Skip to Content

Buik na bevalling & zwangerschap; Tips hoestrakke buik en slappe hangbuik vermijden

Buik na bevalling & zwangerschap; Tips hoestrakke buik en slappe hangbuik vermijden

Na je zwangerschap kan je soms hunkeren naar je oude spijkerbroek. Maar helaas: met die buik na bevalling blijkt de broek echt enkele maatjes te klein. Dat is balen!

En alsof dat alleen al niet genoeg is, je buik blubbert er ook nog lekker op los, dus zelfs al koop je een bikini van een maatje meer: je voelt je niet echt op je gemak met je blubberbuik. Is er iets aan te doen of moet je het gewoon accepteren?

Buik na bevalling

Niemand zal van tevoren jou kunnen vertellen of die platte buik weer terugkomt. Het heeft met meerdere factoren te maken of je mooie buik weer tevoorschijn komt. Natuurlijk is hierbij je genenpoel van belang, zucht, maar ook je eigen conditie.

Had je al slappe buikspieren dan zal je snappen dat een zwangerschap eroverheen ook nog eens voor meer ellende zorgt. Daarnaast hangt het er ook nog vanaf waar het vet is opgeslagen tijdens je zwangerschap.

Enne: het kan ook helemaal geen spierenkwestie zijn, maar is het puur de huid die ervoor zorgt dat je zwangere buik er niet uit ziet. Want een uitgerekte huid blubbert ook… Een platte buik is sowieso niet in één week haalbaar, daar is tijd voor nodig.

En laten we dan ook meteen de onzin even overboord gooien. Want je kan je buik ook accepteren en trots zijn dat je daar toch maar mooi één (of meerdere) kindje(s) had zitten!

Maar goed, je kan allicht dingen doen om een zo mooi mogelijke buik te krijgen. Daarom hier tien tips voor een strakke buik:

Buikspieroefeningen

Een open deur natuurlijk, maar goed, het is uiteraard wel de meest belangrijke. Train je buikspieren aan de zijkant! Begin nooit te vroeg na je bevalling. Daar moet je toch zeker wel een week of 5/6 mee wachten!

Begin ook heel rustig. Gewoon even de spieren aanspannen, bijvoorbeeld, en meer nog even niet. Je buik en je bekkenbodem: het duurt nog wel even voordat ze dit weer aankunnen.

Het is dan ook verstandig om dit in overleg met een deskundige aan te pakken, als je het echt grondig wilt doen.

Meer oefeningen vind je hier.

Geef borstvoeding

Jawel, ook voor jou is borstvoeding in het voordeel. Door het geven van borstvoeding zal namelijk je baarmoeder sneller samentrekken. Hierdoor krimpt het en dat scheelt natuurlijk ook alweer.

Daarnaast eet je baby met je mee en gebruikt zo reserves die jij in je zwangerschap voor dit doel hebt aangelegd. Geef je flesvoeding, heb je dus deze reserves wel maar gebruik je het niet…

In het begin zal dit afvallen harder gaan dan later, maar het blijft toch wel een beetje helpen.

Een extra slaapje!

Kijk, dat zijn berichten wat je niet verwacht maar juist wel blij van wordt: een extra dutje doen. Is voor een kersverse mama vast geen probleem met al die gebroken nachten.

Waarom dit helpt? Omdat je hiermee voorkomt dat je gaat snaaien. Veel vrouwen eten uit emotie, dus ook als ze een slaaptekort hebben!

Enne: als je slaapt, kan je sowieso die koektrommel niet leegeten!

Drinken, drinken

Geef je lichaam het sein dat het niet langer vocht hoeft vast te houden, wat het tijdens je zwangerschap heeft gedaan.

Heb je veel vocht vastgehouden? Dan is het zaak om hier weer vanaf te komen en dat doe je, gek genoeg, door veel te drinken!

Je zou zeggen dat dat zoiets als water naar de zee dragen is, maar door veel te drinken geef je het seintje dat er genoeg te drinken is en dat je dus geen vocht vast hoeft te houden. Fascinerend dat de natuur nog altijd zo werk!

Een band om je buik

Een oud gebruik, maar er zijn mensen die er echt bij zweren. Een strakke doek om je buik, om zo weer sneller te herstellen. Het trekt de rechte buikspieren en de buikpezen naar elkaar toe. En zo schijnen ze sneller naar elkaar toe te groeien.

Het ondersteunt ook je rug en je bekken, wat een fijne bijkomstigheid is. En onder je kleding gedragen, maakt het je figuur natuurlijk meteen een stukje mooier, want het blubberen is dan immers weg.

Laat je even goed informeren, want er doen veel verschillende ideeën de rondte over de duur van het dragen.

VOORAF al trainen

Wil je zwanger worden? Ga alvast beginnen met buikspieroefeningen. Niet tijdens de zwangerschap zelf….

Sport tijdens je zwangerschap

Ga in je zwangerschap niet op je lauweren rusten. Om meer redenen, maar ook voor na de bevalling is een fit lichaam erg fijn en omdat je lichaam in een topconditie is gebleven, zal je buik hier ook van profiteren. Doe geen extreme dingen, maar kies bijvoorbeeld voor wandelen of zwemmen.

Er zijn ook speciale zwangerschapcursussen. Zelf heb ik ooit een soort zwangerschapsfitness gedaan. Zo weet je dat je in ieder geval geen te rare dingen onderneemt! Door minder aan te komen tijdens je zwangerschap, hoeft er daarna ook minder af!

Bewegen na je bevalling

Bewegen is natuurlijk altijd goed. Na een bevalling moet je hier heel rustig mee beginnen! Wandelen kan al snel en ook nog eens met je baby. Lekker gezellig en ondertussen ben je ook nog eens goed bezig voor je lichaam.

En je krijgt er ook nog energie door, komt onder de mensen en je bent lekker buiten. Dus waarom ben je nog niet onderweg?

Laat staan die snoeppot

Uiteraard logisch, maar probeer te voorkomen dat je maar eet wat je wilt omdat het toch al geen gezicht is (vind je zelf..). Probeer zo gezond mogelijk te eten, dat is echt bevorderlijk voor van alles. Zowel voor je humeur, voor de borstvoeding die je misschien geeft en ja, ook voor je gewicht.

Je krijgt er in ieder geval geen overtollige kilo’s extra’s bij! Kies voor veel fruit en groente en ook vezels zijn belangrijk. En genoeg drinken dus, het liefst water!

Natuurlijk geldt niet teveel snoepen ook tijdens je zwangerschap! Want, zoals al eerder gezegd, die overtollige kilootjes die je bent bijgekomen zijn zonde…

Kies de juiste kleding

Oké, hiermee is niet je buik weer plat, maar het geeft je wel een goed figuur. Door slim op te letten bij het kopen van je kleding kan je veel van je buik camoufleren op een modieuze manier.

Wat hielp bij jou om weer in shape te komen na bevalling?

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via:
  1. Anne schreef:

    Hallo,
    het is alweer heel lang geleden dat ik 4 kinderen geboren heb doen worden. Drie maal bevallen. Dat laatste bevalling was na een tweeling die allebei apart ongeveer rond de negen á tien kilo wogen!
    De laatste dagen leek het of ik een kruiwagen nodig had om de buik te dragen!
    Ik heb veel gefietst, en veel sport gedaan.
    Maar drie jaar geleden heb ik een herseninfarct gehad.
    Nu is mijn buik weer terug bij af en krijg ik geen platte buik meer. Het is ook heel vermoeiend om wat te doen aan gymnastiek en alleen durf ik de deur niet meer uit omdat ik niet meer stabiel ben.
    Welke oefeningen zou ik thuis kunnen doen om een heel klein beetje weer een plattere buik te krijgen?
    Hartelijk dank, Anne.

Comments are closed.