Afgelopen weekend was ik weer eens ouderwets gezellig met mijn beste vriendin op stap. Het einde van de vakantie is weer in zicht, vandaag moet ik zelf ook weer werken. In eerste instantie overwogen we om er samen met manlief een gezellig weekend zonder kids er van te maken, of mocht het oppastechnisch niet lukken met de kinderen. Toch is het ook fijn om een weekend zonder de kinderen weg te gaan, op het moment van plannen waren de paar dagen zonder kinderen vorige week namelijk nog niet op de radar. Het was dit weekend schitterend weer zodat we echt konden genieten van de vakantiestemming. We gingen namelijk een weekend naar Brussel. Hier ben ik twee keer eerder geweest; een keer een kleine tien jaar geleden in mijn studententijd. Dat is echter ook al flink wat jaartjes geleden. Met de trein is het een reis van net iets meer dan twee uur, een prima bestemming dus voor dit weekendje weg.

Congreskolom

Stedentrip Brussel -Congreskolom - Mamaliefde

Stedentrip Brussel -Congreskolom - Mamaliefde

Als eerste kwamen we op de hoek van de straat, bij de ingang van de parkeerplaats Royal die ook voor het hotel gebruikt wordt een enorme kolom tegen. Op dit ontwerp van Poelaert uit 1850 staat een standbeeld van Leopold I. De zuil is opgericht ter ere van het Nationaal Congres van 1831 dat de Belgische Grondwet uitvaardigde. Aan de voet van het monument brandt de eeuwige vlam, een huldebetoon aan de onbekende soldaat uit Wereldoorlog I (1914-1918) en Wereldoorlog II (1940-1945). Vanaf hier heb je ook een soort van uitzichtpunt op de oude stad. Helaas staan er wat kantoren voor waar aan gewerkt wordt die dit flink hinderen.

Koninklijke Sint Hubertusgalerij

Stedentrip Brussel - Koninklijke Sint Hubertus galerijen - Mamaliefde

De eerste dag hebben we vooral rondgelopen in het oude stadscentrum. Hier liepen we heen via de Koninklijke Sint Hubertusgalerijen. De ideale plaats voor toeristen om hier je boodschappen te doen. We kwamen vooral veel groepen Chinezen tegen die op een drafje achter een reisleider met stok zich door de menigte een baan probeerden te benen en zo op hoog tempo van Amsterdam naar Parijs te reizen in 1 dag. Het was erg druk, voornamelijk met toeristen. Vanwege het mooie weer zat iedereen ook heerlijk buiten. In deze overdekte galerij vind je vooral veel chocolade, kant, macarons, toeristische winkeltjes etc. En een bioscoop. Halverwege doorkruis je ook de Beenhouwerstraat. Als je op zoek bent naar een restaurant moet je hier zijn. Ieder blok heeft zijn eigen specialiteit; Indisch, Italiaans, Frans etc. Na een klein steegje kom je vervolgens uit op de Grote Markt.

De Grote Markt

Stedentrip Brussel - Grote Markt- Mamaliefde

De Grote Markt is op het Atomium na, misschien wel de bekendste plaats van Brussel. En terecht, je kan hier blijven kijken naar de gevels en iedere keer weer nieuwe elementen ontdekken. De oude barokarchitectuur vind je terug in de statige gevels aan dit plein dat al sinds de 13e eeuw het centrum is van de stad. Het stadhuis uit 1400 en het broodhuis zelfs uit 1300, zijn twee van de oudste gebouwen. De gevels zijn rijkelijk gedecoreerd met bladgoud. Achter deze gevels vind je enkele musea waaronder het Museum van Cacao en Chocolade… Toen we hier in de vroege avond nog een keer langsliepen zagen we ook zeer veel mensen zitten op de grond om te genieten van de omgeving, een heerlijke warme wafel of wat anders. De geur van warme wafels kom je echter overal in het oude centrum tegen. Goede tip als je op pad gaat; eerst even wat eten zodat je dit kan weerstaan!

Stedentrip Brussel - Serckaes- Mamaliefde

Op de hoek van één van de zijstraten, diegene die je moet hebben voor Manneke Pis, vind je een liggend standbeeld. Momenteel werd de achtergevel gerenoveerd. Maar het beeld van de liggende Everard ’t Serclaes is er nog steeds. De legende gaat dat als je hier overheen aait je wensen uitkomen. Dit varieert van wrijven over de onderarm om terug te komen in Brussel tot en met wrijven over de voet om binnen een jaar verloofd te zijn. Blijkbaar zijn er veel mensen met wensen want door dit continue geaai blijft het beeld goed gepolijst.

Manneke & Janneke Pis

Stedentrip Brussel - Manneke Pis- Mamaliefde

Als je een bezoek brengt aan Brussel moet je natuurlijk ook even langs Manneke Pis, en sinds 1985 zijn tegenhangster Janneke Pis. De eerste keer was het even zoeken, terwijl als je de juiste zijstraat te pakken hebt je er zo komt. Mocht je twijfelen; gewoon de rijen toeristen volgen en zodra het drukker wordt en je meer winkels tegenkomt die wafels voor 1 euro verkopen of er chocolade Mannekes Pis in de vitrine staan, zit je goed. Op de hoek van de straat vind je dit kleine beeldje. Net zoals de Mona Lisa verwachten veel mensen toch een groter beeld.

Stedentrip Brussel - Janneke Pis- Mamaliefde

Janneke Pis is in 1985 door een kroegeigenaar in een doodlopend zijstraatje van de Beenhouwerstraat geplaatst om daar ook toeristen heen te trekken. En met succes. Na een rij van pubs en kroegen zie je achter een hek de zittende Janneke Pis. Ook hier weer bijgeloof dat als je een munt achter laat in het waterbekken er voorspoed op je pad zal komen.

Striproute

Terwijl je door het centrum van Brussel loopt kom je meerdere standbeelden tegen van bekende en minder bekende stripfiguren. België staat natuurlijk bekend om de vele stripverhalen.

Ook op de gevels kom je het een en ander tegen. Goede reden dus om ook eens omhoog te kijken. Voor de echte stripfans is het Stripmuseum ook zeker een aanrader.

Voetganger is Koning

Stedentrip Brussel - Anspachlaan Voetganger is Koning - Mamaliefde

Na deze ‘belangrijkste’ bezienswaardigheden in het centrum gezien te hebben vervolgden we onze wandeling in een ruime boog om de Grote Markt heen. Onder andere langs de afgesloten Anspachlaan. Deze zomer is deze belangrijke verkeersader van Brussel afgesloten voor het gemotoriseerde verkeer onder het mom Voetganger is Koning. De straat is opgedeeld in allerlei zones waarin veel activiteiten worden georganiseerd. Zo is er een gedeelte ingericht als skatepark, kwamen we langs een freestylepodium, meerdere terrassen etc. De sfeer die hier hangt is erg uitbundig. Zelfs een beetje festivalachtig met een heerlijk zonnetje op de achtergrond. Aan deze straat vind je ook bijvoorbeeld het gebouw van de Beurs met lange trappen van waar je een mooi overzicht had. Niet alleen hier, maar eigenlijk overal in de binnenstad tref je straatartiesten aan. Van muzikanten tot kunstenaars en verklede personen.

Stedentrip Brussel -Niklaaskerk - Mamaliefde

Een klein uitstapje bracht ons naar de Sint-Niklaaskerk. Een vrij eenvoudige kerk die wel goed is onderhouden. Hier hebben we even gezeten om in de koelte uit te rusten. Op de achtergrond hoorden we de human beatboxer die op het plein voor de kerk met versterkers een concert aan het weggeven was. Best wel een bijzondere combinatie.

Stedentrip Brussel grote markt- Mamaliefde

Stedentrip Brussel grote markt- Mamaliefde

Op de hoek van deze kerk troffen we ook dit beeld aan van het Melkmeisje in levende lijve. Met vlak daarachter een historisch geveltje. Deze straat zal vast niet toevallig de Boterstraat heten.

Stedentrip Brussel -Sint Niklaaskerk - Mamaliefde

Verderop loop je ook langs de Munt.

Sint-Katelijne Plein

Een andere kerk hier in de buurt ligt aan het Sint-Katelijne plein. Op het plein voor de kerk vind je enkele visbanken. Bij de kerk zelf was het feest en was een pasgetrouwd stel rijkelijk toegestrooid met roze hartjesconfetti en in de auto aan het stappen. Deze kerk is niet één van de mooiste van Brussel.

Stedentrip Brussel -Kathelijneplein - Mamaliefde

Aan de zijkant van deze kerk vind je echter een tweede plein. Met een enorme vijver. Hieraan vind je verschillende restaurantjes met netjes gedekte tafels en volledige menukaarten. Ben je meer van het relaxen; ook een drankje vanuit een strandstoel is één van de opties.

Stedentrip Brussel -Kathelijneplein - Mamaliefde

In de buurt van dit plein vind je ook veel andere internationale hotelketens en een Middeleeuwse toren helemaal ingebouwd tussen andere gebouwen.

Beenhouwerstraat

Stedentrip Brussel -Beenhouwerstraat - Mamaliefde

Op zoek naar een restaurant om wat te eten liepen we dit keer door de Beenhouwerstraat heen. Tip: Bedenk vooraf wat je eigenlijk wilt eten. Dan kan je tenminste met een doel op zoek gaan. Laat je vooral ook niet afleiden door de kelners die je aanbieden om bij hun te komen eten en bepaal je eigen weg. Omdat we niet wisten waar we naar op zoek waren liepen we hier vrij snel doorheen, het was erg druk dus dan loop je al snel met de stroom mee. Het was ook nog aan de vroege kant en we hadden niets gezien waarvan we dachten ja, dat is het.

Na een stukje terug door de Hubertusgalerij liepen we de straat parallel terug tot we een Italiaan tegenkwamen. Hier zaten mensen op het terras, altijd een goed teken. De pizza’s uit de houtoven zagen er goed en rijkelijk belegd uit en de prijzen waren ook zeer vriendelijk voor de portemonnee. Voor een pizza was ik nog geen 10 euro kwijt en de wijn was slechts 50 cent meer dan een blikje fris. Tja, dan hoef ik niet lang na te denken. De bediening was ook nog eens zeer vriendelijk en snel. Het was erg lekker. Een goede keus dus.

Na deze pizza kreeg ik al snel last van een after dinner dip; tijd dus voor een suikerkick. Voor het toetje liepen we terug met een ommetje over de Grote Markt naar een ijscowinkel die we eerder die dag hadden gezien. Hier verkochten ze homemade ijs. We twijfelden nog even over zo’n wafel, maar met deze zomerse temperaturen wist ik het wel. 1 Bolletje was ook meer dan genoeg om deze avondmaaltijd goed af te sluiten. Heerlijk in het zonnetje gingen we zitten om ondertussen alle voorbijlopende toeristen te bekijken. Ik blijf dat altijd een bijzonder tijdverdrijf vinden. En overal zien ze er toch weer anders uit.

De rest van de avond brachten we door in het hotel. Eerst heerlijk op het terras van de hotelkamer met uitzicht op de skyline van Brussel met de ondergaande zon. Later in de met airco gekoelde kamer en beneden in de bar met een heerlijke Cosmopolitan. Natuurlijk kon ik het niet laten om alvast een opzetje te maken voor dit blogje ;-)

Zondagochtend hebben we eerst ons buikje vol gegeten aan het lopend ontbijtbuffet. Lekker met drie verschillende soorten croissantjes, andere broodjes en heel veel soorten beleg, fruit, yoghurt en meer. Daarna de laatste spullen ingepakt zodat we konden uitchecken en de tassen konden afgeven bij de receptie terwijl we nog een wandeling maakten door de stad. Dit keer verlieten we het hotel via de hoofdingang aan de Koningsstraat. Aan het einde van deze straat zagen we de enorme kerk die we gisteren ook al hadden gezien. Dit bleek om de Koninklijke Sint Maria Kerk te gaan. En was stiekem een stuk verder weg dan het lijkt.

Koninklijk Paleis & Warandepark

Stedentrip Brussel- Parlement - Mamaliefde

Voor het Koninklijk Paleis ligt het Warandepark. Aan de ene kant ligt het zeer statige Parlementsgebouw en zie je in de verte de contouren van de Arc die de toegang biedt tot het Jubelpark.

Het Warandepark was eerst een bos, later de paleistuinen en nu een openbaar toegankelijk park met speeltuintjes en beeldentuin dat nog wel eigendom is van de Koninklijke familie. Hier liepen we rustig doorheen richting het Koninklijk Paleis.

Stedentrip Brussel- Koninklijk Paleis - Mamaliefde

Bij het Koninklijk Paleis was het wederom erg druk met toeristen dus na wat foto’s van de buitenkant te hebben genomen lieten we voor wat het was. Ik moet ook eerlijk bekennen dat het paleis er minimaal onderhouden uitzag. Het geld wordt hier duidelijk aan andere zaken besteed.

Later kwamen we via een andere weg terug, ondertussen erg dorstig. Dus maakten we dankbaar gebruik van de binnentuin van het Belvue museum en de Coudenberg waar het Green Kitchen restaurant ligt. Als je van verse salades en andere gezonde lekkernijen houdt is dit echt een aanrader. Ze verkopen dit voor 2,50 per 100 gram, of onbeperkt inclusief drinken voor 22,50. De Coudenberg is trouwens het originele paleis, of de restanten hiervan die onder het huidige paleis liggen en nog steeds toegankelijk zijn.

Musea

Stedentrip Brussel- musea- Mamaliefde

Als je van musea houdt is Brussel echt een aanrader. Met name op het stuk tussen het Koninklijk Paleis en het Justitieel Paleis vind je een ruim aanbod aan musea. Als je de Brussels Card aanschaft kan je overal naar binnen en scheelt dat heel veel geld. Het kan ook lonen om het eerste weekend van de maand naar Brussel te gaan. Met name op de eerste zondag van de maand zijn er een aantal musea gratis toegankelijk. Omdat we zelf maar een weekend blijven hebben we ervoor gekozen om niet het Koninklijk Paleis of een museum te bezoeken. Het aanbod is zeer divers dus er is voor iedereen wat bij. Van Schone Kunsten, Instrumenten, Belvue, Fin-du-siecle, Margritte Museum en nog veel meer.

Kerken en andere bijzondere gebouwen

Stedentrip Brussel- Sint Jacob op de Coudenberg - Mamaliefde

Naast musea vind je op dit stuk ook meerdere kerken. Zo zijn we onder andere geweest in de Sint Jacob op de Koudenbergkerk. Deze kerk was erg mooi, met een mooi uitzicht op de oude binnenstad. Helaas was er een dienst gaande dus konden we niet rondlopen.

Stedentrip Brussel- Sint Jacob op de Grote Zavelkerk - Mamaliefde

Verderop vind je de Grote Zavelkerk. Hier was de mis nog net niet begonnen dus konden we een rondje lopen. Met op de achtergrond muziek van het grote orgel achterin de kerk. Buiten de kerk vind er op zondag altijd een antiekmarkt plaats. Verderop vind je ook nog de kleine Zavelkerk, deze was echter gesloten. De gevels van andere ‘instanties’ zoals het conservatorium, de Rekenhof en de Synagoge. mochten er ook zijn.

Justitieel Paleis

Stedentrip Brussel- Sint Jacob op deantiekmarkt - Justitieel Paleis - Mamaliefde

Uiteindelijk kwamen we bij het Justitieel Paleis. Een enorm gebouw waarvan de koepel van verre zichtbaar is en momenteel in de steigers staat. Vanaf het plein voor dit paleis heb je een schitterende panoramaview op de stad Brussel. Je ziet alles. Van de kermis bij het Station Brussel Zuid, de Grote Markt, De Koekelberg en zelfs in de verte het Atomium. We hadden geluk dat het nu nog mooi weer was en we dus aardig ver konden kijken. Op dit plein naast het monument ter ere van de Belgische Infanterie stonden er een paar grote zwembaden en strandstoelen zodat je heerlijk kan genieten van de zomer. Voor een bezoek aan de wijk Marollen kan je met de gratis lift naar beneden. Bespaart je weer heel wat wandelen.

Shoppen

Stedentrip Brussel- Sint Jacob op deantiekmarkt - shoppen - Mamaliefde

Via een andere parallelweg liepen we weer terug richting het Koninklijk Paleis. Dit bleek ook dé place to be te zijn om te (window) shoppen. In het centrum waren we al opvallend weinig kledingwinkels of andere shops tegengekomen. Hier kan je echter kiezen uit het ruime aanbod van Nespresso, Gucci, Hermes, Ralph Lauren, Jimmy Choo, Louis Vitton, RIg Europe, Dior, Versace, Tiffany, Chanel of een ijsje bij Hagendasz. Op zondag was dit echter allemaal gesloten en was het ook niet zo erg levendig.

St. Michiels en St. Goedele Kathedraal

Stedentrip Brussel- Sint Jacob op deantiekmarkt - Kathedraal - Mamaliefde

Voordat we naar de kathedraal liepen gingen we terug naar het hotel om de tassen op te halen. De bewolking was teruggekomen en er vielen voorzichtig al wat druppels regen naar beneden. Het enige op ons ‘lijstje’ was de kathedraal. Vanaf hier is het namelijk een kort stukje lopen naar het Centraal Station en loop je min of meer langs de kathedraal heen. Gelukkig bleef het bij die paar druppels en werd het geen stortbui, in ieder geval, niet voordat we de stad hadden verlaten. We waren namelijk met zonnige weersvoorspellingen gekomen en geen voorzorgsmaatregelen voor dit weer meegenomen, zoals een jas.

Een aantal jaar geleden heb ik in de kerstperiode deze kathedraal bezocht. De rijke kerstversiering en de indrukwekkende verzameling aan internationale kerststallen hebben veel indruk op me gemaakt. Momenteel was er een of andere moderne kunstexpositie. Zelf ben ik daar niet zo van. Het mooiste aan deze kathedraal zijn de met grote aandacht gebrandschilderde ramen. Niet alleen met religieuze taferelen maar waar ook Kroningen en andere indrukwekkende momenten zijn vastgelegd. Vooraan de kerk bij de hoofdingang vind je ook foto’s van een uitvaart en de laatste koninklijke bruiloft. Tegen de betaling van een euro kan je ook een bezoek brengen aan het oude gedeelte onder de kathedraal.

Stedentrip Brussel- Centraal Station - Mamaliefde

Na dit heerlijke weekend waarbij we lekker hebben gegeten, genoten hebben van de mooie stad en de sfeer die daar hangt was het weer tijd om naar huis te gaan. Natuurlijk niet zonder een wafel met heerlijke gesmolten chocolade te eten. We waren ruim op tijd op het station, was stiekem nog best spannend of we dat zouden halen. En konden beginnen aan onze terugreis, waar we vlak voor etenstijd aankwamen en ik direct aan tafel kon aanschuiven omdat manlief net klaar was met eten koken. Zo’n weekend smaakt natuurlijk naar meer, dus de eerste voorzichtige plannen worden al gesmeed ;-)

Waar zouden jullie graag heen gaan op een stedentrip?

Lees ook:

Linda van Aken