespunt, gelukkig was het wel droog want we hadden ook al menig sneeuwvlokje zien dwarrelen.

Het was ondertussen bijna sluitingstijd dus gingen we naar de perskamer en schoven we hal 3 waar we nog wat stands hadden gemist, door naar de volgende dag. Wederom tijd om Instagram bij te werken en we besloten die avond een pizzeria op te zoeken. Die vonden we al vrij dichtbij, waar we niet de enige beursgangers waren. De pizza’s waren hier ook van behoorlijke proporties, dus volgend jaar moet ik echt wel voor een kleine gaan. Verder ook weer prima gegeten en rond tien uur terug in het hotel. Helaas wel na een paar keer gruwelijk verkeerd gereden te zijn door in het donker afslagen gemist te hebben. Wegverlichting kennen ze daar niet.

Zaterdag; bloggerstour

Op een gegeven moment kom je in het ritme, dus we zaten vandaag al rond half negen in de auto op weg naar de beurs. Maar goed ook, want daar moesten we om tien uur zijn voor de bloggerstour waarvoor we uitgenodigd waren. We hadden de vorige avond een kluisje weten te bemachtigen in de perskamer dus hadden we de laptops meegenomen, zodat we eerst nog even een half uurtje met wel werkende wifi aan de slag konden en ze niet mee hoefden te zeulen. Maar goed ook, want ook hier kregen we als blogger allerlei goodies en catalogussen toegestopt wat stiekem best veel gewicht is.

Na een korte kennismaking begonnen we aan de tour langs zes standhouders. We vroegen ons af of we die ergens zouden ontmoeten of dat we echt in drie uur tijd over de beurs zouden lopen, ja dus. Ze hadden zes merken bereid gevonden om hun nieuwste producten te laten zien en twee exposities zoals Tech2Play met allerlei technisch en robotspeelgoed en de tentoonstelling met onder andere de drie nieuwste trends en het speelgoed dat is genomineerd voor de Toy-award. We brachten onder andere een bezoekje aan Simba, waar we eerder niet welkom waren zonder afspraak. Maar ook Schmidt, Lego, Sigikid, Steiff en Mattel met Barbie en HotWheels bezochten we met de groep. Lego wederom met heel strenge eisen, we kregen nu zelfs tasjes waar de telefoons in moesten.

De tour eindigde met een lunch in een van de betere restaurants waar je voor moet reserveren. Er was een speciaal driegangenmenu voor ons samengesteld, met keuzes zoals typische lokale gerechten zoals 6 Neurenberger braadworsten met aardappelsalade of zuurkool en linguine met champignoncrème. We kregen ook nog een toetje met een crêpe en ijs. Konden we even bijkomen.

Voor de middag hadden we de laatste twee hallen 1 en 2 op het programma staan waar we nog niet waren geweest. En nog een aantal stands waar we wilden kijken waar we eerder gemist hebben, maar ook waar we die ochtend waren geweest en nog een keer terug wilden gaan zoals de coastabilityride met een vr-bril waarmee je een ritje maakt in een van de achtbanen van Europapark. Wederom dus weer een erg drukke dag die we afsloten in de perskamer omdat daar wel redelijk internet is. Rond zes uur was er een soort borrel en werd er glühwein uitgedeeld en vuurwerk afgestoken. Er werd dus echt werk van gemaakt.

Omdat we al een uitgebreide lunch hadden gehad, besloten we die avond bij het wegrestaurant op een kwartier van het hotel te eten. Vaak hebben ze daar diverse broodjes en gerechten en we hoopten op een 4G-verbinding zodat we toch naar Wie is de Mol konden kijken. De verbinding in het hotel is drama en daar is geen bereik. En net als de rest van de week hebben we hier ook weer erg lekker gegeten. Daarna waren we zo thuis in het hotel waar we de fles wijn die Fleur had meegenomen, open trokken terwijl we alvast een soort verdeling maakte van de goodiebags voor de kinderen. Rond twaalf uur was het toch echt bedtijd.

Zondag; weer naar huis

We hadden de vorige avond ook nog een overzicht gemaakt voor de allerlaatste dag en wat we graag wilden zien. Zo hadden we een 3D-printer gezien maar nog niet konden kennismaken en wilde ik bij een aantal merken nog wat foto’s maken omdat ik nog niet helemaal happy was. Ook vandaag gingen we voor een warme lunch zodat dit tijd zou schelen tijdens de terugweg. Om twee uur hadden we de eerste, en laatste afspraak staan tijdens deze beurs. Toen hadden we toch echt alles gezien voor ons gevoel en was het tijd om naar huis te gaan.

Om half vier stapten we in de auto. Klaar voor de laatste 700 kilometer naar huis, gelukkig was terug naar Delft iets dichterbij dan vanaf Groningen. Het reed op de terugweg lekker door, we hadden wel wat last van sneeuwbuien onderweg maar gelukkig geen hinder. Voor we het wisten zaten we op de helft, tijd dus voor een pauze en wat eten. Dat werd net zoals de heenweg de MacDonalds waar ze een rosti burger hebben.

Uiteindelijk kwamen we rond elf uur in Leiden en werd het tijd om na vier heel intensieve dagen afscheid te nemen. Daarna nog een twintig minuten en vlak voor twaalven kwam ik thuis. Snel de auto leeghalen, en even kijken wat er afgelopen week was binnengekomen aan post en daarna naar bed. Waar een andere jongedame mijn plaats had ingenomen. Je zit er meteen weer in als moeder zijnde ;-)

Meer zien van afgelopen week; check dan de stories op Instagram. Deze zijn op mijn profiel nog terug te vinden.

Linda van Aken