Skip to Content

Cactus verzorgen; tips van water geven tot stekken en verzorgen binnen

Cactus verzorgen; tips van water geven tot stekken en verzorgen binnen

Een cactus lijkt misschien wat saai, maar is veel leuker dan je denkt. Deze langzaam groeiende vetplant kan onder zeer droge omstandigheden overleven. Iets, wat voor mensen die géén groene vingers hebben zoals ik, ideaal is.

Natuurlijk kan je kunstplanten kopen om zo toch wat groen in huis te hebben. En de cactus is dan net als de stippenplant een aanrader. Maar je ziet dat wel. Echte planten zijn dan toch veel fijner.

Aangezien ik niet altijd even consequent ben met water geven gaat de voorkeur uit naar planten die een stootje kunnen hebben, zoals dus de cactus. Daarom heb ik onlangs een aantal cactussen gekocht voor in een pot en om op te hangen.

Cactus als kamerplant

Er zijn ongeveer 1800 soorten op aarde, die vooral afkomstig zijn uit droge gebieden. Er zijn echter ook cactussoorten die juist gedijen in tropische, dus vochtige, regenwouden.

Een cactus die in deze gebieden voorkomt, leeft meestal op boomstammen en kunnen, doordat het water snel wegstroomt, toch onder vrij droge omstandigheden blijven leven.

Een voorbeeld van zo’n epifyt, die we in Nederland als kamerplant houden, is de “Bromelia”. Bij een cactus is het bijna niet mogelijk dat je te weinig water geeft. Juist als je een cactus in bloei wilt krijgen dan zijn er droge en wat nattere omstandigheden nodig.

De cactus groeit van origine in een woestijnachtige omgeving en heeft over het algemeen gemene stekels. Deze stekels zorgen er voor, dat ze niet worden opgegeten door dieren. Ook bieden de stekels bescherming tegen de zon.

Een cactus is in staat om het weinige regenwater dat valt in de woestijn, op te slaan in het cactuslijf. Sommige cactussoorten kunnen wel 18 meter hoog worden en bestaan bijna helemaal uit water.

De stekels zijn dus ook ideaal om nieuwsgierige kinderen die het liefste overal aan zitten op een afstandje te houden 😉

De cactus is géén aaibaar exemplaar, je mag er naar kijken maar aankomen niet! Heb je per ongeluk toch een cactus aangeraakt? Grote naalden trek je er vaak zo uit, maar de kleinere haarnaalden zijn wat lastiger.

Deze kun je heel eenvoudig verwijderen door een plakbandje er overheen te plakken en vervolgens in dezelfde richting weer vanaf te trekken zodat de naalden mee getrokken worden.

Trendy en onderhoudsarme kamerplant; de cactus

Een cactus lijkt misschien wat saai, maar is veel leuker dan je denkt. Deze langzaam groeiende vetplant kan onder zeer droge omstandigheden overleven. Iets, wat voor mensen die géén groene vingers hebben zoals ik, ideaal is.

Ieder mens wil planten in zijn woning. Een cactus is één van de gemakkelijkste planten en zijn op dit moment helemaal trendy. Een cactus heeft minimale verzorging nodig en ziet er altijd goed uit.

Bladplanten kunnen na een paar dagen geen water, er snel futloos en droog uitzien. Dan gooi je zo’n plant al snel weg. De cactus kan jaren mee en zal niet snel het loodje leggen.

Cactussen waren in de zeventiger jaren helemaal hip. Iedereen had wel een cactus. Daarna is hij wat uit de gratie geraakt. Tegenwoordig zijn ze weer mateloos populair, niet alleen als kamerplant maar ook in diverse printjes.

We hebben een stressvol bestaan tegenwoordig en weinig tijd voor planten. Voor de cactus is dat niet erg. Onze huizen zijn tegenwoordig tocht- en vochtvrij zodat deze planten het prima naar hun zin hebben.

De cactus is een echte slow-plant. Heel langzaam zal de plant groter worden en na een jaar in huis te hebben zie je nog niet dat hij is gegroeid. Ideaal voor als je geen groot huis hebt, of de rest van de woning gedomineerd wordt door de overige bewoners 😉

Cactussen hoeven ook niet verzorgd te worden wanneer je op vakantie gaat. Je koopt een mooie cactus, zet hem in een aantrekkelijke pot en je hebt er jaren plezier van. Kortom, een unieke plant die nooit verveelt.

Tips voor de verzorging van een cactus

Speciale cactusgrond

Een cactus lijkt misschien wat saai, maar is veel leuker dan je denkt. Deze langzaam groeiende vetplant kan onder zeer droge omstandigheden overleven. Iets, wat voor mensen die géén groene vingers hebben zoals ik, ideaal is.

De cactus is een heel gemakkelijke plant. Toch heeft deze prikkelplant een goede verzorging nodig. De grond waar de cactus in staat moet van goede kwaliteit zijn. Luchtige textuur zorgt voor een goede waterafvoer. Het is een aanrader om een goede cactusgrond aan te schaffen.

Hoogwaardige stoffen als turfstrooisel zijn aan cactusgrond toegevoegd en zorgen voor een prima afvoer van water. Ook de meest essentiële stoffen die een cactus nodig heeft, zitten in deze grond. De cactusgrond van Pokon kan ook voor vetplanten worden gebruikt.

Standplaats in de zon

De beste plek die je een cactus kunt geven is in de volle zon. Zoek een plekje in je huis waar de zon zoveel mogelijk schijnt. Dat wordt zeer gewaardeerd door de cactus. Tot 35 graden kan deze plant prima verdragen, maar dan vereist hij wel wat meer water. De ideale temperatuur is 25 graden.

Winterrust

Een cactus heeft rust nodig. Een koele plek van half oktober tot half maart wordt zeer gewaardeerd. De temperatuur mag dan niet meer dan 10 graden bereiken.

Voeding

Een cactus lijkt misschien wat saai, maar is veel leuker dan je denkt. Deze langzaam groeiende vetplant kan onder zeer droge omstandigheden overleven. Iets, wat voor mensen die géén groene vingers hebben zoals ik, ideaal is.

Zo af en toe heeft de cactus water nodig. Regenwater is het beste voor alle binnenplanten, omdat die samenstelling net wat anders is dan kraanwater. Heb je buiten een waterton dan is dat dus ideaal en bespaar je ook weer wat water uit.

Dit kun je combineren met het geven van een speciale voeding van Pokon. Deze voeding bevat namelijk essentiële voedingselementen en een rijke mix van sporenelementen.

Daarnaast worden je kamerplanten sterk en gezond door extra humusextracten en een 100% plantaardige biostimulant. Hierdoor kan je plant de voeding beter opnemen. Magnesium en IJzer uit de voeding zorgen ervoor dat de groene kleur nog intenser zal zijn.

Cactus laten bloeien

Om de cactus in bloei te krijgen is een rustperiode van 3 maanden nodig. Een koele plek met een temperatuur van 12 graden, draagt bij aan het ontwikkelen van bloei. Géén water geven in deze periode.

Niet alle cactussen zullen bloeien. Wanneer ze dit wel doen, dan kunnen bepaalde soorten doodgaan na de bloei.

Cactus stekken

Er zijn verschillende cactussen, dus ook verschillende methodes om te stekken. De cactussen met bolletjes aan de zijkant van de moederplant zijn gemakkelijk te vermeerderen. Breek deze van de plant af en leg ze op potgrond zonder water te geven. Na verloop van tijd zitten ze vast en zijn ze geworteld.

Een cactus die in de lengte groeit is ook gemakkelijk te vermeerderen. Snijd met een brandschoon mes (bacteriën) een centimeter of 10 vanaf de pot de cactus recht af.

Het stuk wat je hebt afgesneden goed laten indrogen en daarna in een mengsel van zand en grond in een potje zetten. Zet dit op een licht plekje, niet direct in het zonlicht en geef na het wortelen voorzichtig wat water. Het onderste deel wat nog in de pot zit zal veelal nieuwe vertakkingen laten zien.

Stekken van een cactus is vrij simpel en je breid je cactusverzameling op een goedkope manier uit.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Avatar van Aritha Aritha schreef:

    Ik ben helemaal dol op cacti! Heb er dan ook een heleboel.