Leren tellen kan een feestje voor je kind zijn, als je er een leuk spelletje van maakt! Niet alleen leuk, maar het leert ook nog eens beter. Je kunt er van alles voor aanschaffen, maar je kunt ook heel simpele spelletjes doen en verzinnen die je gewoon kan doen met de dingen die je al om je heen hebt! Hier 15 ideetjes om te gebruiken of om jezelf te laten inspireren en zelf nog leukere variaties te bedenken! Beginnen met tellen kan al vanaf anderhalf jaar. Natuurlijk zal het echte getalbegrip pas later komen. Eenmaal op school zal je kind ook daar met tellen aan de slag gaan. En hoe ouder het wordt, hoe meer het begint te begrijpen wat getallen dus echt inhouden. Een goede basis van getalbegrip is van groot belang voor zijn verdere schoolcarrière. Want rekenen en later wiskunde wordt toch lastig als getallen je niets zeggen!

1. Tien vingertjes en tien teentjes

Ja, jij telde ze toen hij of zij net geboren was; zitten ze er echt allemaal aan? Maar de kleine kan het nu helemaal zelf gaan doen. Hoeveel vingertjes heb je? En later: hoeveel krijg je als we er nog twee bij doen? Een opzegversje erbij is ook leuk. Verzin zelf een leuk versje of zoek eens op internet.

2. Stappen tellen

Samen aan de wandel? Ga gewoon eens tellen, terwijl je loopt. Bijvoorbeeld eerst tot vijf. En daarna begin je gewoon weer bij 1. Je kindje zal vanzelf mee gaan tellen. Varieer expres in de snelheid van je stappen, zodat het tellen een spelletje wordt. Want je moet wel opletten wanneer je de stap zet…

3. Filmpjes kijken

Sesamstraat staat erom bekend: de filmpjes waarin de kinderen kennis maken met letters en cijfers. Zoek eens een leuk filmpje op waarbij er geteld wordt. Kijk dit samen met je kindje met enige regelmaat, zodat je kleine al weet wat er gaat komen. Wedden dat hij of zij spontaan mee gaat tellen? Trots dat hij het al helemaal mee kan doen, zal hij zeker zijn. En natuurlijk prijs jij hem de hemel in!

4. Spullen opruimen

Ga je de boodschappen of het speelgoed opruimen? Laat je kindje dan eens tellen hoeveel broden je hebt gekocht of hoeveel blokken er al opgeruimd zijn. En hoeveel moeten we nog opruimen? Hebben we er dan al meer opgeruimd dan er nu nog ligt of moeten we nog meer opruimen dan we al gedaan hebben?

5. Getallen zoeken

Is je kindje al aan meer verdieping toe? Kijk eens goed om je heen. Waar staan getallen? Zie je ergens in de kamer een getal, vraag dan aan je kleuter of hij het getal kan vinden. Natuurlijk helemaal mooi als er meer getallen zijn te vinden, zo moet hij echt op zoek naar de juiste! Uiteraard kan je ook zelf de cijfers neerleggen en er echt een zoekspel van maken.

6. Boekjes lezen

Vanzelfsprekend zijn er ook boekjes die voor dit doel uitgegeven zijn. Lekker oefenen met mama of papa op de bank! Maak er iets gezelligs van, ‘quality time’ kan ook leertijd zijn.

7. Expres fouten maken

Ben je ergens mee bezig, tel dan eens hardop. Bijvoorbeeld bij het uitdelen van snoepjes. Iedereen moet natuurlijk evenveel krijgen! Maak spontaan fouten, zodat jouw spruit je heel geleerd kan verbeteren. Domme mama!

8. Zingen

 

Tellen is in het begin vooral het leren van de volgorde van de cijfers, de zogenaamde telrij. Wat al die woordjes echt betekenen, zal ze nog ontgaan, maar dit begin is wel noodzakelijk. Natuurlijk kan je ouderwets gaan stampen, maar uiteraard is dat helemaal niet leuk en het beklijft nooit zo goed als bij het aanleren via spel. Ook liedjes vinden kinderen leuk om te leren, dus waarom geen twee vliegen in één klap slaan? Leer je wurm een leuk telliedje en zing dit gezellig samen onder de douche, op de fiets of gewoon onder het spelen… Bij YouTube levert het intikken van “telliedje” leuke filmpjes op, zodat jij ook even kan leren hoe het liedje gaat ;-)

9. Speelgoed om mee te leren tellen

Ouderwetse telraam

Ik had er zelf één: zo’n telraam met gekleurde balletjes. Misschien niet meteen high tech, maar nog net zo leuk als vroeger. Kan je kleuter al eenvoudige sommetjes gaan doen? Dan is een telraam een heerlijk hulpmiddel. “Ik heb drie kindjes, die allemaal drie snoepjes willen. Reken jij dat even uit?” Deze vind je hier.

 

 

Boekjes

Er zijn heel veel boekjes met cijfers en hoeveelheden, zodat je kind kan leren om te tellen. Herhaling is hierbij erg belangrijk! Deze vind je hier.

 

 

Houten stapelspel

Er is divers speelgoed waarmee je kind kan oefenen met tellen. Onder andere Montessori heeft speelgoed ontwikkeld waarmee ze zelfstandig kunnen oefenen. Dat zie je bijvoorbeeld terug in het speelgoed van Grimm’s hier.

Lees ook: Activiteiten zelfredzaamheid stimuleren & zelfstandigheid vergroten bij peuters & kleuters

 

Ik leer tellen

Met ‘ik leer cijfers’ leren kinderen spelenderwijs cijfers herkennen, tellen, hoeveelheden ordenen en verbanden leggen. Het spel bevat 10 3-delige puzzels met de cijfers 1 tot en met 10. De spelletjes lopen op in moeilijkheidsgraad en zijn zelfcorrigerend. Deze vind je hier.

Lees ook: De leukste puzzels voor kinderen; vanaf welke leeftijd welke puzzel? Van vormenstoof tot 1000 stukjes

 

Hubelino – leren tellen

Ook Hubelino heeft een speciale set waarmee je kan oefenen om te leren tellen. Naast de getalsymbolen staan er hier ook vingers en groepjes op zodat je kind kan oefenen met diverse weergaven. Met behulp van de blokjes kan er ook al geoefend worden met rekenen. Dit vind je hier.

Lees ook: Review leren rekenen, tellen en lezen met Hubelino

Bambino Loco

Ook met het spel Bambino Loco kan je kind oefenen met leren tellen. Het spel schaf je één keer aan, en vervolgens kan je diverse oefenboekjes erbij kopen zoals ‘ik kan tellen’, die je hier vindt.

 

 

 

10. Lego

Het oude, vertrouwde Lego is ook hier weer heerlijk nuttig. Zo kan het kind ook oefenen als hij het zelf wil en mama even geen tijd heeft.

11. Een toren bouwen

Ga met bijvoorbeeld Duplo of gewoon met houten blokjes een toren bouwen. Natuurlijk tel je daarbij de stenen en probeer je steeds hogere torens te maken. Door de blokjes te tellen, weet je immers of je al hoger bent…

12. Op zoek

Je bent puzzelstukjes kwijt of misschien wel knijpers. Je weet hoeveel je had, dus mag het kind even tellen wat je nog hebt en hoeveel je er dus mist. Uiteraard ga je daarna samen zoeken en moet er even geteld worden of alle vermiste stukken er zijn. Ter controle tellen we alle stukken nog even na. Pff, gelukkig, alles is er weer. Toch handig, zo’n goede teller in huis!

13. Dobbelsteen

Ga samen gooien. Tel de puntjes en probeer bijvoorbeeld zoveel mogelijk zessen te gooien. Is je kleuter al aan het rekenen geslagen? Dan kan je het ook moeilijker maken. Wie het eerst tien punten heeft, heeft gewonnen!

14. Kinderspelletjes op internet

Op internet vind je ook leuke telspelletjes. Zeker op kanalen met schoolspelletjes vind je leuke mogelijkheden. Zoals bij kinderspelletjes.nl of bijvoorbeeld spelletjesplein.

15. Terugtellen

Voor de geoefende teller is terugtellen een leuke uitdaging. Nog twintig stappen en dan krijg je een snoepje. En dan beginnen we uiteraard bij twintig en gaan we terug naar nul. Ook met terugtellen kan je uiteraard veel van bovengenoemde spellen gebruiken. Maar dan dus een graadje moeilijker. Uiteraard las je af en toe expres een foutje in. Laat je kind je maar verbeteren. Het geeft hem zelfvertrouwen en het maakt het extra grappig voor hem!

16. Cijfers herkennen

Naast leren tellen, moeten kinderen op een gegeven moment ook cijfers leren herkennen. Dit kan bijvoorbeeld in de lift door een getal te noemen en het kind het bijbehorende nummer laten indrukken. Vinden ze vaak erg leuk, dus leren ze extra snel!

17. Samen tellen

Zoals er op de vingertjes geteld kan worden of op het shirtje, kan dat ook in een boek. Herhaling is hierbij erg belangrijk. Iedere keer beginnen we weer bij een en tellen dan verder. We proberen dit ook te verwerken in de meest alledaagse momenten. Bijvoorbeeld het tellen van de dadels, de blokjes of wat we dan ook maar tegenkomen.

18. Meer / minder

Een heel leuk spelletje is meer / minder. Dit kan je met rozijntjes spelen, blokken of knikkers. Je maakt dan twee groepjes en vraagt dan aan je kindje wat meer of minder is. In het begin kan je dit verschil heel groot maken en dan steeds kleiner zodat je kind echt moet gaan tellen wat meer / minder is.

19. Puzzelen en lezen

Ok, eigenlijk zijn dit twee opties. Maar door puzzels aan te bieden met cijfers raakt ze bekend met de tekens. Als je er naast gaat zitten, gezellig met een kopje thee, kan je als er een puzzelstukje goed ligt ook samen even tellen. Vaak staan er plaatjes bij. En anders zijn er meer dan genoeg voorleesboeken, ook over cijfers waarbij je op iedere pagina kan tellen.

20. Toddler count app

Onze peuter begint steeds meer interesse te krijgen in de telefoon en weet al aardig hoe ze die moet bedienen. Op de tablet kan ze al moeiteloos van het ene programma naar het andere programma switchen. Goede reden dus om deze app te installeren. Ondanks de Engelstalige titel wordt er in het Nederlands geteld. Van een plaatje tot en met twaalf. Iedere keer moet ze iets aanwijzen en telt de app mee tot alles aangeklikt is.

21. Samen op pad

Lekker naar buiten toe,  jassen aan, schoenen aan en gaan met die banaan. En alles aanwijzen en benoemen wat je ziet buiten. Door zelf aan te wijzen en het kind te laten benoemen of het kind aan tekleu laten bewijzen en zelf te benoemen. Niet alleen kan je hiermee bomen tellen, maar ook welke kleur auto’s zie je of wat is ver weg en wat is dichtbij en meer van dat soort tegenstelingen.

22. Blijven uitdagen

Als je kindje ouder is en de getallen onder de knie heeft kan je natuurlijk blijven uitdagen door te vragen om terug te tellen. Met stapjes te tellen of door op te tellen, of eigenlijk meer door te tellen. Bijvoorbeeld twee rozijntjes en twee rozijntjes is? En dan natuurlijk beginnen bij een. Gaat je kindje al naar school, kijk dan eens in het schriftje of vraag aan de leerkracht hoe het er daar aan toegaat. Niets is vervelender dan dat een kind twee verschillende rekenmethodes aanleert.

Verwachtingen leren tellen groep 1 & 2

Als je kind naar de basisschool gaat, of naar groep 3 gaat, wordt er verwacht dat het over bepaalde basisvaardigheden beschikt. Natuurlijk werken ze daar op school aan, maar als ouder kan je natuurlijk ook daarin begeleiden. Die criteria zijn opgesteld door het Nationaal Expertisecentrum Leerplanontwikkeling (SLO) en vind je hier. Naast tellen, moet je kind bijvoorbeeld ook kunnen terugtellen, doortellen, rangtelwoorden weten en groepjes kunnen herkennen.

Kids learning numbers stock photo from Shutterstock / nadyaeugene

Meer lezen?

Lees ook