Bourgogne (Bourgondië); de regio van wijn, historische gebouwen zoals kastelen en abdijen, maar ook heel veel water en riviertjes en aangename temperaturen. Een uitgestrekt gebied, waarbij er vooral veel wordt geschreven over Bourgogne als in het noorden rondom en ten westen van Dijon. Het gebied is echter veel groter en een populaire pleisterplek voor reizigers langs de A6 (route de soleil) richting Zuid-Europa die hier één of meerdere nachtjes overnachten voor ze verder trekken. Maar wat is er nu te zien en doen in deze omgeving?

Dijon

In het noorden van deze omgeving vind je de grote stad Dijon. Je rijdt hier gemakkelijk door richting het centrum waar je meerdere parkeerplaatsen vindt. Eén van de bekendste bezienswaardigheden is het paleis van de hertogen van Bourgogne met het plein aan de voorkant. In het centrum vind je veel middeleeuwse vakwerkhuizen, paleizen en andere interessante gebouwen. Ooit was het de stad van de 100 torens, daar is niet veel meer van over. Met kinderen is een bezoek aan het Parc Darcy een aanrader.

Lees ook: Dijon met kinderen

Macon

Volgens Lisette was deze stad ook zeker een aanrader om te bezoeken; je kon daar heerlijk wandelen en goed mosselen eten. Wij kwamen hier ook om boodschappen te doen in een heerlijk koel enorm winkelcentrum Auchan waar ze zoals je gewend bent van de Franse supermarché’s, alles hebben van nieuwe schoenen tot poolnoodles en natuurlijk voedsel. Maar niet nadat we langs de oude brug zijn gepasseerd en een stukje hebben geflaneerd over de boulevard.

Lyon

Lyon heeft ook een historisch stadscentrum met veel restaurantjes en winkeltjes. Als je naar boven loopt via trappetjes en wegen die omhoog leiden, kom je uit bij de basiliek met een geweldig uitzicht. Ook heeft deze stad mooie musea.

Tournos

Ook deze stad bestond al in de Romeinse tijd. Dat is duidelijk nog terug te zien in de stad met smalle Romeinse steegjes. De kerk is zeker een aanrader om te bezoeken.

Cluny; abdij

Ooit was dit de ‘moederabdij’ van de grootste kloosterorde in het Westen. Helaas is hier nu niet veel meer van over. Maar wat er nog staat is zeer imposant en heeft duidelijk veel invloed gehad op het nabij gelegen dorpje. Nadat je hebt geparkeerd op de parkeerplaats, loop je door het dorpje heen met wat restaurantjes richting de ingang. Op de hoek vind je een toren waar je (tegen betaling) naar binnen kan. Via het abdijpaleis betreed je wat er nog over is van de enorme kerk die hier ooit heeft gestaan, buiten zie je nog precies hoe groot deze was en waar de zuilen hebben gestaan, naar een aantal kapellen. Vervolgens loop je via de tuinen waar nu een paardenfokkerij zit richting het klooster waar je een rondje kan lopen langs de grote kloostergang en een aantal verblijven. Een deel van het gebouw wordt nu gebruikt als huisvesting voor de studenten van de art academie.

Taize

Deze tip zal je niet snel tegenkomen in de ‘boekjes’ en terecht. Want echt een bezienswaardigheid is dit niet. Toch neem ik hem graag op in dit lijstje, want het is zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen aan deze communiteit. Waar de abdij van Cluny op tien minuten afstand helemaal verlaten is, is deze orde levendiger dan ooit ervoor. Hier verblijven honderden jongeren die met elkaar zingen, bidden en het gesprek aan gaan. Tot op wel heel ingrijpende onderwerpen zoals de rol van artificial intelligence. Wij waren net te laat voor de viering maar hebben toch even een rondje gelopen op het terrein, in het verleden ben ik zelf ook een paar keer naar een Taize-uitwisseling geweest verspreid over Europa dus ik vond het erg indrukwekkend om het dorpje nu zelf te zien. De crypte en de shop zijn ook toegankelijk.

Kastelen

Deze omgeving staat bekend om de kastelen en paleizen, van abdijpaleizen waarbij er van de abdij niet (veel) meer over is, tot Middeleeuwste kastelen met enorme vestingswerken. We hebben aardig wat kastelen en paleizen gezien onderweg. Zoals de vesting Brancion vlakbij Tournos dat hoog op een berg ligt en uitkijkt op de omgeving.

Zelf hebben we kasteel Pierreclos bezocht vlakbij Macon. Dit werd ons geadviseerd door de camping omdat zij voor de kinderen activiteiten organiseren maar ook voor volwassenen een wijnproeverij hebben. Een charmant kasteeltje met een geschiedenis van meer dan 1000 jaar. Na het binnenplein en de kapel kan je het kasteel in om de keuken te bezoeken. Ook kan je helemaal omhoog de toren in om van het uitzicht te genieten. Ook hier zie je de Bourgondische kleurrijke tegels zoals ze die ook op de kathedraal in Dijon hebben liggen. Ook een bezoek aan de kelders met de martelkelder en de wijnkelder horen erbij. Na de wandeling sluit je af met een kleine wijnproeverij met drie witte en een rode wijn.

Wijnvelden; Roche de Solutre

Als je door de omgeving rijdt zie je het ene veld waar druiven worden geteeld na het andere. Afgewisseld met enorme villa’s en landhuizen en domeinen waar de wijn wordt verwerkt. Van wijnbouwers tot wijnkopers, je vindt hier van alles. Door dit gebied loopt dan ook de Route Vines Bourgogne.

Centraal in dit gebied vind je de Roche de Solutre. Een enorme rots die hoog boven de wijnvelden uitsteekt. Toen ik dit op de foto’s zag vroeg ik me af of dit wel zo interessant was, maar aan de voet lag een wijndomein waar we wijn konden proeven dus gingen we op pad. We reden eerst door naar het panoramapunt waarvan je beide roches (rotsen) kan zien en mooie foto’s kan maken van het dal. Vervolgens reden we naar de parkeerplaats bij het museum van Solutre. Vanaf hier kan je een stukje lopen richting het dorp en daar op een terras plaats nemen, iets omhoog naar het museum en ook een rondleiding volgen en meer horen over de wijnbouw of 1,2 km lopen naar de top van de berg. Nu is dit niet erg lang, maar in de volle zon met twee kleuters lieten we dat, ondanks het uitzicht dat vast prachtig is, voor wat het was. Zag er ook wel erg uitdagend uit op de top waar je zomaar uit kan glijden. Wij liepen naar het terras waar je heerlijk onder een kastanjeboom in een beschutte tuin kan zitten, een glaasje wijn kan proeven of één van de heerlijke quiches en ze ook ijsjes hebben voor de kinderen. Op het bovenste terras stonden er ook een paar oude spelletjes zoals een ringwerpspelletje, sjoelen en een balspel. Ideaal dus voor een korte break.

Kanoën

Deze omgeving is een van de waterrijkste van Frankrijk. Dat betekent dat er een hoop riviertjes zijn waar je watersport kan beoefenen. Van waterskieën tot en met kanoën. Ook op de camping Aux Rives du Soleil waar we verbleven, lagen er een paar die je kon huren.

Grotten

De grotten van Azé zijn een internationale beroemde prehistorische vindplaats (paleontologie) – een prehistorische plek die als zodanig is gekwalificeerd. De druipsteengrotten van Azé zijn attractief ingericht en verlicht om te laten zien hoe spannend en interessant paleontologie is. Het pad loopt ongeveer 800 meter langs een ondergrondse rivier waar ook skeletten van beren en de holenleeuw zijn gevonden.

De grotten van Blanot bevinden zich op een diepte van ongeveer 80 meter. Tijdens de rondleiding kom je door 21 zalen. Vergeet niet aan het einde van het bezoek de vitrine met vuurstenen en dierlijke botten te bewonderen. Deze voorwerpen zijn in 1988 in de grotten gevonden, en getuigen van een menselijke aanwezigheid tijdens het Moustérien.

Wandelen met een ezel

We waren ook van plan om hier een wandeling te maken met een ezel, een vrij populaire activiteit in (een groot deel van) Frankrijk. Onder andere vlakbij Macon vind je een ezelfarm waar je voor twee uur of een halve dag een ezel kan huren om mee te gaan wandelen. Een kilometer van 4 / 5 is meer dan genoeg met kinderen, aangezien het advies is de ezel te behandelen als een kind van 7. Het was echter zo warm en we hoorden niets meer nadat we wilden reserveren (was ook zeer kort termijn) dat we het hebben laten zitten. Voor een volgende keer, maar dan in de meivakantie en tegelijk met het reserveren van een vakantiehuis bijvoorbeeld via interhome.be.

Waterval

Wil je wat langer in de auto zitten dan is de waterval in de Jura een aanrader. Na een wandeling van zo’n 800 meter kom je bij de waterval en een klein vijvertje. Je kan hier ook nog naar boven lopen richting een Romeinse brug.

Zonnebloemvelden

In de omgeving van Tournos vind je een aantal zonnebloemvelden met echt enorme zonnebloemen.

Zijn jullie al eens in deze regio van Bourgogne op vakantie geweest?

Lees ook

Linda van Aken