Skip to Content

Broodbeleg voor baby, dreumes en kinderen; gezond, zoet en hartig

Broodbeleg voor baby, dreumes en kinderen; gezond, zoet en hartig

Voordat ik hieronder allerlei gezonde dingen met jullie ga delen, moet ik eventjes iets kwijt; ik ben echt niet dé bewuste moeder die áltijd gezond beleg op het brood van mijn kinderen doet.

Het is ook goed om voor variatie te kiezen. Ook hier gaat er weleens een broodje met hagelslag mee naar school, of eet de jongste een boterhammetje met smeerworst omdat hij dat lekker vindt.

Toch maak ik regelmatig een bento-box voor de oudste en dan probeer ik zeker wel de variëren met het broodbeleg. Het is tenslotte echt niet lekker om iedere dag hetzelfde te eten, daar wordt helemaal niemand gelukkig van.

Daarom deze lijst met tien soorten gezond, maar ook lekker broodbeleg!

Wat mag een baby onder 1 jaar op brood?

Brood zal je in eerste instantie zonder beleg geven. Margarine erop smeren is een goed idee, omdat het goede vetten bevat. En het maakt het toch net even lekkerder.

Maar het is natuurlijk ook wel lekker voor je kindje om er uiteindelijk wel iets meer op te doen. Maar wat is dan een goed idee?

  • Ga voor producten die niet te vet zijn (met name slechte vetten), weinig/geen zout bevatten, niet rauw zijn en niet te veel suiker bevatten
  • Ga voor gezond beleg en pureer bijvoorbeeld wat fruit voor op het broodje
  • Wil je toch iets zoets geven? Kies dan voor appelstroop of jam. Jam kan je ook in varianten kopen waar minder suiker in zit. De hele dag door dit geven is een minder goed idee, want er zit nu eenmaal wel veel suiker in…
  • Wil je iets van kaas geven? Gewone kaas bevat veel zout en verzadigd vet. Kies dan voor zoutarme 30+ smeerkaas.

Wat mag een baby niet op brood?

Er zijn voedingsmiddelen die je beter nog niet aan je baby geeft, zoals:

  • Kaas gemaakt van rauwe melk, omdat hier ziekmakende bacteriën in zitten
  • Smeerkaas en gewone kaas, omdat dit veel zout en verzadigd vet bevat. Dit is niet goed voor de niertjes van de baby
  • Leversmeerworst of leverpaté, omdat hier te veel zout inzit, verzadigd vet en vitamine A. Dit is je voor je jonge kindje niet goed en kan leiden tot o.a. hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en vermoeidheid. Overigens geldt dit ook voor peuters!
  • Honing kan een bacterie bevatten die kinderen tot 1 jaar erg ziek kan maken
  • Rauwe vleeswaren zoals filet kan je beter niet doen i.v.m. bacteriën die uiteraard meer voorkomen in rauw eten. Hierdoor ontstaat er immers meer kans op ziektes en je baby is nu eenmaal vatbaarder hiervoor
  • Bewerkt vleeswaren (bijvoorbeeld boterhamworst), vanwege het zout wat hier overmatig inzit

Pindakaas

Say what? Jazeker, pindakaas mag dan wel niet de minste calorieën bevatten, maar zit wel vol met goede vetten en eiwitten. Waar de meeste mensen pindakaas als zoet broodbeleg zullen zien, is dit er toch echt eentje die onder het kopje hartig beleg thuishoort. Kies wel altijd pindakaas zonder toegevoegde suikers.

Wil je echt een keertje een ontzettend gezellig (en lekker) broodje in de broodtrommel stoppen, ga dan voor pindakaas met banaan (wel eventjes een gezichtje maken met de plakjes dan hè!).

Appelstroop

Brrr, ik vind het echt niet lekker, maar ik weet uit ervaring dat kinderen dit over het algemeen heerlijk vinden. Appelstroop zit vol met ijzer, dus als je kind zich regelmatig moe voelt, is dit een goede oppepper.

Appelstroop met kaas schijnt trouwens ook lekker te zijn…als je dit gaat proberen, laat dan vooral even weten hoe het was!

Hummus

Hummus is helemaal in en zeker niet alleen onder de volwassenen. Het is in zoveel verschillende smaken te verkrijgen, dat er ongetwijfeld een smaakje tussen zit dat jouw kindje heerlijk vindt. Het is plantaardig, dus ontzettend gezond.

Heb je het al eens in combinatie met avocado geprobeerd? Ik vind dat echt heerlijk en met een plakje kipfilet is het ook echt een feestje.

Eieren

Een gekookt eitje is altijd een goed idee. De eiwitten van een ei bevatten heel veel essentiële aminozuren en dat is gewoon erg gezond. Een gebakken ei kan ook, maar zorg er dan voor dat je niet teveel olie (of bakboter gebruikt).

Eiersalade is ook prima, maar kies dan niet voor kant-en-klare-uit-een-bakje-troep.. Gewoon zelf maken en letten op het aantal vetten en de hoeveelheid zout.

Magere vleeswaren

Mijn kinderen zijn dol op vleeswaren en daarom eten ze dit ook regelmatig als broodbeleg. Ik probeer dan wel altijd te kiezen voor de magere vleeswaren. Denk aan rookvlees, kalkoenfilet en kipfilet.

Vooral op de laatste twee is het lekker om een plakje komkommer te doen. De oudste eet ook nog weleens rosbief, maar dan wel van de slager (vers gesneden).

Magere kaas

We weten allemaal dat kaas niet het allergezondste broodbeleg is, maar het bevat wel hoogwaardige wei- en melkeiwitten. Je kunt het dus best aan je kind(eren) geven, maar dan wel met mate.

Kies bij voorkeur voor 20+ en 30+ kaas. Deze bevatten namelijk relatief weinig verzadigd vet. Ook magere smeerkaas kan zo nu en dan best wel, maar let wel op de E-nummers.

Groente- en fruitspread

Een goede keuze is en blijft pure groenten en fruit als broodbeleg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schijfjes aardbeien, banaan, geprakte frambozen, tomaatjes, komkommer of avocado.

Je kunt het gemakkelijk zelf maken, maar tegenwoordig is het ook gewoon te koop in de supermarkt. In de groente zelf zit vrij weinig energie, smeer dus gerust een laagje boter of margarine eronder. Kinderen hebben deze vetten nodig, dus maak je niet ongerust.

Jam zonder suiker

Jam zonder suiker kun je prima als combinatie broodbeleg op de boterham van je kind(eren) smeren. Er zijn gelukkig tegenwoordig een heleboel soorten jam, waar geen suiker of andere troep meer in zit.

De Kleine Keuken heeft bijvoorbeeld heerlijk groente- en fruitbeleg met aardbeien en bietjes. Onze jongste vindt het echt heerlijk.

Vis

Misschien geef je dit niet zo snel als broodbeleg mee naar school (omdat het dan niet zo goed gekoeld blijft) maar thuis kun je prima een keertje vis op brood doen.

Een broodje makreel of zalm gaat er bij onze oudste in ieder geval goed in. Wij eten minimaal 1 keer per week vis, dus ze leren vanzelf allerlei verschillende soorten kennen.

Honing

Geef dit niet, ook als je het niet als broodbeleg geeft, aan je kindje als het nog onder de 12 maanden is. Er zit in honing een bacterie waar ze behoorlijk ziek van kunnen worden.

Overigens is het geen goed idee om elke dag honing op brood te smeren, het kan af en toe best wel, maar het is natuurlijk hoofdzakelijk suiker en water waar het uit bestaat.

Welk beleg geef jij jouw kind(eren) op brood?

Amanda