Een cake bakken doe ik graag, het is supermakkelijk. Vaak hoef je er niet eens een keukenprinses voor te zijn. Zeker met de vele kant-en-klaar-mixen die je kunt kopen in winkels. Een kind kan de was doen, dus ook die cake bakken. En dat hebben we afgelopen coronatijd wel gemerkt. De cupcakes, kwarktaarten en cake bij de koffie en thee waren niet aan te slepen. Ik denk dat de heer Oetker deze periode prima heeft doorstaan zeg maar.

Cake bowl trend

Maar dat plakje cake bij de koffie, dat is inmiddels wel heel gewoon geworden, tuurlijk is het nog wel een traktatie. Zeker als er ook nog een beetje verrassende toevoeging bij zit, een stukje appel, een stukje stroopwafel of een passievruchtje door het beslag maakt het nét weer iets specialer. Maar als je bij je visite tegenwoordig écht wil uitpakken, moet je toch met iets anders op tafel komen. Dan serveer je dus je cake in een glas of in een schaal, in laagjes met verschillende smaken. Deze cake is dan een feestelijke afsluiter van een mooi diner bijvoorbeeld. Een spectaculair pronkstuk. Hoe ziet zo’n cake bowl er dan uit? Ik zal je verschillende recepten laten zien.

Cheesecake in a bowl

Laagjes verkruimelde koek met een roomkaasvulling en lemon curd en bovenop een eiwitschuim wat met een brander nog een mooi kleurtje krijgt. Dit ziet er toch super uit, zeker in zo’n mooi glas op een voet.

Het recept vind je hier.

Birthday cake bowl

Deze cake wordt in een schaaltje geserveerd. Per persoon lekker een eigen schaaltje uitlepelen. Ik zou het wel bij kleine schaaltjes houden, want gezien de inhoud is het een complete maaltijd. Maar gelukkig is het kaarsje niet op te eten, dus je mag er altijd wel iets van laten staan.

Het recept vind je hier.

It’s a unicorn bowl

Een magische bowl heb je hier in handen. Gevuld met onder andere minimarshmallows, macarons, frambozen, bramen en verschillende cakejes. Deze unicorn cake bowl past perfect bij een kinderfeestje met het unicornthema. Ik denk alleen wel dat je de kids verder weinig snoepgoed nog hoeft te serveren.

Het recept vind je hier.

Cake bowl met appel en havermout

Dit trendy gebakje leent zich ook prima als een gezond ontbijt. Het is makkelijk en snel klaar. Even wat ingrediënten in een kom opwarmen in de magnetron. Dan de kom op een plat bord storten en met wat fruit aanvullen als gezonde topping. Na zo’n ontbijtje ben jij klaar voor de dag.

Het recept vind je hier.

Appel kruimel cake bowl met ijs

Appeltaart is een vertrouwde taart en voor velen een favoriet. Ook appeltaart kun je als een cake bowl serveren, erg lekker in combinatie met een bolletje schepijs. Verrassend lekker door de stukjes chocola en de verstopte amandelspijs. Mmm ik proef een nieuwe favoriet!

Het recept vind je hier.

Cake in een glas

Als je hittebestendige glazen of potten hebt dan kun je hier direct in bakken, zo niet dan maak je de cake eerst in een cakeblik en stort je ze na het bakken over in de glazen. Maak mooie laagjes en werk de bovenkant af met een mooie bijpassende topping. Als je een wekpotje hebt gebruikt en de pot niet helemaal hebt gevuld zou de deksel misschien nog wel dicht kunnen. Dan is het een ideaal toetje om mee te nemen naar een zomerse picknick.

Het recept vind je hier.

Oreo cheesecake

Cheesecake met stukjes (en hele) oreokoekjes. Daar zullen menig vingers bij worden afgelikt. Mijn dochter roept ook altijd als ik vraag wat ik moet bakken “iets met oreo’s”. Dan pas is het goed. Dus dit recept zal haar goedkeuring wel hebben waarschijnlijk, balen dat grote broer geen kaasliefhebber is, komt het alsnog niet vaak (genoeg) hier uit de oven.

Het recept vind je hier.

Een glaasje met een speculaasje

Onze middelste is dol op speculoos. Voor hem zou dit dus wel een favoriet toetje zijn. Geen officieel cake bowl recept, maar als je hier laagjes speculaascake in verwerkt telt het ook, vind ik.

Het recept vind je hier.

Mascarpone toetjes

Een fris zomers toetje bomvol vers rood fruit. Je kunt er voor kiezen om een fruitmix te maken, maar je kunt het ook laten bij slechts 1 fruitsoort. Vroeger was ik bijvoorbeeld niet zo’n fan van bosvruchten, bramen of frambozen. Dan zou ik enkel gaan voor lekkere zoete aardbeien. Tegenwoordig kan ik deze vruchten wel meer waarderen. De frisse mascarpone en de kruimelige koekjes geven dit toetje een verfrissende bite.

Het recept vind je hier.

Iemand nog een kopje advocaat?

Een snel ontbijtgerechtje of een leuke afsluiter voor het paasdiner. Het kan ook allebei natuurlijk als je niet kiezen kunt. Deze cake wordt gebakken in een kopje, afgewerkt met advocaat (dus deze taart bevat wel alcohol!) en een vrolijk paaseitje bovenop.

Het recept vind je hier.

Tiramisu met limoncello

Tiramisu wordt doorgaans gemaakt met een alcoholisch drankje. Bij dit recept wordt er een limoncello gebruikt. Heb je kinderen aan de tafel of zwangere vrouwen of gasten die om welke reden dan ook liever geen alcohol nuttigen? Dan zou je voor deze groep als alternatief een frisse limonadesiroop kunnen gebruiken. Zo kan iedereen genieten van dit heerlijke frisse nagerecht.

Het recept vind je hier.

Een feestelijk glaasje

Eenvoud siert, dat bewijst dit recept. Veel opsmuk heeft dit toetje niet nodig, een goede cake (weliswaar met limoncello), mascarpone en blauwe bessen. That’s it! En het ziet er heerlijk uit. Eventueel nog aan te vullen met wat blaadjes verse munt en een stukje vijg. Meer niet, simpel maar lekker. De ideale combi voor velen.

Het recept vind je hier.

Trifle recept

Een Engels toetje wat je moet delen. Dit recept gaat uit van 10 personen. Mooie laagjes cake en room met mooi vers fruit. Ook hier zit weer stiekem alcohol in verstopt, dus let op aan wie je dit toetje gaat serveren.

Het recept vind je hier.

Aardbeien trifle

En dit toetje hoef je weer niet te delen, die mag je helemaal alleen oplepelen. Een frisse afwisseling van zoete aardbeien, slagroom, aardbeienjam en cake. Je kunt ervoor kiezen om de cake zelf te bakken, of je gaat even op en neer naar de lokale bakker.

Het recept vind je hier.

Rabarber trifle

Een heerlijke combi van rabarber met banketbakkersroom, kaneel en sinaasappels. Verdeeld met laagjes cake en met een flinke scheut alcohol. Dus wees weer alert aan wie je deze trifle uitserveert. Of maak een alternatief voor een alcoholvrije variant.

Het recept vind je hier.

Lees ook

Latest posts by Isabell (see all)