Voordat de vastenperiode begint wordt er tijdens de carnaval ‘gezondigd’. De alcohol vloeit rijkelijk en er wordt lekker gegeten. Hoe verscheiden de traditionele carnavalsspecialiteiten in Limburg ook zijn, er bestaat een overeenkomst: ze zijn bijna allemaal vet.

Een aantal ‘traditionele’ hapjes uit de (Limburgse) carnavalskeuken

Nonnevotte

Dit zijn gefrituurde strikjes’ van deegbeslag uit Sittard.

Kalfskop


Dit is niets meer of minder dan tete de veau, een vermaarde carnavalsklassieker van kalfsvlees uit Maastricht.

Boeremoos mit braodwors


Boerenkoolstamp met verse worst , schaft de pot in Venlo tijdens de boerenbruiloft op carnavalsdinsdag.

Boule de Berlin


Ofwel Berliner bollen in Maastricht, maar dan op zijn Frans uitgesproken. Geen idee waarom.

Mutschenmandeln

Deze komen uit Kerkrade.

Hoeveel verschillen er ook bestaan in de klassieke Limburgse carnavalskeukens, een overeenkomst is er wel: “Het zijn allemaal goedkope gerechten die goed vullen. Ze werden geacht een goede bodem’ in de maag te leggen voordat je het op een drinken zette. Daarom kom je zoveel gefrituurde hapjes tegen: zoet deeg, meestal gistdeeg, op verschillende manieren bereid en in vet gefrituurd. Men dacht dat het vet de alcohol min of meer zou neutraliseren. Het klopt wel dat die goede bodem’ in de maag ervoor zorgt dat je je minder dronken voelt, maar het alcoholpercentage in het bloed blijft hetzelfde.’  Waarom werden in carnavalstijd juist dergelijke zoetigheden genuttigd, terwijl bij bier een hartige hap zo voor de hand ligt? Netty Engels weet het niet. “Het is heel wonderlijk, maar hartige baksels zoals pizza’s bestonden in de oorspronkelijke Limburgse keuken niet. De Limburger heeft lange tijd heel gek aangekeken tegen hartige broodsoorten. Frites? Werd hier vroeger nergens bij gegeten. Frieten vind je in historische geschriften niet terug.

Huidige keuken

Tegenwoordig gaat de carnavalist met trek naar de snackbar of de Chinees. Tja, wat zullen we daarvan zeggen. Tijden veranderen. Hier in huis eten we heel wisselend. Het kan inderdaad een patatje zijn. Maar net zo makkelijk een grote pan pasta. Een dag als alle anderen.

En wat eten jullie tijdens de carnaval?

Lees ook: Carnaval; wat vieren we, waarom en waar komt het vandaan?
Lees ook: Carnavalsliedjes voor kinderen; de nieuwste hits uit 2020 en all-time favorite carnavalsmuziek
Lees ook: Verkleedideeën groep; Matchin carnavalskleding en kostuums voor gezin / familie
Lees ook: Verkleedkleding kinderen; jongens en meisjes. Inclusief tips voor goedkope verkleedkleren
Lees ook: Verkleedkleren baby; de 25 leukste kostuums en verkleedkleding
Lees ook: Zelf verkleedkleren maken; carnavalskleding en kostuums voor kind van dieren tot roodkapje
Lees ook: Schmink voorbeelden; makkelijke en eenvoudige ideeën voor kinderen zoals prinses, vlinder, tijger of eenhoorn.
Lees ook: Carnaval kapsel inspiratie voor kinderen waaaronder hanekam
Lees ook:Masker maken; carnaval masker knutselen met kinderen van papier, kartonnen bordjes tot vilt
Lees ook: Typische carnavals gerechten en hapjes om te eten met recepten