Omdat we willen dat de wereld het langer vol zal houden, omdat we willen dat onze kinderen niet met de gebakken peren zitten: dáárom willen we consuminderen! Maar met consuminderen bereik je meer! Je bent bewuster bezig met voeding, waardoor je gezonder eet. Je bent bewuster bezig met aankopen en dat is ook gewoon goed voor je portemonnee. Maar ook maakt het je gelukkiger, omdat je minder afhankelijk wordt van wat je hebt. Om nog maar te zwijgen over alle ruimte die je zult besparen… De uitspraak is niet voor niets ‘less is more’. Maar goed, hoe kan je consuminderen? Met deze twintig tips en voorbeelden ben je al heel goed op weg!

Gebruik internet intensief…

Heel veel dingen zijn eigenlijk helemaal niet meer nodig om aan te schaffen. Je kunt, zeker als het om informatieve dingen gaat, heel veel van internet afhalen. Boeken? Die koop je gewoon als een e-book. Scheelt geld (zijn goedkoper), kost minder papier en het voorkomt een overvolle boekenkast! Goed voor het milieu en voor jou. En de rechtmatige schrijver is er geen dupe van!

Verban de auto

Kan je best op de fiets of met de bus naar je werk? Doen! Of lopend, goed voor de beweging en het milieu is er ook blij mee. En al dat geld wat in een auto gaat zitten, kan jij gebruiken voor de trein, bijvoorbeeld. Wil je toch nog wel een keer ergens heen, wat met het openbaar vervoer echt niet te doen is? Dan is af en toe eens een auto huren nog altijd een slimmere optie.

Gas, water en licht en de zorgverzekering

Wil je consuminderen om geld over te houden? Dan is het een heel goed plan om regelmatig te checken of jouw gas-, water- en lichtuitgaven niet goedkoper kunnen. Net als je zorgverzekering, trouwens. Gaat het jou meer of ook om het milieu? Houd dan eens goed tegen het licht hoe groen jouw leveranciers zijn! En ja, ook jouw kleine bijdrage is belangrijk voor het milieu. Want alle kleine beetjes worden samen een groot geheel!

De kringloopwinkel

Nieuwe spullen nodig? Waarom nieuw? Je hebt andere spullen nodig, omdat bijvoorbeeld jouw bank doorgezakt is. Ga eens kijken bij een kringloopwinkel of neus eens rond op sites als Marktplaats. Je zult je verbazen hoeveel moois hier een tweede kans aangeboden krijgen. En heb je zelf je oude spullen niet meer nodig? Zijn ze nog heel en dus bruikbaar? Niet zomaar weggooien: de kringloopwinkel is hun nieuwe bestemming! Of verdien er nog wat aan via Marktplaats.

Doe geen impulsaankopen

Ben je helemaal enthousiast over een product dat je hebt gezien? Slaap er eerst eens echt een nachtje over. Grote kans dat de drang om te kopen een stuk minder is geworden en dan snap je vanzelf ook wel dat het helemaal niet nodig is om het te kopen! Winkels weten als geen ander hoe mooi ze hun producten moeten aanprijzen. Trap er niet in!

Zuinig met eten

Je schrikt als je hoort hoeveel eten er in de kliko verdwijnt, terwijl andere mensen er een moord voor zouden doen! Om nog maar te zwijgen over de wrange gedachte dat een koe geslacht is, en jij het niet eens de moeite waard vindt om op te eten. Nodeloos geleden, dus. Koop dus niet in grote hoeveelheden in en maak van de restjes de andere dag weer iets anders. Vroeger, bij mij thuis, hadden we een kliekjesdag en werden o.a. de aardappelen die over waren verwerkt tot ‘gebakken aardappelen’. Helemaal zo gek was dat nog niet, dus.

Weet wat je hebt (en waar)

Ben jij ook weleens thuisgekomen met een nieuwe taartvorm terwijl er gewoon één in de kast stond? Oeps, vergeten. Of je weet wel dat je het hebt, maar echt niet meer wáár? Probeer dit soort zinloze uitgaven te voorkomen door je rommel op te ruimen en alles een mooi, overzichtelijk plekje te geven. Zo heb je een keer heerlijk alles uitgezocht, zijn de kasten weer netjes en voorkom je dit soort ellende.

Zelf maken

Misschien ben je handig en kan je zelf dingen maken, waardoor de prijs een stuk goedkoper is én je nog trots kan zijn op jezelf ook! Of het nu om kleding gaat, meubels of bijvoorbeeld gordijnen, het kan allemaal. Als je dan ook nog kans ziet om de dingen van oude artikelen te maken, dan ben je helemaal goed bezig!

Anders op vakantie

Wil je consuminderen om de aarde te sparen, dan kan je ook eens kiezen voor een andere vakantie. Niet met het vliegtuig, maar een trektocht per fiets, bijvoorbeeld. Of niet met de kinderen naar een duur resort in Spanje, maar gewoon hier in Nederland blijven bij een vakantiepark met overdekt zwembad. Het draait dan toch meestal om dagen bij het zwembad vertoeven ;-)

Vermijd kant-en-klare producten

Eten zelf bereiden. Gezonder én goedkoper. En vaak nog lekkerder ook! Het enige wat je er meer in investeert is tijd, maar dat is het dubbel en dwars waard.

Gebruik je pin niet meer

Bij het gebruik van je pinpas heb je meestal veel minder feeling met de hoeveelheid geld, dan dat je het cash betaalt. Bepaal voor hoeveel je deze week mag uitgeven en stop dit contant in je portemonnee. Zo zie je in één oogopslag hoeveel je nog te besteden hebt.

Boodschappen doen, doe je niet iedere dag

Probeer je boodschappen zo in te plannen, dat je voor meerdere dagen tegelijkertijd mee kan nemen. Hoe vaker je in de winkel komt, hoe vaker je ook de verleiding hebt om extra spullen mee te nemen. Zo consumeer je dus juist meer!

Merkloos

Vaak betaal je automatisch meer voor bekende merken. En waarom? Alleen maar voor het naampje, want het zegt echt niet altijd iets over de kwaliteit. Het kan even uitproberen zijn of een merkloos of b-merk artikel voldoet aan jouw verwachtingen, maar het is het proberen waard! Zeker bij kleding even opletten, want te goedkoop betekent helaas vaak dat er kindertjes aan het werk zijn gezet e.d. Dát wil je nou natuurlijk ook weer niet!

Leensysteem

Vorm een groepje in de woonwijk of via een vereniging e.d., waarbij jullie een soort leensysteem gaan hanteren. We kopen niet allemaal een aanhangwagen, die kopen we met elkaar! Of Jan zorgt voor een goed gevulde gereedschapskist, Peter voor tuingereedschap en Janneke voor tijdschriften. Bedenk zelf maar eens wat je wel niet allemaal met elkaar kan delen!

Minder kleding en speelgoed

Geloof me, je hebt die twintig paar schoenen echt niet nodig. En zoonlief ziet eigenlijk, door zijn grote hoeveelheid speelgoed die hij heeft, niet meer waar hij nog mee spelen wil. Koop minder! Scheelt geld, tijd en ruimte! En het is heerlijk overzichtelijk.

Geniet langer van je spullen

Wát zeg je: jouw tv stamt nog uit 2010? Mens, dan moet je toch nodig aan het nieuwste model, hoor. Dit kan écht niet meer! Onzin? Tuurlijk, grote onzin zelfs. Als jouw tv het nog prima doet, waarom zou je dan een andere willen?

Doe niet mee aan modegrillen

Een modegril, het woord zegt het al, is een gril. Iets wat dus even helemaal het einde is en daarna er niet meer toe doet. Wil je echt met iedere hype meedoen, dan zal consuminderen toch een moeilijk dingetje worden. Koop liever spullen die je zelf echt mooi vindt, waardoor je er jaren plezier van hebt!

Leer je spullen zelf te repareren

Als je zelf de kapotte wasmachine kan repareren, kan dat veel geld besparen. Alleen al het feit dat de monteur langs komt, kost klauwen met geld. En je kan zo ook dingen maken, die je anders misschien moet weggooien omdat het een product is waar echt geen monteur voor langs komt…

Nee/nee-sticker

Met de nee/nee-sticker doe je eigenlijk drie dingen. Je geeft het signaal af dat je al die papieren niet wilt hebben waarmee je het milieu helpt. Je hebt zelf minder afval. Maar ook: je komt zelf minder in de verleiding doordat je al die advertenties niet ziet staan. Je kunt natuurlijk ook op zo’n manier naar de tv kijken. Reclame? Uit dat ding! Maar waarschijnlijk zap je dan toch al weg ;-) .

Beloon jezelf

En heb je echt hard je best gedaan? Dan mag je ook jezelf belonen! Door alle bezuinigingen heb je misschien wel geld over om eens lekker een relaxdagje te plannen bij een wellnesscentrum of een andere activiteit die je echt al zo lang wilt… Zorg voor een concreet doel, zodat je extra je best blijft doen!

Wat doe jij om te consuminderen?

Less is more stockphoto from Shutterstock / SNeG17

Lees ook

Wil Cats
Volg me via: