Brugge, een prachtige Middeleeuwse stad net over de grens met de provincie Zeeland. In een paar uur te bereiken met auto of trein. Waarom zou je naar Parijs gaan voor een romantisch weekendje weg? Helemaal niet nodig. Wandel door het centrum (een openluchtmuseum met haar steegjes en historische gebouwen), maak een boottochtje over de grachten, drink en eet wat op één van de vele terrasjes en bezoek een leuk museum. En wil je een middag naar het strand? Ook dat is heel dichtbij! Ik was hier een week in het voorjaar van 2014 en had heerlijk weer. Huur net als ik een fiets en geniet! 

Grote markt

De gehele binnenstad van Brugge staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Tijdens de Gouden Eeuw was het één van de rijkste en belangrijkste steden van Europa en dat is nog steeds te merken. Je stadswandeling kun je het beste beginnen op de Grote Markt, hier is namelijk het toerismekantoor gevestigd waar je een plattegrond kunt halen of een Brugge City Card voor 48 tot 72 uur. Je kunt dan gratis in alle musea en bezienswaardigheden, dat vond ik ideaal!

Belfort

Op de Grote Markt zie je vele schitterende gevels en het belangrijkste gebouw: het Belfort. Het Belfort is een stadstoren waarin de stadsklokken hingen. In vele Belgische steden kent met een Belfort, vaak bij het stadshuis of een lakenhal. De toren is te beklimmen en het uitzicht is dat ook zeker waard.

Meer informatie vind je hier.

Burg met stadhuis

Andere bezienswaardigheden zijn onder andere de Burg met het stadhuis.

Hof van Gruuthuuse

Rozenhoedkaai

Of wat dacht je van de Rozenhoedkaai, de bekendste fotoplek van Brugge.

Rondvaart

Ik noemde al eerder de mogelijkheid van een boottochtje over de grachten (de reien) van Brugge. Vanwege de vele boogbruggen en de gebouwen die dicht op het water staan, wordt Brugge dan ook wel het Venetië van het Noorden genoemd. Bekend zijn ook de zwanen. Zelf heb ik een rondvaart gemaakt door de binnenstad, maar ook is er de mogelijkheid om met de boot naar Damme te varen.

Meer informatie vind je hier.

Musea in Brugge

Historium

Ook op de Grote Markt is het Historium te vinden. Dit is een interactief museum met themakamers waar je met special effects door de geschiedenis van Brugge wordt geleid. Leuk voor jong en oud. Ook is er een mooi panoramaterras.

Meer informatie vind je hier.

Groeningemuseum

De kunstliefhebber mag niet zomaar voorbij het Groeningemuseum lopen. Dit is het Brugse museum voor Schone Kunsten. Je ziet hier de schilderkunst vanaf de Vlaamse Primitieven tot aan werken uit de 20ste eeuw.

Meer informatie vind je hier.

Frietmuseum

Ook heel leuk is het Frietmuseum, waar je alles te weten komt over aardappels en de geschiedenis van de Belgische frieten. Na afloop van het bezoek kun je beneden een frietje eten.

Meer informatie vind je hier.

Choco Story (Chocolademuseum)

Natuurlijk mag ook het chocolademuseum (Choco-Story) niet worden overgeslagen. Ben je niet geïnteresseerd in de geschiedenis van de chocolade, dan toch zeker wel in het maken van chocolade en het proeven ervan!

Meer informatie vind je hier.

Kerken in Brugge

De twee mooiste kerken van Brugge zijn de Sint-Salvatorskathedraal uit de 9de eeuw en de Onze-Lieve-Vrouwe-kerk. In de OLV-kerk zijn de praalgraven te zien van Maria van Bourgondië (voormalig vorstin van de Nederlanden) en Karel de Stoute. Ook is er een beeldhouwwerk te vinden van Michelangelo.

Basiliek van het Heilig Bloed

Dolfinarium Boudewijn Seapark

Net buiten het centrum, in Sint-Michiels, is het Boudewijn Seapark te vinden. Het park bestaat uit een dolfinarium en vele attracties. Er is een indoor speelwereld, een buitenzwembad, een kinderboerderij, draaimolens, minigolf, minitrein, achtbaan, paardenbaan en een schommelschip. In de winter is er een ijspiste.

Meer informatie vind je hier.

Damme

Ongeveer 5 km ten noorden van Brugge ligt het plaatsje Damme. Het is een prachtige fietstocht langs het water, maar nog leuker is het misschien om met de boot te gaan: de Lamme Goedzak doet er 35 minuten over en vaart tussen april en eind september. Damme is bekend vanwege Tijl Uilenspiegel. Overal in Damme zie je hem terug, maar vooral in het kleine museum dat over hem gaat. Ook is er tussen mei en oktober regelmatig kermis.

Naar de kust

Vanuit Brugge ben je ook niet ver van de kust. Dat kan met de trein, bus of fijn op de (huur)fiets. Blankenberge en Zeebrugge zijn het dichtste bij. Een extra reden om naar Zeebrugge te gaan is het maritiem zeepark Seafront. Hier ervaar je de zee en zeevaart, visserij, een duikboot en een lichtschip. Ook is er een pirateneiland en zijn er havenrondvaarten.

Uitgaan/evenementen

Een leuk avondje uit tussen de inwoners van Brugge? Dan moet je op de Eiermarkt zijn, net achter de Grote Markt. Een mix van cafeetjes, kroegen en danscafés en een discotheek.

De Kerstmarkt in november en december in de binnenstad van Brugge is één van de bekendste in België.

De Meifoor (van 5 t/m 28 mei 2017) is de jaarlijkse en grootste kermis in Brugge. Rond de 100 attracties, optochten en vuurwerk.
Heilig Bloed-processie tijdens Hemelvaart.

Ben jij al eens in Brugge geweest?

Lees ook

Astrid
Latest posts by Astrid (see all)