Skip to Content

Chinees Nieuwjaar; wat en wanneer is het; activiteiten en tips om te knutselen

Chinees Nieuwjaar; wat en wanneer is het; activiteiten en tips om te knutselen

China is een prachtig land. Veel mensen hebben dit land als reisbestemming op hun verlanglijstje staan. De rijke cultuur, traditie en de vele prachtige tempels en gebouwen zijn een must see. Net als de Chinese Muur of het Keizerlijk paleis.

Daarnaast is het bekend dat bijgeloof nog een sterke invloed heeft op de tradities en feesten die er gevierd worden. Zo is er ook veel symboliek bij het eten wat met Chinees Nieuwjaar opgediend wordt.

Ook kinderen kun je over China leren. Een toffe manier om dit te doen is door Lunar, het Chinees Nieuwjaar als uitgangspunt te nemen. Zo kom je vanzelf al in Chinese sferen. Hierbij wat tips om Chinees nieuwjaar met kinderen te vieren.

Wanneer is het Chinees nieuwjaar?

Het Chinees nieuwjaar wisselt van datum. Anders dan bij ons oud&nieuw is dit niet standaard in de nacht van 31 december op 1 januari.

Nee, Chinezen houden de maankalender aan. Het is Chinees Nieuwjaar als de 2e nieuwe maan na 21 december tevoorschijn komt. Waarom na 21 december? Omdat dit de kortste winternacht is.

Ieder jaar valt de Chinese kalender ook met een ander dier samen.

  • In 2022 is dit op 1 februari het jaar van de tijger.
  • In 2023 is het op 22 januari het jaar van het konijn.
  • In 2024 is het op 10 februari het jaar van de draak.

Zoals je ziet verspringt de datum en ook het dier.

Wat kun je met kinderen eten met Chinees Nieuwjaar?

Natuurlijk staan oliebollen niet centraal, maar wel andere lekkere gerechten zoals:

  • Rijstcake. Als je in een oriëntale winkel bent kun je er kant en klaar één kopen. Maar zelf maken kan natuurlijk ook! Het recept hiervoor is hier te vinden.
  • Mandarijnen
  • Noodles
  • Vis (staat voor overvloed. Het gerecht staat verder symbool voor geluk, samen zijn, harmonie)
  • Een hele eend of kip. Ja dat is Chinese traditie, het dier moet in zijn gehele vorm opgediend worden. Dit om de eenheid en harmonie tot uiting te brengen in het gezin.
  • Dumpling. Het zou zo zijn, dat hoe meer dumplings je eet, hoe meer geld je in dit nieuwe jaar verdient. Je kunt ze kant-en-klaar maken of zelf maken met dit recept hier.
  • Gefritureerde loempia’s
  • Tang Yuan. Dit zijn ronde soepballetjes die Chinezen aan het einde van het Chinese Nieuwjaarsfeest eten. Men gelooft dat de ronde balletjes symbool staan voor geluk en samenzijn met de familie. Voor het recept kijk je hier
  • Vaak staan er meerdere gerechten met groenten, vlees en vis op tafel. Iedereen kan naar wens pakken en opscheppen. Het draait om delen en samen met elkaar zijn.

Leuk om met kinderen eens in de keuken nieuwe smaken te proeven en uit te proberen!

Spelletjes en activiteiten Chinees Nieuwjaar met kinderen

We laten onze creativiteit even de vrije loop.

  • Pak een doos met kapla en bouw de Chinese muur na. Deze is heeeeeel lang, dus de woonkamer wordt helemaal in gebruik genomen.
  • Maak van kosteloos materiaal een Chinese draak. Je kunt hiervoor plastic bekers gebruiken, wc-rollen, veel crêpepapier en wol/lint. Als je de bekertjes een beetje in elkaar schuift dan kun je met twee wollen draadjes er een soort ‘trekpop’ van maken. Wees niet te zuinig met crêpepapier, het mag er lekker fleurig en feestelijk uitzien! Inspiratie nodig? Zie dit hier als voorbeeld.
  • Maak een lampion! Met het Chinese Nieuwjaar worden lampionnen opgelaten. En een feestelijk licht in de donkere maanden is nooit verkeerd. Je kunt dit vrij simpel zelf maken. Bijvoorbeeld door een wc-rol te laten verven. Daaromheen een A4 welke je zo inknipt dat er een lantaarnvorm ontstaat. Een ‘nep’-lichtje erin en je lantaarn is klaar. Op deze afbeelding hier staat hoe je dit knippen precies doet.
  • Liever een eenvoudigere manier? Maak een glazen potje schoon. Laat deze met rood vliegerpapier beplakken. Vooral kleuterlijm of behangplaksel is hier geschikt voor.. De hele omtrek mag beplakt worden. Eenmaal opgedroogd kan er met stift Chinese tekens op getekend worden. En klaar is je lampion! Voorbeeld vind je hier.
  • Maak een Chinese vlieger. Ga met karton, vliegerpapier, touw en verf in de weer. Gebruik het liefste de kleuren van het Chinese Nieuwjaar. Dit is veel rood en zwart. Je kunt er Chinese tekens op laten verven bijvoorbeeld. En dan kijken of de vlieger ook omhoog gaat! Uitleg vind je hier.
  • Bij bol kun je een spiraalmobiel van de draak bestellen. Deze zijn kant en klaar en worden per 10 verkocht. Eerst mooi inkleuren en daarna kun je deze spiraaldraak op een tof plekje ophangen. Vooral bij het raam geeft dit een extra mooi effect. Je kunt de spiraaldraak hier bekijken.

Klein beetje geschiedenis Chinees Nieuwjaar

Het is ook tof om een klein beetje in de geschiedenis van het Chinese Nieuwjaar te duiken. Niet alleen in China wordt dit zo gevierd, ook in andere Aziatische landen. Voor veel Chinezen en andere mensen is dit één van de belangrijkste feestdagen van het jaar. Dat is ook wel te merken, dit feest duurt maar liefst 15 dagen!

Het oude jaar wordt poetsend afgesloten. Heb je nog schulden openstaan? Dan moeten deze afgelost worden voor je het nieuwe jaar ingaat.

Alleen op of na Nieuwjaar wordt er niet gepoetst. Stel dat je het net verworven geluk wegpoetst. Om Middernacht staan de deuren en ramen open. Het oude jaar waait zo naar buiten en het nieuwe jaar naar binnen.

Verder zal het je opvallen dat rood de kleur is van het Chinese Nieuwjaar. Dit is niet zomaar. Chinees Nieuwjaar heeft alles met Nian te maken. De legende van een mensetend dier dat met oud en nieuw huizen binnen probeert te dringen. Rood is de kleur die Nian verdrijven zou, net als hard lawaai (vuurwerk).

Het Chinese Nieuwjaar draait om samenzijn met de familie, gezellig samen eten en delen. En we kennen vast allemaal die prachtige optochten met een lopende draak. Meerdere mensen lopen verkleed als een lange draak door de straten, al zingend en dansend. Ook dit is bedoeld om boze geesten en Nian op afstand te houden.

De laatste dag van het Chinese Nieuwjaar wordt afgesloten met een lantaarnfestival. Daarom is een lantaarn knutselen met kinderen een goed idee om zo het Chinese Nieuwjaar een beetje mee te vieren.

Chinees Nieuwjaar in Rotterdam

In Rotterdam vindt elk jaar het grootste Chinese Nieuwjaarsfeest van Nederland plaats. De festiviteiten worden verspreid over 2 weken.

De West-Kruiskade wordt versierd met lampionnen en beelden van een tijger worden beschilderd door Rotterdamse kunstenaars en verspreid door de hele stad.

Op 7 februari wordt op de Boompjeskade een vlaggenparade gehouden met een traditionele leeuwendans. Ook worden er naar verzorgingstehuizen en BSO’s Chinese lekkernijen gebracht om hen ook te betrekken bij de festiviteiten en zodat zij kennis kunnen maken met de Chinese cultuur.

De RotterTram wordt van 8 t/m 11 februari omgetoverd tot de Peking Express waar je heerlijk kunt genieten van een 8-gangendiner (als de coronamaatregelen het toelaten).

Voor meer informatie over het vieren van Chinees Nieuwjaar in Rotterdam, klik hier.

Heb jij wel eens Chinees Nieuwjaar gevierd thuis?

Mirjam de Stigter