Ken je die uitzetlijstjes die je werkelijk waar overal tegenkomt als je in verwachting bent? Er staat een heleboel op wat je niet nodig hebt. Of waar een veel goedkopere oplossing voor is. Als aanstaande ouders wil je (net als iedereen) het beste voor je kindje(s), maar er wordt ook een heleboel gewoon in je maag gesplitst. Kinderen kosten geld, een heleboel geld. Dus als je enigszins kunt besparen, doe dat dan ook. Hieronder laat ik de babyproducten zien waar je op kunt besparen.

Kleding

Laat ik maar meteen beginnen met iets waar ik zelf heel erg fanatiek mee ben; tweedehands kleding scoren voor een prikkie. Het is hartstikke leuk hoor om een aantal setjes nieuw te kopen (of te krijgen), maar je zult al gauw zien dat het een behoorlijke kostenpost is om alles maar altijd nieuw te kopen. Ik zit op Facebook op verschillende groepen waar tweedehands (merk)kleding voor een prikkie de deur uit gaat. Je betaalt alleen de verzendkosten en wat je geboden hebt. Soms gaan er hele pakketten weg voor 5 euro (plus verzendkosten). Eigen foto’s erbij plaatsen is verplicht (en deze moeten ook duidelijk zijn) dus je ziet meteen wat de staat van de kleding is. Ik ben al begonnen met kleding “verzamelen” op deze manier toen de jongste nog niet eens geboren was. En ik kom nog steeds leuke kleding voor hem tegen (ook voor de oudste van 9,5 trouwens).

Badthermometer en andere onnodige dingen

O my, deze staat echt op iedere uitzetlijst die je er maar bij pakt. Maar heb je er weleens aan gedacht dat zo’n ding ook defect kan zijn? Mijn tip; lekker van je lijstje halen en altijd (ja altijd!) eerst met je elleboog voelen hoe warm het water is. Je elleboog is een gevoelig deel van je lichaam. Vind je het water te warm, wacht dan eventjes en vind je het te koud, gooi er dan wat warm water bij. Stop in ieder geval nooit zomaar je kind in bad zonder te voelen; bezoekjes aan de eerste hulp kun je maar beter voorkomen. En dat geldt niet alleen voor de badthermometer.

Spuugdoekjes

Wat een onzindingen zeg! Spuugdoekjes zijn niet groot genoeg om over je hele schouder te leggen en je kunt niet verwachten dat je baby precies op het doekje spuugt toch? Ik zou aanraden: koop voldoende hydrofiele luiers. Deze zijn prima te gebruiken voor het opvangen van spuug én je kunt ze ook gebruiken om je kindje mee af te drogen, of hem in het bedje onder het hoofdje te leggen. Multifunctioneel en dus wel een van de musthaves die op de uitzetlijst staan. Mijn tip; koop voor een aantal euro een groot pak bij de Wibra of Zeeman. Een printje erop is leuk, maar is het echt nodig?

Badjasje

Ontzettend schattig, maar wanneer draagt je kleintje dit nou eigenlijk? Ik zou zelf altijd eerder kiezen voor een omslagdoek (Hema heeft ze en die zijn perfect) die je ook kunt gebruiken op het consultatiebureau. Deze gaan over het algemeen ook langer mee omdat ze wat groter zijn.

Luiers

Je hebt ze hoe dan ook nodig, dus dat het geld gaat kosten is een feit. Mijn tip; check de aanbiedingen. Pampers zijn bijvoorbeeld iedere week wel ergens in de aanbieding (korting, +1 gratis enzovoorts). Wil je het echt voordelig aanschaffen, bestel ze dan op internet. Ook hier zijn vaak heel goede acties te vinden, bijvoorbeeld bij Bol.com.

Borstvoeding geven

Geld willen besparen moet natuurlijk niet de reden zijn om borstvoeding te gaan geven. Je doet dit omdat je het graag wilt. Ik heb zelf te weinig ervaring (lees: geen) met borstvoeding geven om er verder over door te gaan, maar dat kunstvoeding prijziger is, is natuurlijk een feit. Als je gaat werken kan het wel nodig zijn om een borstkolf te moeten aanschaffen.

Lid worden van de bibliotheek

Word lid van de bibliotheek, want dit gaat je een heleboel geld schelen. Je hoeft de boeken niet allemaal zelf aan te schaffen en je kunt zo nu en dan dus weer nieuw (voor)leesvoer aanbieden aan je kindje. Wel moet je er natuurlijk voor zorgen dat er met deze boekjes niet wordt gespeeld, zodat ze stuk kunnen gaan. Koop een paar goedkope boekjes waar het kindje mee mag spelen en houd de rest bij die kleine handjes vandaan.

Speelgoed ruilen/delen

Heb je vriendinnen met kinderen die ongeveer dezelfde leeftijd hebben, dan kun je regelmatig speelgoed ruilen of delen. Meteen een goed moment om weer eens lekker bij te kletsen (en elkaar te adviseren over vanalles) terwijl de kindjes lekker kunnen spelen. Ook kun je speelgoed lenen bij een zogenaamde speelotheek. Hetzelfde principe als de bieb, maar dan met speelgoed. Op deze manier kun je eens iets anders aanbieden aan je kind.

Aparte rekening openen

Stort elke maand een vast bedrag naar een aparte rekening. Gebruik dit geld om bijvoorbeeld cadeautjes te kopen als het kind jarig is. Je kunt op deze manier goed in de gaten houden wat je inlegt en wat je uitgeeft. Veel mensen kiezen ervoor om ook de kinderbijslag op deze rekening te zetten, zodat er altijd een “potje” is als het kind iets nodig heeft.

Tweedehands meubels en andere spullen

Onze babykamer kochten we tweedehands over van een vriendin. Dit heeft echt honderden euro’s gescheeld. Ook kun je op Marktplaats een heleboel van dit soort dingen vinden. Denk ook maar eens aan een kinderwagen. Als je nog een prima tweedehandsje tegen het lijf loopt, dan hoef je toch geen nieuwe te kopen?! Wil je helemaal geen geld uitgeven en gratis een babykamer willen scoren, probeer dan eens een lokale weggeefhoek op Facebook. Wie weet wat je daar tegenkomt! Mocht het toch net niet je smaak zijn, kan je het altijd een hip kleurtje geven of een make-over geven zodat het aansluit bij de rest van de kinderkamer.

Waar heb jij op bespaard bij de babyuitzet?

Pregnant woman shopping stock photo from Shutterstock / Naron Jongsirikul

Lees ook

Amanda