Skip to Content

Brandwond kind verzorgen; 5 tips wat te doen van brandblaar tot zalf

Brandwond kind verzorgen; 5 tips wat te doen van brandblaar tot zalf

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Hoe goed je ook altijd oplet en zorgt dat je huis een veilige plek is, tóch kan er iets gebeuren. Je kind kan vallen en daar een blauw oog aan overhouden, of een gebroken arm door een val van de trap.

Dat zijn natuurlijk vervelende verwondingen, maar meestal is de schade niet blijvend. Dat is vaak wel anders met brandwonden; soms zijn die zelfs zo erg dat iemand er de rest van zijn leven mee rondloopt.

Kinderen kunnen op verschillende manieren brandwonden oplopen. Denk aan het klassieke voorbeeld van een kindje dat zichzelf net kan optrekken aan de tafel en een kop hete thee over zich heen trekt.

Natuurlijk hoop je dat dit jou nooit overkomt, maar mocht het tóch een keer misgaan dan is het heel goed om te weten hoe je moet handelen.

Brandwond kind; eerste hulp

Je kunt een brandwond oplopen als je huid voor een bepaalde tijd en boven een bepaalde temperatuur wordt blootgesteld aan warmte, een chemische stof of elektriciteit. Elk jaar zijn er ruim 100.000 mensen die te maken krijgen met brandwonden.

De meeste gevallen kunnen door de huisarts behandeld worden. Ongeveer 10 procent wordt doorgestuurd naar de Spoedeisende Eerste Hulp, en slechts een klein deel loopt zulke erge brandwonden op dat een opname in een brandwondencentrum nodig is.

In Nederland zijn er drie brandwondencentra: in Beverwijk, Rotterdam en Groningen.

Eerstegraads brandwond

Bij een eerstegraads brandwond is de opperhuid rood of roze van kleur. De huid is droog en soms wat opgezwollen, maar na een paar dagen verdwijnen de klachten meestal. Je kunt een eerstegraads brandwond oplopen door bijvoorbeeld te lang in de volle zon te zitten.

Het gaat bij een eerstegraads brandwond niet echt om een wond maar om een verbranding; de huid is niet stuk. Het kan wel prikkelend of pijnlijk zijn.

Oppervlakkig tweedegraads brandwond

Bij een oppervlakkige tweedegraads brandwond is de opperhuid beschadigd tot in de lederhuid. De wond is rood, nat en pijnlijk. Ook zijn er blaren, die ook na een paar uur pas kunnen ontstaan. De huid voelt echter wel soepel aan en ziet er rood of roze uit.

Diep tweedegraads brandwond

Bij een diepe tweedegraads brandwond is de lederhuid meer aangetast dan bij een oppervlakkige tweedegraads brandwond, doordat de warmte voor een langere tijd in de huid heeft kunnen doordringen. De wond is eerder roodachtig of wit, nat, pijnlijk, soepel en met direct zichtbare blaren.

Derdegraads brandwond

Als zowel de opperhuid als de lederhuid volledig zijn beschadigd tot in het onderhuids vetweefsel, is er sprake van een derdegraads brandwond. Ook zijn de zenuwen aangetast, waardoor de wond nauwelijks pijn doet. De brandwond ziet er qua kleur wit, beige/bruin of zwart uit. Het voelt droog en leerachtig aan.

Brandwonden bij kinderen

Ruim een kwart van alle patiënten die met brandwonden in een Nederlands brandwondencentrum binnenkomen, is jonger dan vijf jaar oud. Jonge kinderen zijn een risicogroep voor het oplopen van brandwonden.

Ongelukken gebeuren vooral wanneer je kindje nieuwe vaardigheden aanleert en ineens iets kan wat hij gisteren nog niet kon, zoals grijpen, kruipen, zichzelf optrekken of lopen.

De test van de Nederlandse Brandwonden Stichting

Op de website van de Nederlandse Brandwonden Stichting (hier) staat een handige test die je kunt maken om te kijken of jij weet hoe je brandwonden moet verzorgen en of je dus weet hoe je moet handelen als het een keer misgaat en je kind een brandwond oploopt.

Hier volgen de vragen mét meteen de goede antwoorden, zodat je gelijk weet wat je moet doen:

“Auw! Je kindje trekt een kop hete thee over zich heen. Wat doe je?”

Het juiste antwoord is: “Ik koel de brandwond met water en ik trek meteen de kleding en de luier uit.”

Het is belangrijk om de brandwond meteen te koelen, maar óók om de kleding van je kindje uit te trekken. Je kunt zo beter zien waar je kindje precies is verbrand en waar je dus moet koelen. De luier moet ook worden uitgetrokken, want deze houdt veel warmte vast.

Let op: dit is dus anders dan dat vroeger werd gezegd om het te laten zitten omdat je niet weet of je de kapotte huid verwijderd.

“Waar let je op bij het koelen van de wond?”

Het juiste antwoord is: “Dat de temperatuur van het water juist is.”

Je zou denken dat het water zo koud mogelijk moet zijn om de brandwond te koelen, maar dat is niet zo. Je kindje kan onderkoeld raken als je langdurig koelt met erg koud water. Gebruik daarom lauwwarm water om de plek van de brandwond goed te koelen, voor ongeveer 10 minuten.

“Je ziet dat je kindje een flinke brandwond heeft. Wat doe je na het koelen?”

Het juiste antwoord is: “Ik bedek de wond met plastic huishoudfolie.”

Je kunt ook steriel verband of een schone doek gebruiken om de wond na het koelen te bedekken. Het bedekken van de wond helpt tegen de pijn, in tegenstelling tot het laten drogen van de brandwond aan de lucht.

Ook blijft de wond op deze manier mooi schoon. Je moet nooit zelf iets op de brandwond smeren zoals een crème of zalf!

“Je ziet dat je kindje blaren heeft en/of dat de wond open is. Wat doe je nu?”

Het juiste antwoord is: “Ik waarschuw een arts.”

Als er blaren ontstaan of als er sprake is van een open wond, is het heel verstandig om een arts te raadplegen voor advies. Sowieso mag je dat natuurlijk ook altijd doen vlak nadat je kindje de brandwond heeft opgelopen. Als er sprake is van elektrisch of chemisch letsel, moet je ook altijd een arts inschakelen.

“De arts zegt dat jullie langs moeten komen. Wat doe je?”

Het juiste antwoord is: “Ik houd mijn kind warm met een deken en vervoer hem/haar zittend in de auto.”

Het is niet nodig om je kind in de auto liggend te vervoeren. Als het mogelijk is, zet je je kind dus gewoon in het autostoeltje zodat hij veilig zit. Wel kan het fijn zijn als er op de achterbank ook een volwassene zit om het kindje gerust te stellen als dat nodig is.

Brandwond kind verzorgen; 5 tips wat te doen van brandblaar tot zalf - Mamaliefde
Jisca