Skip to Content

Kolfapparaat; welke borstkolf kopen dubbelzijdig of enkelzijdige handpomp?

Kolfapparaat; welke borstkolf kopen dubbelzijdig of enkelzijdige handpomp?

Als je zwanger bent zie je het misschien wel eens staan op de uitzetlijstjes; een borstkolf. Al snel kreeg ik echter het advies om die vooral op het lijstje te laten staan. Niet iedereen heeft namelijk een borstkolf nodig, zo kan het zijn dat je borstvoeding niet op gang komt.

Daarnaast ligt het heel erg aan de situatie wat voor borstkolf je nodig hebt. Na de bevalling kan je er dan eerst eentje huren (of lenen) om mee te oefenen, zodat je afhankelijk van je wensen daarna weet wat je in huis moet halen. Je borsten, en de voeding kan in de eerste weken nog veranderen.

Daarom is het goed om pas na een paar weken te kijken wat je nodig hebt.

Soorten borstkolven: Handkolf of elektrische borstkolf?

Er zijn eigenlijk twee soorten borstkolven; zo heb je de handkolf en een elektronische borstkolf. Het grootste verschil tussen een handkolf en een elektrische kolf is de manier waarop de kolf werkt.

Een handkolf simuleert zoveel mogelijk de zuigreflex van een baby. Hiervoor wordt eerst de toeschietreflex gestimuleerd, daarna komt de melkstroom op gang en als de hoeveelheid mindert moet je sneller gaan kolven.

Het versnellen en vertragen van het kolfritme wissel je af totdat er geen melk meer uit de borst komt. Doordat je zelf steeds kijkt of er melk uit de borst komt en het ritme daarop aanpast, kost dit meer aandacht dan elektrisch kolven.

Wel kan je dit proces precies afstemmen op je eigen borsten.

Bij een elektrische kolf doet de kolf het grootste deel van het werk. Het enige wat jij moet doen is ‘aankoppelen’ en de kolf starten. Ook hier wordt eerst de toeschietreflex opgewekt, waarna de melkstroom op gang wordt gebracht en wordt opgevangen.

De melkstroom wordt gestimuleerd door het creëren van een vacuum en weer afbreken om het zuigen na te bootsen. Vaak kan je instellen hoe hard of hoe snel de kolf moet pompen.

Het is aan jezelf wat je het prettigste vindt werken of het meeste succes heeft.

Elektrische kolfapparaat

Elektrische kolven zijn er in heel veel soorten en maten. De kwaliteit en kracht van de kolf verschilt ook heel erg. Zo heb je kleine kolven die prima in je tas passen en handig zijn voor onderweg, of grotere apparaten waarvoor je een speciale tas mee moet nemen.

Er zijn twee soorten elektrische kolven: de enkelzijdige en de dubbelzijdige.

Dubbelzijdige borstkolf

Bij de dubbelzijdige borstkolf worden beide borsten tegelijk gekolfd. Je hoeft deze alleen maar aan te sluiten, aan te zetten en vervolgens wachten tot je klaar bent. Vaak zit er een riempje of soort tuigje bij zodat je ondertussen je handen vrij hebt om even wat te lezen of een serie te kijken.

Als je fulltime werkt en dagelijks moet kolven, of weinig tijd hebt, is de dubbelhandige borstkolf de beste optie. Deze pomp is het meest efficiënt en bootst het natuurlijke zuigpatroon van je baby goed na.

Dubbelhandige kolven worden vaak geleverd met allerlei accessoires, waaronder een koelsysteem en flesjes.

Enkelzijdige borstkolf

Heb je de tijd en wil je liever niet met de hand kolven, of weinig budget, dan is de enkelzijdige borstkolf de beste optie. Deze zijn vaak een stuk kleiner en goedkoper, maar ook minder efficiënt.

Je hebt dus meer tijd nodig om te kolven. Wel kan je gebruik maken van het gemak van een elektrische borstkolf boven een handkolf.

Handkolf

Een handkolf is niet alleen geschikt voor incidenteel gebruik of om stuwing te voorkomen. Er zijn ook borstvoedende moeders die een handkolf gebruiksvriendelijk vinden omdat ze méér controle kunnen uitoefenen over de kolf en omdat een handkolf geen stroom gebruikt.

Je bepaalt helemaal zelf de snelheid van afkolven én het vacuum van de pomp! Daarnaast simuleert dit meer het natuurlijke proces. Bij een handpomp kolf je vaak direct in de fles, zodat je die met een passende speen meteen kan gebruiken voor de voeding. 

Het voordeel van handkolven is dat er geen elektrische aansluiting nodig is en de accu niet leeg kan raken. Zeker wanneer je vaak onderweg of op verschillende locaties kolft, kan een handkolf, eventueel als reserve, handig zijn. 

Het meest voorkomend zijn de knijpkolven. Deze zijn met één niet te kleine hand soepel te bedienen, maar kunnen bij langdurig afkolven vermoeiend zijn of rsi-achtige klachten geven.

Let op: De balgkolf en cilinderkolf handkolven zijn absoluut af te raden. Het vacuüm is niet goed te regelen, waardoor een té grote zuigkracht kan ontstaan die het borstweefsel kan beschadigen.

Deze kolven zijn over het algemeen dan ook niet meer verkrijgbaar, maar alleen tweedehands.

Met de hand kolven?

Naast een borstkolf kan je ook prima met de hand kolven, dit is gratis, je hebt alleen een bakje nodig om de melk op te vangen en scheelt dus veel geld. Dit vraagt wel om een speciale techniek die in het begin even oefenen is.

Afkolven met de hand levert veel vrouwen meer en vettere melk op dan wanneer ze met een kolfapparaat af zouden kolven. Vaak lukt het zelfs beter, omdat je melk door huid-op-huidcontact (je handen op je borst) gemakkelijker toeschiet.

De afgekolfde melk heeft, doordat het met compressie – positieve druk – uit je borst wordt ‘gemolken’, een hoger vetpercentage. Het lijkt het meest op hoe je kindje drinkt aan je borst: met de hand ‘melk’ je een borst leeg, terwijl een kolfapparaat de melk uit de borst ’zuigt’.

Een afkolfsessie kost je ongeveer 20-30 minuten. Sommige moeders zijn na verloop van tijd sneller klaar. Hoe vaker je met de hand afkolft, hoe beter je je eigen borsten leert kennen en hoe gemakkelijker het zal het gaan!

Als je met de hand gaat kolven moet je wel letten op de hygiëne en voor gebruik je handen wassen. Hier lees je ook hoe de techniek gaat om met de hand te kolven.

Wat is de beste kolf?

De consumentenbond roept ieder jaar een ‘beste’ kolf uit. Wat voor jou een goede kolf is kan heel erg verschillen, sterker nog het kan per zwangerschap verschillen. Zo was de kolf die ik na de eerste zwangerschap non-stop heb gebruikt bij de tweede een drama en leverde nauwelijks melk op.

Het is dan ook goed om je hierover goed voor te laten lichten en te kijken naar wat jij nodig hebt. Bij lactatiekundige praktijken en borstvoedingcentra kun je vaak goede informatie krijgen over kolfapparaten en je kunt ook een kolf kopen of huren. Laat je goed informeren voordat je een kolfapparaat kiest!

Populaire borstkolven zijn onder andere:

Medela Freestyle

De Medela Freestyle is een van de kleinste (en lichte / geluidsarme) dubbele elektrische borstkolven ter wereld en daardoor zeer populair. Deze kolf helpt je kostbare tijd te besparen en geeft je meer bewegingsvrijheid tijdens het afkolven en is geschikt voor dagelijks en regelmatig gebruik.

De Freestyle is voorzien van de 2-Phase Expression Technology, ofwel 2-Fase afkolven wat de hoeveelheid afgekolfde melk vergroot.

De Freestyle kolf van Medela krijg je inclusief alle kolfaccessoires + draagtas + koeltas inclusief koelelement + Calma voedingsysteem.

Medela Swing (Maxi)

De Medela Swing borstkolf is comfortabel, stil en efficient. De elektrische borstkolf Swing combineert het beproefde ontwerp met de nieuwste technologie. Deze elektrische borstkolf is klein, past in de meeste gangbare schouder- en handtassen en is dan ook ideale oplossing voor wie regelmatig en discreet wil afkolven.

De Medela Swing is efficient dankzij de 2-Fase afkolvingstechnologie, comfortabel en gemakkelijk te gebruiken. Deze is geschikt om tot 9 keer per week mee te kolven. De Medela Swing kolf is eenzijdig, de maxi is dubbelzijdig.

Philips Avent Natural Uno elektrische kolf

De Philips Avent Natural Uno borstkolf is een comfortabele elektrische borstkolf. Gemakkelijker zitten, zonder dat je voorover hoeft te leunen. Daarnaast is de borstkolf voorzien van een zachte massagekussen.

De borstkolf heeft een compact ontwerp waardoor het makkelijk vast te houden is. De kolf is gemakkelijk onderweg te gebruiken met batterijen.

Waar moet je op letten bij het kopen van de borstkolf?

Met welk doel heb je de borstkolf nodig? Heb je een borstkolf nodig om de melkproductie op gang te laten komen of te stimuleren in de kraamweek dan heb je een professionele kolf nodig. Zelf had ik geluk en had de kraamverzorgster, die ook lactatiekundige was, er een staan die we tijdelijk konden huren. Anders kan je contact zoeken met een lactatiekundige of via het bedrijf waar je ook de bedklossen hebt gehuurd. Als je een borstkolf nodig hebt om tijdens je werk te kolfen is een elektronische dubbelzijdige kolf erg fijn. Om de stuwing te verminderen is een handkolf in principe voldoende.

Hoe vaak ga je kolven? Heb je de kolf nodig voor de periode dat je borstvoeding gaat geven en gebruik je hem meerdere keren per dag op je werk dan is een elektrische borstkolf een absolute aanrader. Gebruik je hem incidenteel, dan is een handkolf prima.

Hoeveel tijd heb je om te kolven? Ja er is wetgeving om moeders de tijd te gunnen om op het werk te kunnen kolven, in de praktijk is dat niet overal even goed geregeld. Of misschien heb je weinig tijd tussen twee vergaderingen door. In dat geval is een dubbele elektrische kolf het snelste. Heb je wat meer tijd, dan kan een enkele of handkolf ook prima.

Wil je een kolf die makkelijk is om te bedienen? Aan een handkolf zitten geen knopjes en is vrij makkelijk te bedienen. Daarentegen, een elektrische kolf is vaak een kwestie van aankoppelen en aanzetten. Daar kan je vaak wel met knopjes de snelheid of kracht reguleren.

Vind je de geluidsniveau van de kolf belangrijk? Het kan zijn dat de elektrische borstkolf geluid maakt wat de toeschietreflex tegenwerkt. Of je kan in een omgeving zitten waarin een stillere kolf fijner is.

Is het gewicht en grootte van de kolf belangrijk? Gebruik je de kolf vooral thuis, of neem je hem ook iedere dag mee naar je werk of ben je veel op pad en moet je onderweg kolven in een kleinere ruimte. Sommige hebben een koeltasje waar je de melk kan opbergen.

Wil je een kolf met een open of gesloten systeem? 

Wat heb je nodig aan extra materialen? Naast de kolf heb je ook een set nodig met flesjes of zakjes, koeltasje, borstschild etc. Niet bij alle modellen zit dit inbegrepen. Sommige flesjes kan je koppelen aan een speen om te gebruiken voor de borstvoeding, voor anderen heb je weer speciale onderdelen nodig.

Welke maat borstschild zit er bij? Het is belangrijk dat het borstschild van een kolfapparaat goed past. Een te groot of te klein borstschild kan je tepel, tepelhof en/of het onderliggende borstweefsel beschadigen. Niet alle kolfapparaten en modellen hebben verschillende maten borstschilden. Als jij kleinere of grotere tepels hebt dan gemiddeld, moet je hier van tevoren rekening mee houden.

BPA-vrij; Bisfenol A is een chemische stof die gebruikt kan worden voor het maken van plastic en mogelijk schadelijk is voor de gezondheid. Zeker omdat baby’s nog een lage weerstand hebben is het goed om daarop te letten bij de aankoop. Al mag je tegenwoordig verwachten dat dit standaard aanwezig is.

Wat is je budget? Een handkolf is veel goedkoper dan een zwaardere dubbele elektrische borstkolf. Financieel kan het dus ook zeker een rol spelen voor welke kolf je gaat.

Vergoeding verzekering? Bij een aantal verzekeraars krijg je met een aanvullende verzekering de aanschaf of huur van een kolfapparaat (deels) vergoed. Vaak is er dan wel een aanvullende voorwaarde dat je de kolf moet kopen of huren via een lactatiekundige die is aangesloten bij het NVL.

Let op: Iedereen in de EU heeft recht op twee jaar garantie buiten val- of breekschade om. Wanneer de kolf stopt binnen twee jaar dan heb je dus mogelijk recht op garantie.

Welke borstkolf heb jij gebruikt om de borstvoeding te kolven?

Linda van Aken