De Costa Daurada, in Nederland ook wel bekend als de Costa Dorada, betekent de ‘gouden kust’. De stranden van onder andere Fuerteventura en Salou (niet alleen leuk voor pubers ook voor kindvriendelijke vakanties met onder andere één van de grootste pretparken van Europa Port Avontura) zijn algemeen bekend. Of voor een meer culturele stedentrip gaan mensen richting Barcelona. Deze regio in Catalonië heeft, onder andere landinwaarts, echter veel meer te bieden! Graag neem ik je mee naar deze schitterende regio waar ondanks dat het zonnetje schijnt het toch heerlijk aangenaam vertoeven is met een fijn zeebriesje en het richting de bergen helemaal aangenaam is. Een regio die ideaal is voor dagjes uit of bijvoorbeeld een rondreis te combineren met een paar dagen strand! Wij vlogen hierheen vanaf een regenachtig Eindhoven airport met Ryanair en stapten twee uur later uit in het zonovergoten Reus airport vlakbij Tarragona.

Tarragona

Ooit in de Romeinse tijd was Tarraco de hoofdstad van de toenmalige provincie Hispania Tarraconensis die zich uitstrekte van Barcelona tot aan de Pyreneeën en het noordelijkste deel in Portugal en daarom een stad met een rijke geschiedenis. Als je hier rondwandelt kan je daar dan ook niet om heen. Op sommige plekken zijn er huizen overheen gebouwd maar op verschillende plaatsen vind je nog de sporen terug uit deze tijd. Daarom ook dat deze opgenomen zijn op de lijst van Unesco heritage.

Tip: Vlakbij de kathedraal vind je restaurant AQ. Een soort Spaans Japans fusionrestaurant waar onder andere een green egg staat en er tafeltjes direct aan de keuken staan zodat je kan zien hoe ze hier aan het werk zijn. Ze serveren hier diverse lekkere hapjes zodat je ongemerkt aan het einde van het diner goed vol zit. Of het ook heel erg geschikt is voor gezinnen met (jonge) kinderen betwijfel ik.

Haven

Naast de Romeinse ruïnes vind je in Tarragona ook een haven met niet alleen (enorm grote) jachten maar ook vissersboten die daar dagelijks verse vis leveren aan de restaurants die aan de boulevard liggen. Voor de kinderen is het zeer aangenaam om ook even bij de fontein te spelen.

Tip: Eten bij restaurant El Pòsit in Tarragona. Dit restaurant zit in de oude visafslag en wij hebben hier echt heerlijk gegeten. Dit heeft meteen de toon gezet voor de rest van de reis, want het eten hier is echt heerlijk, en die Spaanse wijn…

Strand

In het centrum van Tarragona en daarbuiten vind je diverse stranden. El Miracle is Tarragona´s meest centrale strand. Het is 500 meter lang en 75 breed en kan te voet bereikt worden met een trap vanaf de Rafael de Casanovaboulevard. Vanaf het ‘Meditterraans balkon’ heb je een mooi uitzicht over het strand in combinatie met het amfitheater.

Rambla & Balcón del Mediterráneo

Net als in Barcelona en andere steden in Catalonië heeft Tarragona een eigen Rambla. Dit is een straat waarbij de voetgangers in het midden lopen en de auto’s aan de zijkant. En één van de plekken waar (vroeger) het sociale leven plaatsvond en je als middelbare scholier afspreekt met je leeftijdsgenootjes. Of hier ging je heen voor een wandeling richting het strand om uit te komen bij het balkon met zicht op de zee. Dit is ook één van de duurste straten in de stad omdat de infrastructuur beter is dan bijvoorbeeld in het oudere gedeelte van de stad en je hier niet alleen duurdere huizen vindt maar ook de wat duurdere bedrijven en winkels.

Romeins amphitheater & circus

Ook in de stad zelf vind je bouwwerken uit de Romeinse tijd, die onderdeel zijn van de Unesco monumenten. Van de oude Romeinse stadsmuren in combinatie met Middeleeuwse torens tot en met het amphitheater dat ooit net buiten de stadsmuren lag en heel veel mensen kon huisvesten. Vanaf een boulevard (El Balcó del Mediterrani) aan het einde van de Rambla heb je een uitzicht op het amphitheater dat hier in de 2e eeuw na Christus is aangelegd.

Ook was hier vroeger een enorm circus te vinden. Aan een uiteinde is de cirkel weer blootgelegd, de rest van het bouwwerk ligt onder de huizen en een plein waar het ’s avonds erg gezellig is.

Meer de heuvel op richting de kathedraal vind je nog meer Romeinse overblijfselen. Zo moet je zeker opletten in bepaalde straten als er grote stenen werden gebruikt. Grote kans dat het bijvoorbeeld gedenkstenen zijn waar de originele Latijnse tekst zichtbaar is geplaatst.

Aquaducte de les Ferrerese & Parc Ecohostoric del pont del Diable

Eén van de Romeinse bouwwerken vind je net buiten de stad. Het Romeinse aquaduct de les Ferreres, ook wel bekend als El Pont Diable (de duivelsbrug). Omdat dit zo’n belangrijke stad was is Keizer Augustus hier drie jaar geweest en heeft toen plannen gemaakt om deze stad uit te breiden. Onder andere met het aquaduct dat water van een bron 30 km verderop moest aanvoeren. Dit water moest over een aantal dalen heen en daar vind je dus nog dit zeer indrukwekkende aquaduct.

Dit monument is tegenwoordig onderdeel van een natuurpark dat niet alleen als doel heeft om de geschiedenis te bewaren maar ook met het oog op de toekomst. Zo zijn ze samen met vrijwilligers bezig om dit bos een zeer aaangename plaats te laten worden met diverse tuinen die zeer fotogeniek zijn. Zo kwamen we een bruidspaar tegen die hier foto’s lieten maken. Maar ook wandelpaden of fietspaden om te mountainbiken. Bijzonder is dat je tegenwoordig ook over het aquaduct heen en weer kan lopen en zo goed het heden (de snelweg en fabrieken / stad) kan zien en de andere kant de natuur. Zeker op warme dagen is dit park een aangename plaats om te vertoeven en kan je hier picknicken of bij het restaurant wat eten of drinken.

Reus

Naast Tarragona is Reus de grootste stad in deze regio, beide steden hebben evenveel inwoners. Deze stad ligt echter iets verder landinwaarts en heeft dus geen strand. Wel hebben zij het vliegveld Reus. Veel mensen uit de regio komen hierheen om te shoppen; je vindt er dan ook diverse soorten winkels, ketens en terrasjes. Heerlijk om tijdens of na het shoppen dus even te gaan zitten.

Tip: Rond lunchtijd drinken veel lokale inwoners een glas Vermut. Dit is een soort likeur van druiven waar kruiden aan zijn toegevoegd. Erg lekker en wordt vaak gegeten in combinatie met wat zoute chipjes, een schaaltje olijven en een schijfje citroen.

Wij hebben de laatste avond gegeten bij La Glorieta del Castell Restaurant, als je hier gaat eten zeker het rundvlees proberen. Die was zo ongelofelijk zacht en smolt gewoon in je mond.

Gaudi & Modernisten

Reus staat bekend om de modernistische bouwwerken. Dit is ook de geboortestad van de bekende architect Gaudi die hier zijn inspiratie vandaan haalt. Nu is hij op zijn 16e naar Barcelona verhuisd, dus zal je geen gebouwen van zijn ‘hand’ tegenkomen maar wel andere zeer bijzondere gevels. In het centrum vind je ook het Gaudi-museum, absoluut een aanrader om te begrijpen waar hij zijn inspiratie vandaan haalt. Dit hebben ze heel mooi gedaan met foto’s van de bouwwerken, en waar hij zijn inspiratie vandaan haalt. Filmpjes, en andere interactieve opstellingen zodat het ook leuk is met kinderen.

Ook kan je de modernistische route wandelen waarbij het heel verstandig is om regelmatig naar boven te kijken om niets van de bijzondere gevels te missen. Bij deze huizen zit er ook in de straat een speciale steen gemetseld om je daarop te wijzen. Overal kan je wel plattegronden vinden met de route die je ook langs het geboortehuis brengt of een standbeeld van Gaudi als puber.

Middeleeuwen & Klokkentoren

Daarnaast zijn er ook nog wat middeleeuwse en Romeinse resten te vinden. Zo zaten we in een hotel waarvan een muur een originele Romeinse muur was en loop je in het winkelcentrum opeens over een glazen vloer zodat je de onderliggende originele stadsmuur kan bekijken. Als het open is, of met een rondleiding, is het ook zeker een aanrader om de klokkentoren van de kerk te beklimmen. Niet alleen vanwege het schitterende uitzicht maar ook om een beetje te begrijpen waar Gaudi zijn inspiratie vandaan haalde. De wenteltrap zal bijvoorbeeld heel bekend voorkomen als je een bezoek brengt aan de Sagrada Familia in Barcelona. Terwijl deze er al sinds de 14e of 15e eeuw staat! De klokkentoren is nog steeds actief en heeft een klok die ieder uur slaat en een paar ieder kwartier. Wij kwamen net boven toen dat het geval was ;-)

Vliegveld Costa Dorada

Vlieg je richting de Costa Dorada dan kan je kiezen tussen Barcelona of Reus airport. Wij vlogen met Ryanair vanaf Eindhoven in ongeveer 2,5 uur op de heenweg en nog geen 2 uur op de terugweg naar laatstgenoemde. Een klein vliegveld met slechts enkele gates.

Bij aankomst loop je vanaf het vliegtuig direct naar de hal met enkele bagagebanden waar zeer snel de bagage geleverd wordt en je door kan naar de aankomsthal met diverse auto verhuurbedrijven (ideaal als je wat van de omgeving wil zien). Op de terugweg is het wel een aanrader om hier op tijd te zijn, de rij was erg lang en er was maar één incheckbalie geopend. De meeste gates zijn ook afgeschermd met extra paspoortcontrole naar Engeland, slechts 1 gate wordt gebruikt voor de overige vluchten. Er is hier een klein winkeltje en barretje waar je wat kan halen. Vlieg je rond lunchtijd is het dus verstandiger om in de vertrekhal wat te eten / drinken te halen.

Montblanc

Een plaats die zeker een aanrader is om te bezoeken, ook met kinderen is Montblanc. Aan het begin van de bergen vind je dit dorpje dat nog vrijwel helemaal omringd is door de middeleeuwse stadsmuur. Bij het toerisme office waar je meer informatie vindt en kan parkeren, brengt een enorme playmobil ridder je al helemaal in het thema ;-) Let wel op dat dit dorpje in de bergen ligt en een deel van de straten met trappen zijn en dus niet handig met een buggy / wandelwgen.

Middeleeuwse stadsmuren & torens

Langs een deel van de muur zijn huizen en gebouwen geplaatst, die voor een deel worden afgebroken om de stadsmuur te herstellen in zijn oude glorie. Maar de basis is nog steeds aanwezig. Net als de dertig torens die hier staan. In het weekend zijn er rondleidingen en in de maanden juli en augustus kan je een aantal torens beklimmen om van het schitterende uitzicht te genieten of een wandeling maken op een gedeelte van de stadsmuur.

Tip: Aan het einde van de stadsmuur vind je restaurant Sant Francesc waar het echt heerlijk eten is!

Stadscentrum

Bovenop de heuvel stond vroeger een klein kasteel, die is wel verdwenen. In het centrum van het dorp vind je nog wel de kathedraal die je kan bezichtigen (tegen een kleine vergoeding).  Toen we over het dorpsplein liepen op zondagmiddag was er hier een band aan het spelen en waren ze de traditionele Catalaanse dans aan het dansen. Het zag er echt heel sfeervol oud; jong en oud, hand-in-hand in een cirkel dansen en de rest daaromheen toekijkend of vanaf het terrasje met een drankje.

Meer informatie vind je hier.

Prehistorische rotstekeningen

Wat ook echt een aanrader is in Montblanc zijn de prehistorische rotstekeningen die hier werden gemaakt vermoedelijk om religieuze redenen. In tegenstelling tot de rotstekeningen van Lascaux zijn deze niet in een grot maar in de buitenlucht. Toch hebben deze vele duizenden jaren overleefd. In het dorpje is een museum dat helemaal in het teken staat van deze kunst en er meer informatie te vinden is en een aantal nagemaakte rotsen en fossielen die hier zijn gevonden. Helaas wel allemaal in het Spaans zonder Engelse vertaling. Wel is het mogelijk om mee te gaan op een rondleiding die wordt georganiseerd door het Tourisme office om een bezoekje te brengen aan de originele tekeningen in de bergen. Twee van deze vindplaatsen zijn vrij makkelijk toegankelijk. Niet alleen de tekeningen, maar ook het uitzicht is zeker de moeite waard.

Siurana

Als je naar de Costa Dorada gaat is een bezoek aan Siurana absoluut een must! Dit is ongeveer een uur rijden vanaf de meest bekende vakantiebestemmingen aan de kust en zeker de moeite waard. Midden in de bergen langs een schitterende route waarbij je je even in de Grand Canyon waant kom je uit bij de parkeerplaats vanwaar je naar het dorpje wandelt. In het dorpje vind je een tweetal restaurants / café en een hotel maar wat vooral interessant is als je verder het pad volgt naar het einde van het dorpje langs de kerk. Het uitzicht vanaf daar is echt geweldig. Je staat bovenaan de klif en kan heel ver kijken. Onder je slingert het stuwmeer waarvan je op sommige plekken de dam kan zien. Het is echt een aanrader om hier even de tijd te nemen om gewoon te genieten van het uitzicht, de rust en het ‘alleen op de wereld’ of ‘on top of the world’ gevoel. Ook met kinderen is dit prima te doen, je kan vanaf de grote doorgaande weg naar boven wandelen, of boven parkeren en dan is het een vrij horizontale weg zonder veel klimmen. Bovenaan de klif staan echter geen hekken dus is het wel even goed opletten!

Tip van de gids was wel om hier niet heen te gaan in het weekend omdat het dan echt heel druk kan zijn aangezien veel mensen vanuit de grotere steden hier in de omgeving een tweede huis hebben. Of als het bewolkt is aan het strand omdat dan iedereen de bergen in trekt. In de zomermaanden (mits niet in het weekend) is het hier ook prima te doen.

Meer informatie vind je hier.

Natuurpark Serra del Montsant