Skip to Content

Tepelhoedje borstvoeding; wat zijn de beste en hoe steriliseren?

Tepelhoedje borstvoeding; wat zijn de beste en hoe steriliseren?

Dat borstvoeding geven niet altijd rozengeur en manenschijn is, bleek waarschijnlijk al uit mijn eerdere blogs met persoonlijke verhalen over bijvoorbeeld het syndroom van Raynaud, of het gebruik van domperidon om de melkproductie te verhogen. Waar ik ook zelf mee te maken heb gehad, is het gebruik van een tepelhoedje tijdens het begin van de borstvoedingsperiode.

Ik leg dan ook graag uit waar dit hulpmiddel voor kan dienen, hoe en wanneer je het kunt gebruiken, hoe je het gebruik ervan kunt afbouwen en natuurlijk deel ik ook mijn eigen ervaringen! En wees alvast gerust: het is echt geen ramp om tijdelijk van dit hulpmiddel gebruik te maken.

Met de juiste begeleiding van een goede lactatiekundige, kun je er in de meeste gevallen voor zorgen dat het gebruik ervan afgebouwd kan worden zodat je in het vervolg zonder tepelhoedje kunt voeden.

Wat is een tepelhoedje en waar dient het voor?

De naam zegt het al een klein beetje: het is een hoedje voor op je tepel, gemaakt van siliconen of latex. De zijn er in verschillende maten, afhankelijk van de tepelgrootte. Het ziet er ook echt uit als een soort kleine sombrero!

Uiteraard zitten er gaatjes in, waardoor de melk naar buiten kan. Ook zit er een uitsparing aan de zijkant, zodat de neus van je baby niet tegen het siliconen tepelhoedje drukt.

Sommige vrouwen hebben nu eenmaal vlakke of kleine tepels, waardoor hun pasgeboren baby’tje veel moeite heeft om goed aan te happen.

Je kunt het beste alleen beginnen met het gebruik van een tepelhoedje op advies van een lactatiekundige IBCLC, want er kunnen ook andere dingen aan de hand zijn waardoor je baby niet goed kan aanhappen. Zo kun je experimenteren met andere voedingshoudingen en zelf proberen om je tepels wat meer naar buiten te krijgen als deze nogal ingetrokken zijn.

Ook is het belangrijk dat er goed wordt uitgelegd hoe je gebruikmaakt van een tepelhoedje, want verkeerd gebruik kan ook leiden tot problemen met de borstvoeding. Je moet als het ware het tepelhoedje half binnenstebuiten keren.

Daarna plaats je het op je tepel en je flipt het tepelhoedje weer terug in zijn vorm. Als je dit goed doet, wordt er een soort vacuüm gemaakt, waardoor het tepelhoedje goed blijft zitten.

Er kleven ook wat nadelen aan het gebruik van een tepelhoedje. Door minder huidcontact kan het namelijk zo zijn dat er minder hormonen worden aangemaakt, waardoor er minder melkproductie is.

Ook raakt de borst soms niet helemaal leeg, waardoor er minder melk zal worden aangemaakt en de productie vermindert. Soms is het dus nodig om na het voeden met een tepelhoedje te kolven.

Tepelhoedje steriliseren

Doordat je baby het tepelhoedje in zijn mond neemt is het belangrijk dat hij goed schoon is. Om dit te bereiken spoel je hem iedere keer na gebruik af met stromend water en steriliseer je hem 1x in de 24 uur. Dit doe je door hem minimaal 5 minuten onder te dompelen in kokend heet water (uit de quooker, op het fornuis of magnetron).

Het gebruik van een tepelhoedje afleren

De meeste vrouwen hoeven echt niet de gehele borstvoedingsperiode een tepelhoedje te gebruiken. Vaak lukt het na wat oefening om het gebruik hiervan na enkele weken of maanden af te bouwen, totdat je baby aan de borst kan drinken zonder tepelhoedje.

Vaak heb je het tepelhoedje alleen nodig zodat je baby goed kan aanhappen en het toeschietreflex kan opwekken. Als dit eenmaal gebeurd is en je baby laat toevallig los, kun je snel het tepelhoedje weghalen en je baby verder laten drinken. De tepel is dan al wat minder vlak of ingetrokken omdat er al aan de borst gedronken is.

Door het gebruik van een tepelhoedje heeft je kindje meer een richtpunt om aan te happen; bij vlakke tepels kan dat namelijk nogal onduidelijk zijn voor zo’n kleintje. J

e baby zal vanzelf doorkrijgen waar de tepel zich bevindt en zo kun je proberen steeds minder vaak te voeden met een tepelhoedje, totdat het helemaal niet meer nodig is omdat je kindje goed heeft leren drinken.

Het kan ook gebeuren dat je baby vanzelf van de ene op de andere dag goed aanhapt zonder dat er een tepelhoedje aan te pas is gekomen, en dat dit daarna ook goed blijft gaan.

Welk tepelhoedje is de beste

Er zijn verschillende merken tepelhoedjes op de markt, maar de meest bekende zijn toch wel Medela, Ameda en Avent.

De verschillen tussen de merken zijn vaak maar klein. Tepelhoedjes zijn meestal beschikbaar in de maten small, medium en large, waarvan medium het meest verkocht wordt. Tepelhoedjes worden altijd per paar verkocht en vaak met een handig opbergdoosje, zodat je ze hierin schoon en droog kunt bewaren tot de volgende voeding.

Je moet de tepelhoedjes namelijk wel na elk gebruik goed schoonmaken. Je hoeft ze niet na elk gebruik uit te koken, maar het is wel verstandig dit regelmatig te doen.

Mijn ervaringen

Ik heb zelf ongeveer de eerste drie maanden borstvoeding gegeven met een tepelhoedje. Op de dag van de bevalling kreeg ik er meteen eentje toegeschoven van een verpleegkundige in het ziekenhuis, omdat het mijn zoontje niet goed lukte om aan te happen.

Achteraf gezien had er natuurlijk een lactatiekundige bij moeten komen, maar die waren in het weekend niet in het ziekenhuis aanwezig.

Pas toen mijn zoontje een paar weken oud was en er een lactatiekundige bij mij thuis op bezoek kwam om mee te kijken bij een voeding, leerde ik wat de juiste manier was om het tepelhoedje te gebruiken. Als ik dit eerder had geweten, waren de voedingen misschien al eerder beter gegaan.

Na enkele weken ging het gebruik van een tepelhoedje mij zo tegenstaan dat ik pogingen ging ondernemen om het gebruik ervan af te bouwen. Ik vormde dan met mijn hand mijn borst een beetje voor, zodat mijn zoontje wat beter kon aanhappen. Dit werkte gelukkig redelijk.

De meeste voedingen lukte het om te beginnen zonder tepelhoedje; als mijn zoontje dan toch losliet omdat hij de melkstroom bijvoorbeeld niet meer aankon, werd het vaak zo’n kliederboel dat ik het tepelhoedje er weer bij pakte.

Na een paar weken lukte het om alle voedingen overdag zonder tepelhoedje te geven, alleen ’s nachts nog niet omdat ik dan in een andere houding voedt.

Maar ook dit ging na een tijdje steeds beter is toen mijn zoontje ongeveer drie maanden oud was, was het tepelhoedje helemaal niet meer nodig!

Wat zijn jouw ervaringen met een tepelhoedje?

Jisca