Vaak het hoogtepunt van het kinderfeestje voor de kinderen, en niet alleen voor de jarige. Het uitpakken van de cadeautjes. Want wat heeft wie gegeven? Ze kunnen natuurlijk niet wachten met geven. Helemaal als het op woensdagmiddag is, dan zit het al de hele ochtend in hun tas te branden dus willen ze niets liever dan geven. Daarom gaan we ook eerst uitpakken en daarna pas lunchen. Nu kan je natuurlijk de cadeautjes geven en that’s it. Of je maakt er een leuk spelletje van.

Afhankelijk van het spelletje is dat zo gedaan of is het een hele activiteit zodat je een deel van het feestje alvast gevuld hebt. Mijn moeder bedacht ook altijd de origineelste dingen. Zo werd er een speurtocht gemaakt met touwen door het huis en aan het einde lagen dan de cadeautjes. Ik ging op zoek naar andere alternatieven. Die voornamelijk draaien om het kiezen wie mag geven of welk cadeautje uitgepakt mag worden. Niet alleen geschikt voor kinderfeestjes, maar ook voor Sinterklaas en op Kerstavond.

Cadeau uitpakken tips

  • Probeer alle kinderen te betrekken bij het uitpakken.
  • Begin het feestje met uitpakken, zeker bij jonge kinderen. Dan is de spanning niet meer zo groot. Doe je het later op de middag, schrijf dan met een pen de naam op het cadeautje zodat je weet wie moet geven.
  • Leg van tevoren een vuilniszak klaar. Na het uitpakken kunnen daar alle cadeaupapiertjes in gestopt worden zodat deze niet gaan rondzweven. Of in stukjes gescheurd worden.
  • De kans is groot dat de kinderen na het uitpakken graag met het nieuwe speelgoed willen spelen (meteen of later op de dag). Om dat te voorkomen kan je het speelgoed direct in een tas stoppen of hoog wegleggen uit het zicht.

Cadeautjes speurtocht

Maak er een extra moeilijke opdracht van door er een complete speurtocht van te maken! Je kunt van tevoren al een speurtochtje uitstippelen. Je weet hoeveel kinderen er komen. Per plek mag een kind zijn cadeautje verstoppen. Je kunt dit in het klein doen, door de speurtocht binnen je huis en je eigen tuin te houden. In dat geval is het een korte actie en echt puur op de cadeautjes gericht.

Maar je kunt er ook gewoon langer voor uit trekken en een speurtocht door de wijk maken. In dat geval moet je ervoor zorgen dat er leuke dingen te doen zijn, zodat het gewoon al een deel van het partijtje is (of gewoon dé activiteit). Het wordt een beetje puzzelen hoe je dan de cadeaus op de gewenste plek krijgt, maar je zou bijvoorbeeld met het kind die bij de volgende stop zijn cadeautjes mag verstoppen alvast vooruitgaan. De andere begeleider volgt later met de rest.

Maak de speurtocht zo dat alle kinderen mee moeten denken over de te volgen route. En stop op leuke plekken, zoals een speeltuin, een trapveldje, of in het park. Even lekker spelen tussendoor. En naast het vinden van het cadeautje kan je er extra opdrachten bij stoppen, die door alle kinderen opgelost moeten worden.

Uitpakken opdrachten

Iedere gast verzint een opdracht die de jarige eerst moet doen voordat de jarige het cadeautje krijgt. Dat kan variëren van een liedje zingen of een dansje doen tot ingewikkeldere zaken als met je linkerhand (of uiteraard rechterhand bij een linkshandige) drie rondjes dribbelen met de bal. Deze bal mag tussendoor niet stoppen met stuiteren of wegrollen. Verzin eventueel zelf wat activiteiten, bijvoorbeeld een sportparcours op een veldje dichtbij, en laat daar de opdrachten plaatsvinden. Dan kunnen er immers nog leukere opdrachten gegeven worden! Let wel op dat het ook leuk blijft voor de jarige!

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 wie mag een cadeautje geven

Je kent vast wel het spelletje, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 wie mag ik een kusje geven, daar is dit een variant op. In plaats van kusjes gaat het bij een kinderfeestje natuurlijk om de cadeautjes. Dit kan je doen door een kringetje te maken en de jarige in het midden een rondje te laten draaien.

Ballon prikken

Voor alle kinderen maak je een kaartje met de naam erop, deze stop je in een ballon die je daarna opblaast. Eventueel kun je er voor een feestelijk effect nog wat confetti bijdoen. Er mag telkens een ballon kapot geprikt worden. De naam die daaruit komt dwarrelen mag een cadeautje geven wat uitgepakt mag worden. Tot alle kinderen zijn geweest.

Blindemannetje

Alle kinderen lopen met hun cadeau door de kamer. De jarige loopt geblinddoekt rondjes en mag iemand ‘pakken’. Als dat gebeurd is mag de jarige raden wie het heeft gevangen. Is dat goed dan mag het cadeautje uitgepakt worden. Anders gaat het spelletje verder.

Eventueel kan de jarige een tweede kans krijgen doordat het kind dat gevangen is een dierengeluid maakt.

Spel cadeautjes uitpakken met dobbelsteen (zeer geschikt voor volwassenen)

Afhankelijk van het aantal kinderen op het feestje zijn er 1 of 2 dobbelstenen nodig. Daarmee mag gegooid worden en zal er een getal tussen de twee en twaalf gegooid worden. Ieder kind mag een getal kiezen en als dat getal wordt gegooid door de jarige mag het cadeautje uitgepakt worden.

Lees ook: Sinterklaas dobbelspel pakjesavond

Draaimolen

Als je een bureaustoel hebt dat rond kan draaien en je kind niet snel duizelig wordt, kan je de kinderen in een kring rondom de jarige laten zitten. Vervolgens draai je de stoel rond (zacht of hard) tot de jarige stop zegt. Dan wijst het naar voren en het kind dat aangewezen wordt mag het cadeautje geven om te laten uitpakken.

Snoep memory

Op een verjaardag mag natuurlijk lekker gesnoept worden. Voor deze snoepjes (en cadeautjes) moet echter wel wat gedaan worden. De snoepjes worden verstopt onder een beker. Daarna mogen de kinderen omstebeurt proberen om twee dezelfde te vinden. Lukt dat, dan mogen ze hun cadeautje geven om uit te pakken en de snoepjes opeten.

Spinnenweb speurtocht

De jarige gaat naar de gang, en de rest krijgt een bolletje wol. Deze worden aan de cadeautjes geknoopt. Waarna ze die mogen verstoppen en