In het grootste fort van Europa, gelegen in Sedan wordt er ieder jaar een enorm middeleeuws Festival georganiseerd. Dit jaar voor de 20e keer, en wij mochten hierbij aanwezig zijn. Natuurlijk erg leuk voor manlief die fan is van de Middeleeuwen en onze dochter die graag prinses speelt. Een weekend terug in de geschiedenis, die helemaal tot leven komt. Leuk voor volwassenen die graag de sfeer van de 15e eeuw willen proeven, ook aan de kinderen is gedacht en zijn er meer dan genoeg activiteiten opgezet. Is weer eens wat anders dan leren uit de geschiedenisboeken of het spelen van computerspelletjes. De burcht en stad dienen als decor voor een optocht, voorstellingen, middeleeuwse spelen, marktkramen, kampementen, oude ambachten, kanonnen, roofvogelshow en nog veel meer. Maar liefst 400 vrijwilligers in de passende kleding van ridder, nar, edelman of -vrouw, bedelaar, muzikant, goudsmid, vrouw van lichte zeden, acrobaat en boer. Toegangsprijs is €7 per persoon per dag en €12 voor twee dagen, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

 XXe Middeleeuws Festival Sedan - Mamaliefde

Re-enactment

Opvallend is het grote aantal groepen dat de geschiedenis doet herleven met verschillende kampementen. Waarbij ze verschillende professies uitbeelden en de geschiedenis tot leven laten komen.

Entertainment

Gedurende het gehele weekend kan je op de verschillende podia genieten van optredens. Sommige op vaste tijden, andere groepen lopen rond en nemen zo af en toe een plekje in. Er is enorm veel diversiteit in het aanbod. Van traditionele doedelzakmuziek door halfnaakte mannen, tot jonglerende narren, op stelten springende ‘waterspuwers’, uitleg over het afvuren van een kanon of het naspelen van een middeleeuwse bruiloft. De fakkeloptocht in het schemer is ook zeker bijzonder om te zien.


Vuurartiesten

Minicircus

Op stelten jumpende waterspuwers

Voor kinderen

De jongste bezoekers onder de 12 jaar hoeven niet te betalen, maar is wel goed rekening mee gehouden. Op verschillende locaties zijn er activiteiten speciaal voor hun opgezet. Van het zwaardvechten in een mini-arena, tot het knuffelen van babykonijntjes en kuikens, je laten grimeren en vooral heel veel spelletjes. Middeleeuwse spelletjes natuurlijk. Het is zeker de moeite waard om hier met je kinderen heen te gaan.

Verzorging

Weekend Franse Ardennen - Mamaliefde

Overal zijn standjes ingericht waar je eten en drinken kan kopen. Natuurlijk wederom volledig in het thema. Geen festival food dus, maar een ouderwetse varken aan het spit. Verse appelsap is ook overal te verkrijgen, net zoals koffie voor 1 euro. Bij de grotere taveernes kon je Ardwen bier kopen.

Shoppen

Natuurlijk zijn er ook kraampjes waar je allerlei speelgoed, historische en fantasy spullen kan kopen. Er is echt zoveel diversiteit, van bogen met roze handvat voor meisjes, tot en met beeldjes of haarspeldjes met veel glimmers en diverse natuurlijk verzorgingsproducten of traditionele macarons! En voor veel lagere prijzen dan in Nederland.

Kortom; wil je graag een keer laagdrempelig zo’n festival mee maken zonder de Nederlandse prijzen dan is het zeker de moeite waard. Leuk als bestemming voor de voorjaarsvakantie.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook

Linda van Aken