Het is weer bijna carnaval. Wat kun je thuis doen om carnaval te vieren? Natuurlijk gewoon een grote verkleedpartij ervan maken, echte carnavalskrakers opzetten en dwars door de kamer en de tuin polonaise lopen. Maar kleurplaten en carnaval knutselen kunnen ook prima! Daarom enkele leuke tips op dit creatieve gebied!

Maskers maken

Verkleden is leuk en dan kan een eigengemaakt masker heel goed van pas komen! Je hebt er ook helemaal niet zoveel voor nodig. Wat karton of stevig gekleurd papier, lijm, een schaar, en wat glitters of gekleurde papiertjes: eigenlijk ben je dan al een heel eind. Oh ja, en elastiekjes natuurlijk om hem om je oren te doen!

Lees ook: Maskers knutselen met kinderen

Je eigen hand als masker

Een leuke variant hierop is je eigen hand als sjabloon gebruiken voor je masker! Leg je hand op een stuk stevig papier, wat dubbelgevouwen is. Zorg ervoor dat je hand zo ligt dat je arm uitloopt bij de dubbelgevouwen kant en teken deze om. Vervolgens knip je deze uit en je hand kun je beplakken of, zoals in dit voorbeeld, met stippen verf versieren. Doordat je de hand zo uitknipt, dat je pols over de dichtgevouwen kant heen loopt, blijft daar de hand aan de hand van de andere kant zitten als je hem openvouwt.

Hierdoor heb je dus voor ieder oog een hand! Uiteraard moet je dus nog wel even gaten knippen of prikken voor je ogen. Nu kun je deze handen met een elastiekje om je oren vastzetten of maak er iets chiquer van door er een stokje aan vast te maken. Als je de wijsvingers met de topjes aan elkaar vastplakt, krijgt het masker een mooie vorm.

De beschrijving vind je hier.

Spelletjes knutselen

Ook leuk om te doen: zelf een spel maken. Zorg voor een groot stuk stevig karton. Knip hier op verschillende hoogten rondjes uit. Bij grotere kinderen kunnen ze dit zelf doen. Laat het bord mooi versieren met verf of plakwerk. Zorg voor kleine balletjes, die door de gaten passen en maak er een mooi gooispel van. Schrijf bij ieder gat hoeveel punten dit oplevert en maak er een leuke wedstrijd van!

De beschrijving vind je hier.

Met scheerschuim spelen

Een leuke en kleurrijke activiteit voor jonge kinderen; spelen met scheerschuim en verf. Na het spelen met de scheerschuim; hoe voelt dat eigenlijk? Met de scheerschuim kunnen er tekeningen gemaakt worden of zelfs geboetseerd. Voor een extra element kun je druppels verf toevoegen zodat er een kleurrijk geheel ontstaat. Wil je dit effect bewaren leg er dan een vel papier op voor een gemarmerd effect.

Lees ook: Met scheerschuim spelen en knutselen

Slingers knutselen

Bij een feestje horen natuurlijk ook slingers; hoe vrolijk zijn deze slingers die je knipt van een rond vel en daarna ophangt zodat ze naar beneden gaan hangen.

De beschrijving vind je hier.

Muziekinstrument maken

Bij een carnavalsoptocht (ook al is die thuis…) hoort muziek. En dat is heel simpel om te maken. Neem lege plastic flesjes, bijvoorbeeld een waterflesje. Zorg dat je nog wel de dop hiervan hebt. Deze flesjes kun je mooi laten versieren en hang er grote sjerpen aan, bijvoorbeeld. Doe in de flesjes dingetjes die rammelen. Kraaltjes, zand, rijst, strijkkraaltjes of wat er ook maar geluid maakt, stop je in de fles. Zo kan er lekker gerammeld worden! Simpel en zeker voor de kleintjes heel goed te doen!

De beschrijving vind je hier.

Een clowntje knutselen

Een clowntje knutselen is niet moeilijk en na het creatieve werk heb je een mooie versiering voor je carnavalshuis. Zorg voor een vel stevig papier en teken zelf alvast het hoofd als je kind daar nog te klein voor is. Met gekleurd papier gaan jullie vervolgens muizentrapjes maken. Deze muizentrapjes worden daarna op het blad geplakt als de haren van de clown en bijvoorbeeld zijn strik. Simpel, maar wel lekker fleurig!

De beschrijving vind je hier.

Een slinger van clowns

Houd je wel van clowntjes? Maak dan gewoon een hele slinger. Heel eenvoudig, door uit papier alle onderdelen van de clown te knippen en deze aan elkaar te plakken. Door te variëren in kleur en bijvoorbeeld hier en daar muizentrapjes te gebruiken of anders gevouwen papier, wordt het een gevarieerde boel. Lekker gezellig en daar gaat het toch om?!

De beschrijving vind je hier.

Wegwijzers aan de muur

Gewoon om je huis een carnavalssfeer te geven, kun je leuke decoraties maken voor aan de muur. Wat dacht je van deze wegwijzers die je naar de optocht verwijzen. Uiteraard kun je zelf bedenken wat er allemaal op komt te staan!

De beschrijving vind je hier.

Een werkje voor de grotere kinderen

Heb je wat oudere kinderen, dan is dit een heerlijk middagje knutselen. Verzin eerst de afbeelding. Uiteraard in dit geval wel leuk als het met carnaval te maken heeft. Kies voor twee kleuren papier en teken op beiden hetzelfde patroon. Je zou eerst op één vel het kunnen tekenen, de onderdelen die eruit moeten uitprikken en deze vervolgens op het papier met de andere kleur leggen en ze omtrekken… Dan weet je zeker dat het hetzelfde is. Nu pak je de ondergrond en ga je de afbeelding opplakken.

Eerst plak je de vellen op, waaruit geprikt is. Daarna vul je de gaten op met de uitgeprikte stukjes van de andere kleur. Zo krijg je dus een soort spiegelend effect. Vervolgens kun je het geheel nog opfleuren met glittertjes of andere dingen. Een heel precies werkje en je moet goed opletten bij het uitprikken dat het vel waar je uitprikt ook heel blijft. Maar mooi wordt het wel!

De beschrijving vind je hier.

Aardappelmannetjes

Maak een volledige carnavalsoptocht op je kast met aardappelmannetjes! Prik de aardappel maar vol met van alles om het zo ledematen en mutsjes te geven. Of beplak ze met van alles.

De beschrijving vind je hier.

Carnaval knutselen; de krans

Wil je het ook buiten gezellig maken? Dan maak je natuurlijk gewoon een krans om aan de deur te hangen! De krans (liefst van materiaal wat natuurlijk tegen regen kan) ga je vervolgens volmaken met vooral heel veel kleur! Dat kunnen gekleurde veertjes zijn. Of gewoon ballonnen (niet opgeblazen trouwens!). Zorg wel dat alles goed vast zit zodat het niet wordt meegenomen door de wind.

Voor aan de binnendeur kan het natuurlijk ook. Dan heb je nog meer keuze van materiaal. Voor binnen is een piepschuimkrans ook mogelijk en daar kun je natuurlijk echt van alles inprikken. Kraaltjes, bijvoorbeeld, met naaldjes. Een priegelwerk, maar zeker voor groten heel leuk om te doen. En zo’n krans kan binnen prima de hele lente blijven hangen. Want de lente is immers een vrolijk kleurenseizoen, toch?!

De beschrijving vind je hier.

Een heel andere manier is een krans maken met knijpers! Verf de knijpers in mooie kleuren en zorg voor een metalen ring (die je bijvoorbeeld ook voor macramé kunt gebruiken). De knijpers hoef je er nu alleen maar, strak tegen elkaar aan, aan vast te knijpen! Door voor veel felle kleurtjes te kiezen, krijgt je werk van zelf een carnavals look.

De beschrijving vind je hier.

Carnaval kleurplaten

Kleurplaten over carnaval zijn op internet niet moeilijk te vinden. Deze zoekopdracht geven zorgt al voor veel opties en bij Pinterest zie je meteen welke leuke kleurplaat je wilt gaan kleuren!

Lees ook

 

Wil Cats
Volg me via:
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)