Kinderen zijn bijzondere wezens; laat ze een schoen of iets anders zoeken wat ze kwijt zijn en zelfs als het recht voor hun neus ligt zien ze het niet. Dat wordt ook wel ‘hidden in plain sight’ genoemd. Zo ‘verstoppen’ wij thuis bijvoorbeeld de afstandsbediening in het midden van de woonkamer tussen de stengels van een plant om te voorkomen dat ze ’s ochtends te vroeg wakker worden en doordeweeks naar beneden sluipen om de tv aan te zetten. Of wat dacht je van pubers die de kast leeg vreten en eindeloos honger hebben; niets is veilig en ik hoor daarom weleens grappige verhalen zoals het verstoppen van zakken chips in de meterkast en dat de kinderen dat toch doorhebben. Zodra de decembermaand er aan komt zal je toch wat creatiever moeten worden als het gaat om het verstoppen van cadeaus zodat ze niet allang weten wat ze krijgen voor Sinterklaas of Kerst. Ongeacht of ze wel of niet geloven is het wel zo leuk om dat nog een verrassing te houden. Maar wat zijn nu handige of creatieve verstopplekken? Want onder het bed of op zolder hebben ze vaak al heel snel door.

De luieremmer

Heb je nog een baby? Dan heb je vast wel een luieremmer in huis. Echt niemand komt op het idee om daar vrijwillig te kijken. Als je een staande emmer hebt kun je onderin de cadeautjes verstoppen en dan bovenin de vuilniszak met vieze luiers. Enige nadeel; er passen nu wat minder luiers in de emmer dus je zal hem vaker moeten verschonen.

De wasmand

Een alternatief is de wasmand. Onder de vieze was kun je prima cadeautjes verstoppen. Zelfs als ze helpen met de was en die naar boven brengen zullen ze echt niet gaan graaien om te zien of en wat er onder ligt. Tenzij ze opeens gymkleding nodig hebben.

Zelf hebben we ook een wasmand staan met oude kleding die te klein is. Daaronder kun je ook prima cadeautjes verstoppen.

Lege koffers en tassen

Heb je op zolder een aantal koffers staan? Dan zijn die ideaal om de cadeautjes in te verstoppen. Grote kans dat je die in de winter toch niet gebruikt. En niemand die het opvalt dat ze opeens niet meer leeg zijn.

In de auto

De meeste mensen hebben altijd wel wat achterin de achterbak liggen. Als er dan een paar extra zakken liggen zal dat helemaal niet opvallen en ze zijn ideaal om de cadeautjes in te verstoppen.

Bij de buren / (schoon)ouders

Wil je zeker weten dat de kinderen ze niet tegenkomen; laat de cadeautjes dan bij je ouders of schoonouders bezorgen, of bij de buren en vraag of zij ze willen bewaren tot het moment dat je gaat inpakken of het ook echt gegeven gaat worden.

In de voorraadkast

Heb je kleine cadeautjes zoals sieraden of iets dergelijke? Dan is de voorraadkast een handige plek. Ja, je leest het goed. Juist de plek waar ze het liefste kijken. Je hebt vast wel iets van een zak groenten oid liggen. Als deze leeg is niet weggooien; maar vullen met de kleine cadeautjes en dan met een knijper dichtknijpen. Wedden dat ze daar niet kijken!

Het kantoortje

Zelf bewaar ik de cadeautjes in mijn kantoor; omdat daar wel meer speelgoed en tassen staan valt het helemaal niet op dat een deel daarvan nog niet bekend is. Heb je geen kantoortje dan heb je misschien wel een zolder of kast waar oud speelgoed ligt waar niet (meer) mee gespeeld wordt. Als daar opeens nieuw speelgoed tussen ligt valt dat echt niet op!

Nog niet inpakken

Tot slot een heel handige tip; pak nog geen cadeautjes in en bewaar dit voor het laatste. Zodra kinderen cadeaupapier zien zullen ze doorhebben dat het een cadeautje is. Maar als je kleren gewoon tussen de rest van de kleding in de kast legt zullen ze dat verschil echt niet doorhebben. Net zoals boeken in de boekenkast!

Lees ook

Linda van Aken