In het leven van je kind vier je een aantal mijlpalen; die kunnen te maken hebben met de ontwikkeling, opgroeien, maar ook op een ander vlak zoals in het geloof.
Als je kind gedoopt is binnen de Katholieke kerk, mag je kind rond zijn / haar achtste levensjaar voor het eerst deel nemen aan de eucharistie. Oftewel de Eerste Heilige Communie en daar hoort natuurlijk een communiefeest bij.
Op deze leeftijd is dat vaak nog een keuze van de ouders om het kind toe te laten treden. Dit is een heel bijzonder en ook belangrijk moment, en dat moet natuurlijk gevierd worden.
Niet alleen in de kerk in prachtig kleding met jurken die wat weg hebben van een minibruidje, maar ook met een feest. Waar waarschijnlijk nog net iets meer komt bij kijken dan een normaal verjaardagsfeest.
Stel een budget op voor het communiefeest
Je wilt het perfecte communiefeest organiseren maar ook de kosten in de gaten houden. Stel daarom van te voren vast hoeveel je wilt uitgeven aan het feest. Dit zal uiteindelijk een enorme hulpzijn bij het maken van keuzes voor bijvoorbeeld de locatie, de decoratie en de catering.
Maak een checklist
Om zeker te weten dat je overal aan gedacht hebt kun je een checklist maken, hierop noteer je alles wat voor jou belangrijk is. Zaken die hier niet op mogen ontbreken zijn:
- Gastenlijst
- Uitnodigingen
- Locatie
- Catering
- Decoraties
- Entertainment en activiteiten
- Fotograaf
- Kleding
- Bedankjes
Stel een gastenlijst samen en regel de uitnodiging
Dit is natuurlijk een voor de hand liggende tip die voor elk feest van toepassing is. Wat bij een communiefeest nog extra komt kijken is dat je wellicht gasten uitnodigt die voor het eerst een communie gaan bijwonen.
Deze gasten wil je misschien wat extra informatie geven over de betekenis van de eerste Heilige Communie, aangezien niet iedereen hier even mee bekend is en het verloop van de viering en de waarde daarvan. Dat het toch wat meer is dan alleen een leuk ‘feestje’.
Natuurlijk is het ook goed om je kind hierbij te betrekken; wie wil hij of zij graag op het feest hebben? Misschien wat vriendjes die dan misschien niet naar de kerk komen, maar wel naar het feest.
In de groep van mijn dochter worden ook de leerkrachten van school uitgenodigd voor de kerkviering. Aangezien onze dochter diezelfde maand jarig is, combineren wij het met haar verjaardag zodat er niet twee keer een feest is.
Wat betreft de uitnodiging is er heel veel keuze; wij hebben onze communieuitnodigingen en bedankjes bij Tadaaz besteld.
Ze hebben een breed aanbod aan communiekaartjes zodat er ook één past bij je kind. Zo zijn er onder andere kaartjes met of zonder foto, met gouden details, bloemen, maar juist ook wat stoerder in de vorm van een telefoon.
Ideaal is dat je bij Tadaaz twee proefdrukken kan bestellen om te zien en voelen hoe het kaartje er in het echt uit ziet en je kind vervolgens een definitieve keuze kan maken.
Het is goed om op de uitnodiging de naam van het kind, datum, tijd, locatie van de viering en het feest te vermelden.
Extra leuk is het om, als je een foto wil laten verwerken op het kaartje, vooraf een fotoshoot te doen. Wees er wel snel bij want de fotograaf kan heel snel vol zitten!
Leg de datum van de communie op tijd vast bij de eventuele feestlocatie
Afhankelijk van het aantal genodigden kun je het feest thuis vieren, grote kans dat het zomer is en je lekker buiten kan zitten. Of bij een groter aantal is het mogelijk om een locatie te huren voor een receptie of feest na afloop van de viering. Leg deze dan op tijd vast.
Kerken plannen vaak enkele momenten per jaar een communieplechtigheid in, de locatie die je op het oog hebt moet dan op dat moment natuurlijk wel beschikbaar zijn. Wacht daarom niet te lang met het zoeken naar een geschikte locatie.
Het communiefeest staat in het teken van de eerste Heilige Communie van jouw zoon of dochter. Je wilt dit moment samen beleven en daarom ook de tijd hebben om samen te genieten.
Vier je het feest op een locatie dan hoef jij je alleen maar bezig te houden met de gasten en kun je samen met je gezin volop genieten van het feest.
Kies je ervoor om na de ceremonie het feest toch thuis te vieren dan zijn er enkele aandachtspunten die je helpen om alles in goede banen te laten lopen:
- Bedenk simpele en makkelijk klaar te maken hapjes die je eventueel de dag van te voren al klaar kunt maken.
- Zet voor de kinderen een kinderhoek klaar waar ze bijvoorbeeld cupcakes kunnen versieren of kleurplaten kunnen inkleuren.
- Vraag een buurmeisje of de oppas om spelletjes te spelen met de kinderen en om een oogje in het zeil te houden.
- Roep de hulp in van een goede vriend, vriendin, broer of zus.
Houd rekening met alle leeftijden
Een communiefeest is een feest voor alle leeftijden, je wilt dat jong en oud genieten van het feest. Houd hier dus rekening mee met het eten, lusten de allerkleinsten dit ook?
De activiteiten, is er voor kleintjes voldoende te doen om ze bezig te houden. De locatie, is er voor kinderen ruimte om (buiten) te spelen en kunnen gasten die moeilijk ter been zijn de locatie ook goed bereiken?
Kies voor feestelijke decoratie die past bij de gelegenheid
Tegenwoordig heeft elke gelegenheid zijn eigen feestdecoratie, zo ook een communiefeest. De versiering kun je volledig afstemmen door deze een religieus tintje te geven.
Je kunt borden, bekers en servetten bestellen met kruisen of engelenafbeeldingen zodat deze volledig in het thema passen. Zachte kleuren zoals wit, roze, lichtblauw of lichtgeel passen perfect bij een communiefeest.
Hapjes en drankjes
De bedankjes
Als bedankje kun je je gasten iets meegeven, wanneer zij naar huis gaan. Dit kun je doen in de vorm van een religieus presentje zodat deze helemaal in het teken staat van de dag.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan een sleutelhanger in de vorm van een kruis of een engeltje of een sieraad met een kruisje of een engeltje.
Ook kun je kiezen voor een potje of doosje met de foto, naam en datum van de communie en die vullen met chocola of snoepjes. Een kaars of kaart met spreuk past ook prima binnen het thema van deze dag.
Vergeet vooral niet te genieten
Het plannen van een eerstecommuniefeest kan hectisch lijken omdat je graag een onvergetelijke dag wilt organiseren. Deze gelegenheid is echter onbetaalbaar en betekent veel voor je kind, je familie, de peetouders en voor jullie als ouders.
Door vooruit het feest goed te plannen kun je tijdens de ceremonie en het feest volop vieren en genieten van het moment en het nieuwe hoofdstuk in het leven van je kind.
Kies voor het alternatief: Een groeifeest of lentefeest
Niet iedereen kiest ervoor om zijn of kind deel te laten nemen aan de Heilige Communie. Omdat ze zelf niet meer geloven, of omdat ze willen dat het kind later zelf kan kiezen.
Is je kind echter één van de weinigen zonder een communiefeest dan kun je ook kiezen voor een alternatief; namelijk een groeifeest of lentefeest. Ouders vieren dat hun kind ouder wordt en dat de ‘jaren van verstand’ voor hun kind gaan beginnen.
De gedachte achter het feest is hetzelfde als bij een eerste heilige communie maar bij een groeifeest of lentefeest vindt er geen kerkelijke viering plaats.
Kind & Geloof
- Christelijk geloof; Wie is God & uitleggen Heilige Geest
- Kind mee naar de kerk; vanaf welke leeftijd?
- Kerkdienst thuis vieren
- Gebedjes voor kinderen
- Kinderbijbels
- Christelijke knutselwerkjes
- Dopen kind betekenis en uitleg
- Doopjurken
- Eerste Heilige Communie
- Communiefeest organiseren
- Eerste Communie cadeau’s
Bijbels jaar
- Kostuum ideeën voor 2 à 3 personen & vrienden - 4 October 2024
- Herfst decoraties voor in huis - 2 October 2024
- Kruiden decoratie voor binnen en buiten in de tuin - 30 September 2024