Skip to Content

BMX fietsen voor kinderen; Van training tot kosten en wedstrijden

BMX fietsen voor kinderen; Van training tot kosten en wedstrijden

Luca is de zoon van Julia van Juulsblogt. Hij is net 7 jaar en zijn hobby is BMX-fietsen. Hoe hij daar bij is gekomen? Zijn moeder zegt daar over; “Eigenlijk heb ik het spontaan bedacht.

Had met hem meerdere sporten geprobeerd. Niks was succesvol.

Hij kan zich vaak slecht concentreren en vindt het vaak interessanter om met mede sporters om te ouwehoeren dan te luisteren naar instructies.

Toen had iemand het over racefieten maar dat leek me te saai en spontaan bedacht ik BMX-fietsen. Iets meer uitdaging voor hem, individueel en een uur non stop bikkelen. Op zondagavond bedacht en de dag erop stond hij op de baan, en met succes.”

Wat is BMX-fietsen?

BMX-fietsen is fietsen, crossen op een speciale crossfiets waar je alleen de baan mee op mag. De baan bestaat uit vele bulten en een aantal kombochten.

Tijdens wedstrijden rijd je met 8 personen tegelijk op de baan, doel is natuurlijk als snelste finishen. De sport is voor zowel jongens als meisjes maar je moet wel tegen een stootje kunnen want een valpartij komt zeker ook wel eens voor. Vanaf zes jaar kan je hier mee beginnen.

Op jonge leeftijd wordt er 1x per week getraind, maar als je ouder wordt en een groep hoger zit, zijn er twee trainingen per week.

Naast de trainingen kan je het gehele jaar door zeer regelmatig meedoen met wedstrijden, maar het leuke is, je moet niks!

Doordat BMX-fietsen een Olympische Sport is, zijn er veel perspectieven voor de toekomst. Leuk detail, de top 3 bij de dames tijdens de afgelopen WK waren allen Nederlanders!

Ze trainen in principe het gehele jaar door, ook in vakanties. Het enige moment dat het niet doorgaat is wanneer de baan te glad is in de winter.

Financiële plaatje; kosten sport & kleding

De contributie per jaar is 70 euro inclusief 10 euro NFF-licentie zodat je mee mag doen aan de wedstrijden.

Naast de kosten voor lidmaatschap moet je een speciale baanfiets aanschaffen. Hier mag je niet mee de reguliere weg op.

De kosten voor een BMX-fiets zijn afhankelijk van het merk en kwaliteit. Ik heb de fiets tweedehands gekocht voor 120 euro. Nieuw zijn ze snel minimaal 300 euro.

Naast de fiets moet je een speciale outfit aanschaffen.

  • Op de mountainbike draag je een speciale lange broek van superstevig materiaal en een fietsshirt met lange mouwen, ook als je nog geen officiële kleding hebt.
  • Hieronder draag je minimaal knie/scheenbeschermers en elleboogbeschermers.
  • Ook kun je kiezen voor een bodyprotector die ook je buik en rug beschermt.
  • Sommige dragen ook nog een nekbeschermer.
  • Daarnaast is het dragen van een helm en handschoenen verplicht.

Een helm, handschoenen en een fiets kun je tijdens de proeflessen altijd lenen van de vereniging.

De prijs voor een nieuwe broek en shirt is snel zo’n 140 euro. Handschoenen 30 euro, beschermers knie/scheen en elleboog 60, body protector rond de 80. Een helm kost rond de 100 euro minimaal.

Ga hiervoor ook altijd op zoek naar tweedehands, want sommige producten kun je perfect zo kopen omdat kinderen snel groeien, de hobby toch niet zo leuk wat of wat voor reden dan ook.

Ik had mazzel met een outlet waar ik toch veel spullen behoorlijk voordelig heb kunnen inkopen. Je kunt het gelukkig zo duur maken als je zelf wilt. Je kunt alles tweedehands aanschaffen maar ook nieuw.

Voor- en nadelen van deze sport

Het fijne aan deze sport is dat het 1 uur non-stop gaan is. Geen eeuwenlange uitleg maar zeer fysiek en weinig kans om je af te laten leiden.

Het is altijd weer een uitdaging om de baan op te gaan want al doe je hem 100x je kunt altijd jezelf blijven verbeteren.

Minder leuk is dat het pijn kan doen als je valt. Botbreuken komen voor maar gelukkig blijft het meestal bij wat blauwe plekken en een beteuterd geschrokken gezichtje. Hiervoor zijn ook de beschermers. Luca moet minimaal altijd de knie/scheenbeschermers aan en de elleboogbeschermers.

De kinderen zijn nergens tot verplicht wat het een heel vrije sport maakt met weinig druk.

Julia vindt het super, lekker stoer en ontzettend fanatiek en zwaar. Het is een supergezellige sfeer, geen gepush van ouders, saamhorigheid qua onderhoud van de baan, helpen van nieuwe kindjes (en verse ouders).

De kinderen onderling zijn ook ontzettend aardig naar elkaar en helpen elkaar altijd.

BMX is een leuke sport waar ze fysiek heel fanatiek bezig zijn. Perfect wanneer je niet elke week langs de baan wil staan en voor kinderen die minder geschikt voor teamsporten zijn.

Floortje