Soms heb ik gewoon geen behoefte aan een broodmaaltijd. Ik heb dan gewoon geen trek in een boterham met wat dan ook. In de ochtend kies ik dan als alternatief vaak voor een kom yoghurt met cruesli. Op zondagochtend variëren we met croissantjes en als we ergens lunchen ga ik vaak voor een triangel met pikante kip of een heerlijke uitsmijter. Is toch anders dan als je het zelf maakt. Op andere momenten heb ik zelfs daar geen behoefte aan. Zeker nu peuter naar de peuterspeelzaal gaat en de baby’s in de ochtend slapen heb ik tijd om er wat meer tijd aan te besteden en iets anders op tafel te zetten.

Maiskoekjes

Het originele recept kwam ik tegen in een tijdschrift en heb dit de volgende dag gelijk uitgeprobeerd. Het voordeel is dat de meeste ingrediënten over het algemeen gewoon in huis zijn. Peuter vond deze maiskoekjes ook erg lekker. Die gaan in de toekomst zeker dus nog een keer gemaakt worden.

Ingrediënten: Blik mais (zitten meer vitaminen in dan een maiskolf), 75 gram bloem, melk, 2 eieren, bosuitjes, tomaat, peterselie

Bereiding: Je kan ook maiskolven gebruiken, dan moet je de mais eerst even vijf minuten koken. In een mixer de helft van de mais, bloem, eieren, melk, met elkaar mengen tot het een fijn beslag is. De fijngesneden bosuitjes, tomaat en overige mais hieraan toevoegen. Voor extra pit kan je hier ook een rode peper aan toevoegen. In de voorverwarmde pan kan je nu voorzichtig de maiskoekjes bakken.

Speltkaneelpannenkoekjes

De eerste keer dat ik dit heb geproefd was tijdens onze vakantie in Drenthe. Daar was een speciale pannenkoekenwinkel waar je een heel klein ieniemieniestukje kon proeven. Na de rode bieten muffins staat er een flinke zak speltmeel in de kast. Kleiner was er niet. Goede reden dus om hier weer eens een keertje mee aan de slag te gaan.

Ingrediënten: 120 gram speltmeel, 250 mL melk, 2 eieren, 2 eetlepels basterdsuiker, 1 eetlepel kaneel, 0.5 zakje bakpoeder en olie

Bereiding: Meng alle ingrediënten in een mixer zodat er een dun mengsel ontstaat. Met wat olie de koekenpan goed warm maken en dan een voor een de pannenkoekjes bakken. Ik heb er hele kleine van gemaakt zodat ze als een soort van koekjes gegeten kunnen worden. Iedere keer als je nieuw mengsel pakt, wel even roeren. De speltmeel is vrij zwaar en zakt daardoor sneller naar beneden.

Prinsessenpastasalade

Het recept voor een prinsessenstampot heb ik eerder al gedeeld. Voor de picknick vond ik een pastasalade beter passen. Speciaal voor de jongedames maakte ik een prinsessenpasta.

Ingrediënten; Farfalle (strikjespasta), Amerikaanse koolsalade, rode bietensap, gerookte kip, mais

Bereiding: De dag van tevoren heb ik de pasta gekookt en goed laten afkoelen. Vervolgens gelijk gemengd met de koolsalade en rode bietensap. Na een nacht in de koelkast blijft hij zo lekker fris en kleurt alles mooi roze. De gerookte kip kan zowel warm als koud geserveerd worden in smalle reepjes en tot slot nog wat mais toevoegen. Natuurlijk kan je ook zelf een koolsalade maken met witte kool, wortelreepjes en rozijntjes.

Natuurlijk zijn er nog meer alternatieven mogelijk. Wat eten jullie graag in plaats van een boterham?

Lees ook

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)