Chocola is echt wel een blijmaker te noemen. Wit, puur, met nootjes of gewoon melkchocolade; er is voor ieder wat wils, zoveel verschillende soorten smaken. Kinderen zijn ook vaak dol op deze snoepsoort. Dus zet een doosje chocolade op tafel en je weet dat iedereen blij zal zijn. Als ik iets lekkers wil bakken voor bij de koffie of thee smelt ik ook vaak een tablet pure chocola en dan rennen ze hier naar de keuken om als eerste de pollepel te kunnen bemachtigen. Gesmolten chocolade smaakt ook inderdaad net zo lekker en je kunt er ook zoveel kanten mee op, in figuurtjes gieten en weer hard laten worden en daar een cake mee versieren of je eigen bonbons maken, of stukjes fruit indopen. En je kunt er ook een fondue mee maken. Lekker als toetje of bij een (kinder)feestje bijvoorbeeld. Hier heb ik een aantal suggesties om een lekkere chocoladefondue op tafel te zetten:

Recept chocoladefondue

Recept chocoladefondue

Voor een chocoladefondue heb je chocolade en slagroom nodig. De chocolade breek je in kleine stukjes en smelt je in de magnetron of au bain marie in een pan. Als je de chocolade in de magnetron smelt kan je dit het beste op een laag wattage doen en dan na iedere 30 seconden even roeren om te voorkomen dat het gaat verbranden. Je kan het dan makkelijker nog 30 seconden langer doen. Zodra de chocolade is gesmolten schep je de slagroom erdoorheen totdat het de juiste consistentie heeft gekregen. Niet te vloeibaar, maar ook niet te dik.

Voor een extra effect kan je er een smaakje aan toevoegen, denk bijvoorbeeld aan een scheutje likeur, wat geperste sinaasappelsap of rasp, kardemom, zeezout en karamel of chilipepertjes voor wat extra spice.

Recept witte chocoladefondue

Mijn lievelingschocola is toch wel witte chocolade! En gelukkig kun je ook hier lekker een prikkertje in doen. Leuk om bijvoorbeeld verschillende schaaltjes chocola te serveren zodat de tafel gasten kunnen kiezen. Iedereen heeft toch weer zijn eigen favoriet, toch?

Melkvrije chocoladefondue met pindakaas

Niet alleen als je een allergie hebt, maar ook voor pindakaasliefhebbers is dit een heerlijke combinatie, chocola met pindakaas. Hier zou ik kiezen voor wat minder zware prikgerechtjes, want deze combi valt al snel zwaar op de maag.

Het recept vind je hier.

Kinderchocoladefondue

Het mooie van een fondue is dat je samen deelt, met een groepje zit je knus rond eenzelfde pannetje en klets je terwijl je wacht tot jouw prikkertje klaar is. Als je een klein groepje hebt is het dus ook extra fijn om gezellig dicht bij elkaar te zitten. Dan is deze manier van serveren natuurlijk extra leuk. Zo’n lekkere retro plastic serveerschaal met vakjes leent zich hier uitstekend voor. In het midden de chocolade en daaromheen verdeeld over de vakken wat lekkers om te dopen. Bij de Chocoladefondue kun je snoepen van gezonde fruitjes, koekjes en spekjes, die je gaat dopen in gesmolten chocolade.

Een muffin tray

Niet iedereen heeft nog zo’n mooie retroschaal in huis liggen, maar dan heb je misschien wel een bakplaat om muffins te bakken? Ook dit kun je prima gebruiken om de fondue in te serveren.

Meer informatie vind je hier.

Dippen in de chocoladefondue

Soesjes

Wat gebruik je dan op je prikker? Deze soesjes bijvoorbeeld. Kleine, zachte, romige slagroomsoesjes zijn ideaal om te dopen in de chocola en daarna nog eventueel door de spikkeltjes te halen. Even geduld tot alles weer hard is geworden en smullen maar.

Marshmallows

Marshmallows zijn niet alleen leuk (en lekker) na een barbecue om te roosteren, maar ook bij de fondue zijn ze lekker op de prikker. En op de site van funcakes kun je zelfs zien hoe je je eigen marshmallows kunt maken! Want tja uit eigen ervaring weet ik dat je ook wel eens kan misgrijpen in de winkel als je een zak wil kopen voor thuis.

Aardbeien

Fruit en chocola combineren ook goed. Neem als bijgerechtje dus ook wat stukjes vers fruit. Bijvoorbeeld zomerse aardbeien.

Frambozen

Frambozen kunnen ook heerlijk zijn in de chocoladefondue.

Nog meer fruit

Wat ook goed te combineren is zijn stukjes kiwi, ananas, druiven (liefst pitloos), stukken peer, banaan, lychees, meloen, bramen, zwarte bessen…. Eigenlijk is de keuze reuze.

Koekjes dopen

Oreokoekjes, kleine stroopwafeltjes, minidonuts, lange vingers, rijstwafels, macarons of stukjes wafel kunnen prima bij een chocoladefondue gegeten worden. Of wat dacht je van (zelfgemaakte) poffertjes of rolletjes pannenkoeken.

Lees ook: Pannenkoek recepten; Hartige en gezonde alternatieven, ook zonder ei, melk en suiker of met fruit

Minicupcakes / blokjes cake

Je kan speciale minicupcakes kopen of een normale cake die je dan eerst in plakjes snijdt en vervolgens in blokjes. Die kan je prima dippen zo.

Zoute trek?

Of wat dacht je van stukjes knapperig brood, of zoute stokjes (groot of klein), pretzels of churros. Zoet en hartig gaan ook zeer goed samen natuurlijk. Zelfs stukjes knapperige bacon zou kunnen. Of wat dacht je van noten en pinda’s. Is wat lastiger prikken, maar met je vingers moet dat wel goed komen ;-)

Chips

En ja chips zou je ook kunnen gebruiken. Maar hoe leuk is het om zelf chips te maken, ja van aardappels kan dat natuurlijk, maar probeer eens appelchips te maken of banaanchips, lekker knapperig om te dopen in de chocola.

Sprinkels chocoladefondue

Het fondue op zich is al een feest , maar nóg leuker is het om je prikker na het dopen in de chocola ook nog eens te mogen dopen in een schaaltje vrolijke strooisels. Van hagelslagjes, muisjes tot glitterbolletjes. Ook hartige alternatieven zoals kokos, hazelnoot of nougat zijn hiervoor zeer geschikt! Nu is het feestje op de prikker compleet!

Alternatieven chocoladefondue

Chocoladefontein

Wat een feest als je dit op tafel kunt zetten! Een echte fontein met (bijna) oneindig veel stromend chocolade. Kijk wel goed welke chocolade je gebruikt, want niet alles kan je hierbij gebruiken. Zo moet je chocolade hebben die goed smelt, maar wel goed vloeibaar is om er voor te zorgen dat de fontein niet verstopt. Niet alle soorten fonduechocolade zijn dus geschikt!

Chocolafondue in cake

En nee het is geen excuus om te denken “maar ik heb geen fonduepan”, want je kunt zelfs een cake uithollen en vullen met de gesmolten chocolade. Prik de blokjes cake aan een prikkertje en dopen maar! Het is wel te hopen dat de cake heel blijft.

Het recept vind je hier.

Lees ook: