Skip to Content

Dagboek bijhouden; hoe begin je met een dagboek en wat schijf je er in?

Dagboek bijhouden; hoe begin je met een dagboek en wat schijf je er in?

Anne Frank hield een dagboek bij in de Tweede Wereldoorlog, veel mensen houden een dagboek bij tijdens een akelige periode (of altijd…). Schrijven over wat je meemaakt helpt én is een mooie herinnering voor later. Het helpt je relativeren en het is een manier om je gevoelens te verwerken.

Al schrijvend kun je tot inzichten komen die je nog niet had, maar ook gewoon het feit dat je er even mee bezig kan zijn kan al helpen. We leven nu niet in oorlog, zoals Anne Frank, maar deze tijd is wel een rare tijd waar angst, frustratie, eenzaamheid en wat al niet meer, hoogtij kan vieren. Een dagboek bijhouden is fijn voor jou, als ouder, maar zeker ook voor je kind!

Voor jezelf een dagboek bijhouden

Het klinkt alsof het heel wat is: een dagboek bijhouden. Maar het is niets anders dan schrijven wat er in je opkomt, waar je behoefte aan hebt of wat je in deze tijd gedaan hebt. Niemand bepaalt wat je schrijft, dat ben jij alleen.

En de ene keer zal je met vijf woorden klaar zijn, terwijl je op een ander tijdstip zo vijf blaadjes vol schrijft. Je mist je (groot-)ouders, misschien heb je al kinderen die niet meer thuis wonen en nu niet of minder vaak langskomen, je collega’s zie je niet live en je voelt je onzeker in de rol van juf of meester.

Je weet soms van gekkigheid niet meer hoe je jouw eigen werk, het huishouden en de kinderen moet combineren. Vriendinnen om bij uit te huilen, heb je wel maar ook dat kan niet meer live. En waar gaan we heen? Hoe lost zich dit weer op?

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de angst die je misschien hebt voor jezelf, je kinderen of je kwetsbare ouders om Covid-19 te krijgen. Werk je zelf in het ziekenhuis/de zorg, dan kunnen er nog veel meer heftige zaken voor je spelen.

Schrijf het van je af! Koop een mooi schrift en geef je zelf de ruimte om je gevoelens van je af te schrijven. Of doe het gewoon op je laptop of zelfs smartphone.

Er zijn apps hiervoor waardoor het eventueel niet door anderen te lezen is. Geen zin om veel te schrijven; ga dan voor de one line a day dagboek waarbij je iedere dag 1 regel schrijft in je dagboek.

Dagboek online bijhouden: grote variatie aan mogelijkheden

Er zijn veel apps om een dagboek online bij te houden. Vaak met extra mogelijkheden, zoals het bijhouden van een kalender of bijvoorbeeld een takenlijst. Met een inlogcode voorkom je dat een ander in je verhalen kan duiken. Dat voelt ook wel fijn.

Vaak kun je ook links in je verhaal zetten, je kunt het alsnog mailen en zo toch uitprinten en meer van dat soort extra’s. Let dan ook even op wat je wilt en verwacht van de app. Zo voorkom je dat je al even bezig bent en erachter komt dat het toch niet is wat je zoekt.

Een paar voorbeelden zijn:

  • Lifeograph
  • Penzu
  • Dayone
  • Rednotebook

Ga voor mooi!

Wil je liever je gevoelens met pen aan het papier toevertrouwen? Natuurlijk is er niets mis met een gewoon schriftje en een gewone pen. Maar het geeft gevoelsmatigs ook juist wel iets moois als je gaat voor een mooi schrift met een harde kaft en mooie kleuren.

Om te schrijven met een speciale pen. Zo voelt het als meer dan gewoon maar iets opkrabbelen. (En het staat ook nog eens mooi in je boekenkast voor later…).

Ook scrapbooking waarbij jij je dagboek helemaal versiert, hoort er natuurlijk bij.

Wil je eens wat anders; kies dan voor een zelfreflectie dagboek waarbij je iedere dag even stil staat bij wat er die dag is voorgevallen. En hoe of wat je daar de volgende keer beter mee om zou kunnen gaan. Een aanrader is bijvoorbeeld de burn after writing methode.

Een dagboek bijhouden door je kinderen

Vanaf een jaar of acht (is uiteraard per kind verschillend) kan een kind zelf ook veel hebben aan een dagboek. Hij of zij kan dan dusdanig goed schrijven dat het geen probleem meer hoeft te zijn om dit te doen.

Denk je dat dit wel wat is voor je kind, geef hem of haar dan een mooi dagboek of die app. Gewoon in Word kan uiteraard ook. Kinderen zijn handig met de computer, dus laat het lekker zijn gang gaan. Met foto’s erbij bijvoorbeeld.

Wil hij graag een foto van opa erbij plakken omdat hij hem zo mist, of zou hij het leuk vinden om een briefje van oma te krijgen? Laat oma een digitale krabbel schrijven, zodat hij het zo in zijn digitale boek kan plakken.

En hetzelfde geldt voor die foto. Toch in een schrift? Dan komt het betere plakwerk gewoon om de hoek kijken. Neem zijn werk serieus, want het kan hem echt helpen om met deze tijd om te gaan.

Samen een dagboek bijhouden

Met elkaar een dagboek bijhouden geeft meerdere mooie aspecten. Je maakt er een belevenisboek van en ieder gezinslid mag hierin schrijven, tekenen en plakken wat deze tijd voor hem of haar betekent.

Het is meteen een mooie activiteit om af en toe met elkaar voor te gaan zitten. Maar je kind mag het ook spontaan zelf doen. Het is immers bedoeld om emoties te verwerken. Als straks alles weer normaal is, kunnen jullie er nog samen naar kijken.

Daarnaast is een gezamenlijk boek maken ook een startpunt om met elkaar in gesprek te gaan hierover. Een groot schrift of plakboek kan hier prima voor gebruikt worden.

Of koop een A4 multomap en insteekhoesjes. Iedereen kan dan op zijn eigen vel werken en deze vervolgens in de map doen. Zeker voor jongere kinderen is dit een fijne manier.

Zij kunnen immers hun verhaal nog niet opschrijven, maar hebben minstens net zoveel vragen en angsten als wij. En verdriet! Want ook zij missen hun gewone leventje, hun vriendjes en vriendinnetjes en niet te vergeten de juf of meester!

De kleintjes en een dagboek

Gaan de kinderen een eigen dagboek bijhouden en heb je nog een kleuter in huis? Geef je kleuter ook zijn eigen boekje waarin hij op zijn manier zijn gevoelens kan uiten. Inderdaad met plak- en tekenwerk.

Maar geef je kind ook de kans om er dingen in te laten zetten in taalvorm als hij dat graag wil. Hij vertelt, jij schrijft! Neem je kindje serieus!

Aandachtspunten

Ga je werken met een gezamenlijk boek dan zijn er een aantal spelregels, die misschien wel handig zijn om voor te leggen aan de kinderen:

  • Iedereen is vrij in hoe hij werkt. Plakken, schrijven of wat dan ook: het mag allemaal!
  • Niemand maakt een ander belachelijk om wat hij of zij laat weten!
  • Niets moet…
  • Elkaar na-apen mag ook!
  • Iedereen mag zoveel of zo weinig erin schrijven als hij of zij wil. Geen gezeur dus over hij doet nooit wat of zij maakt er te veel…

Let op: Schrijft een kind in zijn eigen dagboek? Een dagboek is heilig en een ander leest daar dus beslist niet in!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)