Skip to Content

Borstvoeding geven en alcohol drinken; hoe en wanneer kan je veilig moedermelk geven?

Borstvoeding geven en alcohol drinken; hoe en wanneer kan je veilig moedermelk geven?

Iedereen weet dat het wordt afgeraden om gedurende de zwangerschap en het geven van borstvoeding alcohol te drinken. Alcohol komt in je bloed terecht en via de placenta bereikt het ook je ongeboren kindje.

Het drinken van alcohol vergroot daarmee het risico op een miskraam, foetale sterfte of vroeggeboorte, zelfs als je minder dan één glas alcohol per dag nuttigt.

Zelfs de mentale ontwikkeling van je baby kan al negatief worden beïnvloed door deze hoeveelheid alcohol. Hoe meer alcohol je tijdens de zwangerschap drinkt, hoe groter die negatieve invloed is op de mentale ontwikkeling van je kind.

Voor sommige vrouwen is het even negen maanden afzien als ze geen alcohol mogen drinken, maar misschien realiseren velen zich niet dat daarna ook nog een periode volgt waarin het wordt afgeraden om alcohol te drinken.

Zolang je namelijk borstvoeding geeft, is alcohol meestal ook niet verstandig. Dat betekent echter niet dat je tijdens de hele borstvoedingsperiode (die bijvoorbeeld wel eens minimaal twee jaar kan duren indien je de WHO-norm wilt volgen) niet mag drinken; als je je aan bepaalde voorwaarden houdt, kan dat namelijk prima.

Komt alcohol in de moedermelk terecht?

Kort gezegd: ja. Moedermelk wordt gemaakt uit je eigen bloed. Wanneer je alcohol drinkt, komt dit in je bloed terecht en dus ook in je melk. Toch hoef je je niet altijd direct zorgen te maken als je een glaasje alcohol op hebt en daarna je baby de borst geeft.

Er zijn volgens borstvoedingsorganisatie La Leche League namelijk verschillende onderzoeken die hebben aangetoond dat het matig drinken van alcohol (niet meer dan één of twee glazen per keer, maximaal 2 keer per week) geen negatief effect heeft op je kindje.

Wel is er een onderzoek dat afraadt om alcohol te drinken als je borstvoeding geeft en je baby nog geen één maand oud is.

Effecten van alcohol op je baby

Als je te veel en te vaak alcohol drinkt terwijl je borstvoeding blijft geven, kan dat nadelige gevolgen hebben voor je baby. Zo kan het voorkomen dat hij slechter groeit, onrustiger is, meer huilt en minder (goed) slaapt.

Maar ook je eigen vermogen om voor je baby te kunnen zorgen kan door alcohol beïnvloed raken. Je bent minder alert en kan bepaalde situaties niet goed inschatten. Daarom kun je jezelf afvragen of het wel verstandig is om alcohol te drinken terwijl je verantwoordelijk bent voor de zorg voor je kindje.

Het wordt ook afgeraden om samen in één bed te slapen als jij (of je eventuele partner) alcohol op hebt.

Waar moet je op letten?

Als je graag weer eens een glaasje alcohol wilt drinken maar wilt voorkomen dat je baby dit via de moedermelk binnenkrijgt, is er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

  • Het duurt ongeveer 2 à 3 uur voordat 1 glas alcohol helemaal uit je bloed en dus ook uit je melk is verdwenen.
  • Drink je meerdere glazen alcohol? Dan tel je de tijden bij elkaar op. Bijvoorbeeld: als je 4 glazen alcohol op hebt, duurt het 8 tot 12 uur voordat dit volledig uit je bloed en uit je melk is verdwenen.
  • Je kunt je baby voeden vlak voordat je aan je glas alcohol begint. Als hij pas na 3 uur of later komt voor een volgende voeding, is de hoeveelheid alcohol al uit je bloed verdwenen.
  • Als je baby eerder komt voor een volgende voeding, is het verstandig om wat afgekolfde melk achter de hand te hebben.

Een avondje uitgaan

Misschien heb je er na je zwangerschap en de bevalling en hele kraamperiode al naar uitgekeken om weer eens een avondje uit te gaan met vriendinnen. Gezellig op een terrasje of naar een concert bijvoorbeeld. Vaak komt daar dan ook wat alcohol aan te pas.

Als je borstvoeding geeft hoeft dat geen probleem te zijn, als je maar rekening houdt met de regel dat 1 glas alcohol pas na 2 à 3 uur volledig uit je bloed en melk is verdwenen.

Maar hoe doe je dat verder? Tijdens een avondje uit heb je je baby hoogstwaarschijnlijk niet mee; die ligt hopelijk thuis heerlijk te slapen terwijl je partner thuis is, of bijvoorbeeld een oppas.

Zeker jonge baby’s die borstvoeding krijgen, komen in de nacht soms ook meerdere keren voor een voeding. Maar wat als je er niet bent? Of wanneer je thuiskomt met een hoeveelheid alcohol in je bloed waarmee je niet kunt of wilt voeden?

Zoals eerder gezegd, is het dan verstandig om een voorraadje afgekolfde moedermelk achter de hand te hebben. Je kunt bijvoorbeeld een paar dagen voordat je uitgaat elke ochtend na de eerste voeding kolven, zodat je wat opspaart.

Dit bewaar je vervolgens in de koelkast en kan aan je baby worden gegeven in een flesje zodra hij weer komt voor een voeding tijdens jouw avondje uit.

Afkolven

Er is echter iets wat je niet moet vergeten als je baby nog jong is en jouw melkproductie nog niet stabiel is: afkolven. Als je normaal gesproken elke 3 uur je kindje moet voeden, dan raakt jouw melkproductie daar na een tijd aan gewend.

Als er dan ineens een voeding wordt overgeslagen omdat je niet thuis bent bij je baby, dan wordt die melk wel aangemaakt maar niet gedronken.

Je kunt dan last krijgen van stuwing, wat vervelend en soms zelfs pijnlijk kan zijn! Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat je kolft op de momenten waarop jouw baby normaal zou drinken.

Dit zou je ook kunnen checken met het thuisfront; laat bijvoorbeeld je partner of de oppas een berichtje sturen als je kindje een voeding heeft gehad, zodat je niet te vaak of juist niet vaak genoeg kolft tijdens je avondje stappen.

Echter, als je die avond alcohol drinkt komt die alcohol dus in de afgekolfde melk terecht. Als je geen risico wilt lopen, kun je deze melk beter niet meer aan je baby geven.

Maar weggooien is vaak ook zo zonde! Je zou het bijvoorbeeld nog wel kunnen gebruiken om pannenkoekjes mee te bakken, want door de hitte zal veel alcohol verloren gaan.

Ook kun je de afgekolfde melk met alcohol gebruiken voor een melkbadje; giet het flesje leeg in het badje van je baby en je zult merken dat hij daar een heerlijk zacht huidje van krijgt. Houd je wel van een beetje experimenteren? Dan zou je eens kunnen proberen je eigen moedermelkcrème te maken!

Omschrijving van de afbeelding

Jisca