Skip to Content

Corona en pubers: hoe ga je er mee om?

Corona en pubers: hoe ga je er mee om?

We leven in een vreemde tijd. Voor ons staat onze wereld al op zijn kop, dus hoe zit dat nu eigenlijk met onze heerlijke puberzoons en -dochters? Hoe leg je corona uit, wat mogen ze wel en wat niet en hoe houd je corona en pubers ook voor hen behapbaar? 

Corona en pubers; wat vertellen?

Pubers zijn geen kinderen meer die je een leuk verhaal vertelt om de waarheid iets minder hard te laten zijn. Die tijd is wel geweest. Vertel dan ook gewoon hoe het werkelijk in elkaar steekt. Ze prikken door jouw goedbedoelde ‘mooie’ verhalen moeiteloos heen.

Sterker nog: ze weten er misschien wel meer over corona van dan jijzelf. En dat komt niet alleen door hun internetgedrag, er is simpelweg ook nog zoiets als school. Als ik zie hoe het hier in huis ging, dan moet ik bekennen dat zij meer op de hoogte waren dan ik voordat het in Nederland aan kwam.

Op school wordt er met ze over gepraat en als het onderwerp ze aanspreekt wordt er vanzelf meer over opgezocht of het nieuws nauwlettend in de gaten gehouden. Het is dan ook niet zozeer moeten uitleggen wat Corona is en wat de maatregelen inhouden, het is meer er mét elkaar erover praten.

Maar persoonlijk zou ik er niet te veel nadruk op leggen. Volgens mij maak je daar de hele situatie alleen maar dreigender mee.

Geef ze alle ruimte om hun zorgen en vragen te kunnen delen. Zie je dat je kind zich echt zorgen maakt over de gevolgen van corona, geef hem aandacht en probeer zijn zorgen te relativeren. Wil je toch meer handvatten?

Dan heeft Unicef misschien wel tips voor je! Het is vooral bedoeld als leidraad voor leerkrachten, maar misschien kun jij er ook wel wat mee!

Met vrienden

Sportclubs liggen stil, scholen zijn gesloten. En dat is niet voor niks. Laat jij je zoon of dochter dus een potje voetballen met vrienden op het trapveldje? Mogen ze in groepsverband toch een feestje bouwen, omdat alles verder dicht is?

Lastige vragen, waar zelfs geen éénduidige antwoorden op wordt gegeven door virologen. Op zich snap ik het standpunt dat als je kind afspreekt met een groep anderen, het principe van de sluiting van scholen en verenigingen teniet doet.

En dat het wel zou kunnen als ze maar afstand van elkaar houden (zoals weer andere virologen zeggen), is leuk, maar in de praktijk volgens mij niet echt haalbaar.

Ik bedoel maar: sta jij ‘mijlenver’ bij de anderen vandaan als je elkaar spreekt in de winkel? Het is dus eigenlijk vooral een persoonlijke beslissing die je neemt, maar wees er wel serieus in.

De maatregelen zijn er immers niet voor niets! Elkaar tijdelijk spreken via sociale media, bijvoorbeeld, is waarschijnlijk toch wel even verstandiger.

Nu is het natuurlijk ook wel een verschil of je met 1 of 2 vrienden afspreekt of dat je de hele klas uitnodigt…

Thuis schoolwerk maken

Waar je als puberouder mee te maken krijgt, zijn pubers die nu opeens hun schoolwerk thuis moeten doen. Jonge kinderen aan het werk zetten is 1 ding, maar pubers aan het schoolwerk krijgen is een heel ander ding.

En dat kan 2 kanten op: ze zijn zelf heel serieus waardoor jij er helemaal niet naar om hoeft te kijken óf school interesseert ze totaal niet en zie ze dan maar eens zover te krijgen!

Als je puber serieus met school omgaat

Gelukkig is mijn puber altijd al serieus met zijn schoolwerk en ook nu maakt hij zonder al te veel gemopper zijn opdrachten. In dat opzicht heb ik er dus geen extra werk aan. Toch is enig support natuurlijk wel op zijn plek.

Hoe doe je dat?

  • Toon interesse in zijn schoolwerk
  • Geef zo af en toe eens een compliment…
  • Vraag toch af en toe eens of het goed gaat, niet als controle maar als meeleven
  • Let erop of je kind niet te serieus wordt. Met andere woorden: zit hij of zij wel heel lang aan zijn huiswerk? Vraag dan eens of je hem helpen kan. Misschien zijn er wel zaken die onduidelijk zijn of kan hij zich slecht concentreren. Laatstgenoemde zou ook zijn zorgen om de hele situatie kunnen zijn!
  • Zorg voor rust in de tent, zodat er ook ruimte is om goed te leren
  • Is je kind erg lang bezig, breng eens wat te drinken of te eten naar hem toe. Of maan hem tot pauze.
  • Heeft je kind achterstand of gewoon moeite met bepaalde vakken? Support hem, ondersteun waar je kan. Waarschijnlijk kan hij gewoon contact opnemen met de leerkracht. Nu zou dat natuurlijk een stap te ver voor hem kunnen zijn. Help hem om het toch wel te doen!

Als je puber en schoolwerk niet samengaan

Het is een rare situatie, voor iedereen. Is je kind altijd al dwars van zijn schoolwerk? Dan kan het zijn dat hij in deze vreemde periode opeens wel gaat nadenken en toch aan het leren gaat. Maar het kan inderdaad ook anders.

Wat moet je als je dwarse puber ook nu zijn kop in de wind gooit? Allereerst heeft schreeuwen en schelden geen zin… Boos worden werkt eerder averechts en geeft je kind alleen maar meer reden om zijn kop in de wind te gooien.

Probeer kalm te blijven en hem uit te leggen waarom het beter is als hij wel aan het werk gaat. Veel meer dan dat kun je simpelweg niet doen. De meeste scholen zullen de mogelijkheid bieden aan de leerlingen om contact op te nemen met de leerkrachten, misschien kun jij dat anders zelf doen en ze om tips vragen.

Het is echter zo dat een dwarse puber op school sowieso al een probleem is om op te lossen, en dat maakt deze hele situatie er niet beter op. Laat hem duidelijk weten wat de consequenties zijn van zijn gedrag!

Misschien heb je ook wel iets aan algemene tips om pubers te motiveren wat school betreft.

Tips om het leuk te houden ook voor pubers

Opeens zitten we dan met z’n allen voornamelijk thuis. Je jongste uk laat gillend zijn politieauto door de kamer rijden, je partner zit met zijn collega’s uren luidkeels te communiceren via één of andere internetverbinding, jij probeert ergens ook nog je werk te doen.

Het huis is een slagveld en daar moet je ook nog orde in scheppen. En daar tussendoor moet je puber zich dan ook nog eens ergens een plekje zien te veroveren.

Met een beetje geluk is zijn slaapkamer nog een privéterrein waar hij rustig zijn schoolwerk kan doen én kan gamen.

Misschien moet je inderdaad in deze periode de teugels ietsje minder strak houden om er het beste met elkaar van te maken. Laat hem maar lekker even beeldschermen en zo zijn sociale contacten onderhouden.

Of spreek met elkaar af dat de avonden vrij zijn van verplichtingen voor werk en school en ga eens lekker ouderwets met elkaar een spelletje doen (al zitten daar vast niet alle pubers op te wachten…).

Verhoog haar beltegoed tijdelijk zodat er even lekker gekletst kan worden met vriendinnen of … Nou ja, probeer er met elkaar gewoon het beste van te maken en geef op sommige vlakken een beetje meer ruimte om het leefbaar te houden!

Benoem de mooie dingen die gebeuren

Ondanks alle ellende en verdriet voor de getroffen families, gebeuren er ook heel mooie dingen. Opeens is er respect voor bepaalde beroepen, staan mensen klaar om anderen te helpen en het milieu vaart er ook wel bij.

Om de hele situatie iets positiever te kunnen laten zijn, zou je ook over deze dingen met je puber kunnen praten! Misschien heeft hij zelf nog wel mooie initiatieven die hij kan uitvoeren om anderen te helpen!

Wil Cats
Volg me via: