Skip to Content

Box baby vierkant en rond; wat zijn de voordelen en nadelen met lade

Box baby vierkant en rond; wat zijn de voordelen en nadelen met lade

Een babybox kan superhandig zijn, om bijvoorbeeld je baby even in neer te leggen als de deurbel gaat, of om te slapen of als je moet koken. Ook wel zo veilig als je bijvoorbeeld huisdieren hebt of andere kinderen. Het is echt het plekje in huis wat van je kind is en waar het veilig is.

Wel is dit iets typisch Nederlands, in Amerika zal je dit bijvoorbeeld niet snel tegenkomen.

Wij hebben een standaard vierkante box met lade. Die laatste twee woorden bleken na mijn zwangerschap i-de-aal. Met lade! Waar je al dat speelgoed ‘s avonds heerlijk in kan verstoppen en voilá het ziet er weer netjes uit.

Elke ochtend is het weer een feest als dé la open gaat. Maar er zijn nog een heleboel andere soorten boxen: ronde boxen, design boxen, buitenboxen, boxen voor op vakantie en ga zo maar door en dan heb je ook nog het speelgoed voor in de box.

Waarom kind in box?

Allereerst: waarom is een box ideaal? Het is een plek om veilig te kunnen spelen. De eerste weken ligt je baby veel in de wieg of in een babynestje en natuurlijk vooral bij jou in de armen.

Maar op een gegeven moment moet het huishouden gedaan worden, je moet je werk doen, een mail beantwoorden of wat dan ook.

Allemaal dingen die je niet kunt doen met een baby in je armen, of je moet hem of haar in een draagdoek bij je hebben natuurlijk.

Lees ook: Wanneer box omlaag?
Lees ook: Tot welke leeftijd box gebruiken?

Veilig in de box

Een box is een veilige plaats waar je baby de wereld kan ontdekken. Hij kan er niet uitvallen of bij gevaarlijke dingen komen. Het is dus vooral een veilige plek voor je baby.

Daarnaast is het aan ons de taak om de box ook tot een fijne plek te maken: met een zacht boxkleed, een paar speeltjes en een knuffel.

Om er voor te zorgen dat je baby veilig in de box zit is het verstandig om rekening te houden met de volgende punten bij aanschaf (zeker als je hem tweedehands overneemt via marktplaats of de box van je ouders krijgt waar je vroeger zelf in lag).

  • Stevige constructie en gladde afwerking.
  • Opening tussen bodem en zijwand is niet meer dan 0,5 cm.
  • Afstand tussen spijlen moet tussen de 4,5 en 6,5 cm zijn om te voorkomen dat je baby klem komt te zitten of er tussendoor kan.
  • Bij een maasbox (met net) mogen de gaatjes niet groter dan 0,7 cm zijn.
  • De hoogte van de box moet in de hoge stand minimaal 30 cm zijn en in de lage stand 60 cm.
  • Als hij in hoogte verstelbaar is, mag dat alleen met gereedschap te verstellen zijn.
  • Bij een opvouwbare box moet het sluitingsmechanisme vastklikken zodat hij niet zomaar los kan schieten en met minimaal twee gelijktijdige handelingen los te maken zijn zodat dat niet per ongeluk kan (door de baby).
  • Boxen met wieltjes moeten te blokkeren zijn om te voorkomen dat de box spontaan gaat rollen.
  • Let op het maximaal gewicht dat de box mag dragen.
  • Leg nooit een extra matrasje in de box en zorg dat het kleed goed aansluit in verband met de wiegendood.
  • Plaats de box nooit bij koordjes van gordijnen of lampen, naast de verwarming of op de tocht.
  • Zodra je kindje gaat zitten en zich probeert op te trekken, moet de box in de lage stand om te voorkomen dat hij over de rand heen klimt. Zorg daarom ook dat er nooit grote stukken speelgoed in de box liggen die door je kindje gebruikt kunnen worden als opstapje.

Als je een box koopt in een degelijke Nederlandse winkel mag je er vanuit gaan dat hij voldoet aan de Europese wetgeving en dus veilig is.

Meer informatie over deze veiligheidseisen vind je hier.

Hoe lang baby in box?

Sommige mensen vinden het zielig als een kind lang in de box zit of als ze 3 zijn en nog af en toe in de box zitten. Mijn dochter wordt deze week 1 jaar (feestje!) en ze zit elke dag ongeveer 3 uur in de box. Dat doen we al vanaf haar geboorte en ze is het dus ook helemaal gewend.

Elke week leg ik ander speelgoed in de box en ze geniet er echt van.

Tussendoor zit ze even aan tafel voor een kaakje of fruit en daarna speelt ze weer verder. Ik zit ernaast aan tafel te werken.

Af en toe zwaaien we, lachen we en ondertussen luisteren we naar Nijntje en weet ik al niet meer. Echt gezellig, ook voor haar.

Doordat we dit elke dag doen, vindt ze het ook totaal geen probleem. Het is haar plek in het huis waar ze tot rust kan komen en rustig met haar eigen speelgoed kan spelen. Ik neem haar overal mee naar toe, dus ze komt genoeg buiten, met andere kindjes en ze speelt ook elke dag ‘los’ in de woonkamer.

En ja, ook ongeveer 3 uur box per dag. Zo heeft zij haar rust, en kan ik mijn werk doen terwijl we toch samen zijn en ze niet vaker dan 1 dag in de week naar oppas hoeft.

Ik zie het zoals dat wij het fijn vinden om af en toe even gestrekt op de bank te liggen en een filmpje te kijken of een boek te lezen.

Zo heeft zij in de box elke dag even tijd waarin ze zelf weet wat ze doet, zonder dat een volwassene zich er de hele tijd mee ‘bemoeit’.

Verschillende vormen babybox

Vierkante box met of zonder lade

Box baby vierkant en rond; wat zijn de voordelen en nadelen met lade - Mamaliefde

De meest bekende box is de vierkante (of rechthoekige). Die wordt het meest verkocht en zie je ook het meest in winkels en online. Heel makkelijk neer te zetten in elk interieur.

Gewoon tegen een muur of in een hoek van de kamer. Er zijn vierkante boxen met en zonder lade, wij vinden met lade dus een uitkomst. De meeste boxen zijn van hout of metaal, maar je hebt ook kunststof boxen.

Er zijn boxen die gewoon op de grond staan, op vier poten, op bijzondere poten, op wieltjes, heel robust of juist heel minimalistisch… Of wat dacht je van een box met een dakje. Superleuk om een speeltje of knuffel aan te hangen, en later om er met een kleed een huisje van te maken.

Meer informatie vind je hier.

Speelhuisje babybox

Box baby vierkant en rond; wat zijn de voordelen en nadelen met lade - Mamaliefde

Heb je een vierkante of rechthoekige box, zonder dakje, dan kun je er natuurlijk ook nog een frame over heen maken waardoor het toch een huisje wordt. Let er dan wel op dat niet alle zijden afgesloten zijn, er moet genoeg lucht bij kunnen komen.

Meer informatie vind je hier.

Box baby vierkant en rond; wat zijn de voordelen en nadelen met lade - Mamaliefde

Soms vind je een mooie vintage box. Supergaaf en het kan ook heel mooi in je interieur staan. Check wel even of de box nog veilig is: is er geen roest, klapt hij niet zomaar in, etc. De afstand tussen de spijlen was vroeger anders dan nu, tegenwoordig staan de spijlen dichter bij elkaar.

Officieel zou een vintage box dus niet meer aan de veiligheidseisen voldoen. Niet dat je de box dan nu niet mag gebruiken, maar check hem goed voor gebruik.

Meer informatie vind je hier.

Ronde boxen

Box baby vierkant en rond; wat zijn de voordelen en nadelen met lade - Mamaliefde

Een andere vorm box die steeds populairder wordt is de ronde box. Mensen geven meer aandacht aan hun interieur en functionele meubels, zoals een box, worden steeds vaker echt onderdeel van de interieurstijl.

Een ronde box hoeft niet altijd tegen een muur gezet, maar kan ook gewoon midden in de kamer als een echte eye catcher. Met wieltjes er onder kan je hem ook makkelijk verschuiven. Vroeger was het even zoeken naar ronde boxkleden, tegenwoordig vind je die overal.

Meer informatie vind je hier.

Vijf- of zeshoekige box

Box baby vierkant en rond; wat zijn de voordelen en nadelen met lade - Mamaliefde

Naast vierkante en ronde boxen, heb je ook vijf- of zeshoekige boxen. Ik heb het zelf nog nooit bij iemand in de woonkamer gezien, maar het is wel erg mooi. Ook deze box kan je prima midden in de woonkamer neerzetten. Ze zijn minder makkelijk te krijgen en het is even zoeken.

Meer informatie vind je hier.

Flexibele of grondbox

Box baby vierkant en rond; wat zijn de voordelen en nadelen met lade - Mamaliefde

Daarnaast zijn er nog boxen die uit losse elementen bestaan, waardoor je de indeling zelf kunt maken. Vierkant, rond, rechthoekig, net wat je wilt. Vaak kun je daar een boxkleed bijkopen in een bepaalde vorm.

Wil je de box groter maken, dan kun je er nog uitbreidingselementen bij kopen.

Anders dan bij een gewone box is dat je baby in een grondbox niet verhoogd ligt maar op de grond, of op een matrasje dat je op de grond neerlegt.

Ideaal als je kindje al kan rollen / kruipen en meer bewegingsruimte nodig heeft, maar je wil voorkomen dat huisdieren (mits ze er niet overheen springen / klimmen), oudere broertjes of zusjes, of een open haardvuur in de weg staat.

Meer informatie vind je hier.

Box voor op vakantie

Box baby vierkant en rond; wat zijn de voordelen en nadelen met lade - Mamaliefde

Vorig weekend waren we een weekend weg met een groep vrienden plus onze dochter. Ze kwam dus zeker geen aandacht te kort en er was altijd wel iemand die kiekeboe wilde spelen.

Toch wilden we de box meenemen, want ze speelt er zo zoet in. Onze eigen box uit elkaar halen en meenemen was geen optie met ons Renault Twingo’tje.

We hebben toen gewoon een campingbedje mee genomen en die gebruikt als box, in het vakantiehuisje stond namelijk al een ledikantje. Ideaal, ze had gewoon een wat grotere box en dat ging prima.

Maar welke andere opties zijn er? Want als ze ‘s nachts gewoon in het campingbedje zou slapen, zou ik hem niet elke dag willen ombouwen tot box. Hieronder verschillende soorten meeneemboxen op een rijtje:

  • Een vierkante inklapbare box vind je hier.
  • Een vierkante meeneembox met speeltjes, speelmat en deurtje vind je hier.
  • Zeshoekige meeneembox met deurtje vind je hier.
  • Inklappen of opvouwen is met deze opblaasbare box niet meer nodig, je laat hem gewoon leeglopen. En eenmaal op bestemming blaas je hem zo weer op, ook leuk bijvoorbeeld als ballenbad! Je vind je hem hier.
  • Een ronde, opvouwbare box vind je hier.
  • Tot slot een populaire en zeer klein opvouwbare box die zowel binnen als buiten is te gebruiken, of als bedje, is de Deryan die je hier vindt.

Buitenbox

Box baby vierkant en rond; wat zijn de voordelen en nadelen met lade - Mamaliefde

De zomer komt er aan en buiten zijn is enorm gezond. Dus waarom zou je geen box in je tuin neerzetten?

Ik moet er nog even over nadenken want hij is vrij prijzig, maar wij hebben een tuin volledig uit de wind en het lijkt me echt ideaal om aan de tuintafel te werken terwijl dochter lekker buiten kan spelen. In deze blog zag je al een aantal kunststof boxen voorbijkomen, die kun je ook buiten neerzetten.

Maar je kunt ook een houten box kiezen, die je net als de kunststof variant in allerlei vormen kunt plaatsen. De box is bestand tegen elk weertype, dus je kunt hem in de winter zo laten staan als je hem niet binnen wilt halen.

Meer informatie vind je hier.

Accessoires & speelgoed voor in de babybox

Naast een babybox heb je natuurlijk ook een aantal accessoires nodig.

Boxkleed

Box baby vierkant en rond; wat zijn de voordelen en nadelen met lade - Mamaliefde

Een houten ondergrond ligt natuurlijk erg hard. Daarom is het fijn om een boxkleed in de box te leggen. Er zijn verschillende boxkleden en matrasjes afhankelijk van de afmeting en smaak. Het is natuurlijk wel zo leuk als hij een beetje bij het interieur past ;-)

Wees wel voorzichtig met boxkleden met strikjes die je aan de spijlen bevestigd. Zeker als dit langere touwtjes zijn kan dit gevaarlijk zijn en ook korte touwtjes kunnen bijvoorbeeld al een vinger afknellen.

Meer informatie vind je hier.

Opbergzak box

Box baby vierkant en rond; wat zijn de voordelen en nadelen met lade - Mamaliefde

Wat ook echt handig kan zijn; zeker als je geen lade hebt onder de box, is een opbergzak; deze hang je aan de zijkant van de box en is ideaal om al het speelgoed in op te bergen. Dan ziet de box er minder rommelig uit en kan je makkelijk van speelgoed wisselen om je baby te blijven uitdagen.

Als je kindje groter wordt kan je hem ook in de box hangen zodat hij zelf spullen er uit kan pakken (en met een beetje geluk er ook weer in).

Meer informatie vind je hier.

Muziekmobiel

Box baby vierkant en rond; wat zijn de voordelen en nadelen met lade - Mamaliefde

Echt een aanrader, zeker in de eerste weken / maanden is om een muziekmobiel aan te schaffen. Je hebt ze in alle kleuren, vormen, soorten en maten. Van hout of plastic, met of zonder deuntjes, op batterij of opwindbaar net waar je zelf behoefte aan hebt.

Zeker in de eerste weken werken contrasterende kleurtjes (wit, zwart, rood) erg goed omdat het zicht van je baby nog niet zo goed is.

Er zijn ook mobiles die met je baby meegroeien en bijvoorbeeld later gebruikt kunnen worden als activiteitenbord.

Meer informatie vind je hier.

Activity bord

Box baby vierkant en rond; wat zijn de voordelen en nadelen met lade - Mamaliefde

Naast los speelgoed heb je ook de zogenaamde activity bords, deze klem of knoop je vast aan de spijlen en zijn interessant op het moment dat je kindje zijn hoofd kan optillen om spelend te ontdekken.

Op het activity bord zitten zoals de naam het eigenlijk al zegt meerdere activiteiten zoals deurtjes, knopjes, draaischijven en … zodat je kindje de fijne motoriek kan oefenen.

Voor die tijd kan bijvoorbeeld ook een (zachte) spiegel heel uitdagend zijn en je baby stimuleren om het hoofdje op te tillen. Deze zijn er zowel in het hout als plastic.

Meer informatie vind je hier.

Wat voor box had jij?

Martine Pieters-de Wit