Met je blote voeten door het bos struinen, door modderpoeltjes heen en het verschil voelen tussen een bodem van gras of bijvoorbeeld grind. Je even één voelen met de natuur, terug naar je roots of gewoon even lekker iets anders doen dan anders: blotevoetenpaden zijn inmiddels een populair uitje aan het worden. Mijn eigen eerste kennismaking was in Duitsland. Een leuk avontuur voor de kinderen, maar ook voor jou! Mijn leukste tot nu toe was ook in Duitsland: tot je knieën in de modder! Leuk voor iedereen, of je kind nu vier of vierentwintig is, voor opa en oma en dus ook voor jou! Maar ook in ons eigen landje zijn er diverse prachtige paden te lopen. Je kunt het heerlijk doen tijdens je vakantie, maar waarom ook niet gewoon op een vrije dag of in het weekend? Misschien zit er ook wel één gewoon bij jou in de buurt!

Lees ook: De leukste natuurspeeltuinen, blotevoetenpaden en maisdoolhoven in Nederland

Blotevoetenpad Drenthe

Zie Friesland; Drents-Friese Wold in Appelscha

Blotevoetenpad Flevoland

Speelnatuur Harderbos – Biddinghuizen

Kom struinen in het plukbos, dwalen in het doolhof of zwemmen in de grote vijver. In de herfst kun je bramen en walnoten plukken en in de zomer vlinders bewonderen op de mooie vlinderstruiken. Door het bos slingeren spannende ontdekpaadjes. Ook is er een super blotevoetenpad. Deze vindt je vlakbij Hans en Grietje pannenkoekenhuis en speelpark.

Meer informatie vind je hier.

De Sternhof – Zeewolde

Het blotevoetenpad Zeewolde is een verrassende route van verschillende paden over het erf van de Sternhof met allerlei ondergronden: o.a. mos, houtsnippers, grind, modder, steen, wiebelbrug en andere verschillende materialen. Het pad is circa 1500 meter lang. De wandeling duurt een 45 minuten bij een normaal tempo en met rust/genietmomenten. Uitrusten kan tussendoor op de twee hoge bungelbanken die langs het pad staan of aan de tafels bij de receptie. Het pad gaat ook door de bloementuin, de grote biologische moestuin en het mooie labyrint op het gras of het doolhof.

Meer informatie vind je hier.

Blotevoetenpaden in Friesland

Natuurcentrum Nes – Ameland

Bij het Natuurcentrum in Nes kun je in de zomer ook het Blotevoetenpad lopen. Je kan een rugzak huren om je schoenen in te dragen en vervolgens in de ‘achtertuin’ kennismaken met de diverse ondergronden die je op dit eiland tegenkomt en verschillende hindernissen overbruggen.

Meer informatie vind je hier.

Blotevoetenpad Drents-Friese Wold – Appelscha

Gelegen in het nationaal park Drents- Friese Wold, bij het buitencentrum van Staatsbosbeheer. Bij Buitencentrum Drents-Friese Wold ligt een bijzonder pad: het blotevoetenpad. De naam zegt genoeg: schoenen en sokken uit, en lopen maar! Voel met je blote voeten het zand tussen je tenen, het koele water, zacht prikkende dennennaalden en takjes. Een prikkelende wandeling voor je blote voeten, die meestal toch verstopt zitten in een paar schoenen. De route is ongeveer 2km. Je krijgt een sleutel mee om de deur bij de ingang te openen. Na afloop kan je je voeten afspoelen bij de kraan. Naast het blotevoetenpad kan je hier natuurlijk meer te weten komen over het natuurgebied of het kabouterpad wandelen.

Meer informatie vindt je hier

Lees ook: Blotevoetenpad in Drents-Friese Wold

Boerderijrecreatie – Delfstrahuizen

Aan het Tjeukemeer vind je dit leuke pad. Langs koeien, door de natuur en over bruggetjes wandelen. Op stap met een kaart met informatie over de vogels en weidebloemen. En je kunt ook nog zoiets leuks (???) doen als vlaaitrappen. Een eventueel modderbad hoort ook tot de mogelijkheden, net als een duik in het meer. Een blotevoetenpad en nog een beetje meer dus!

Meer informatie vind je hier.

Blotevoetenpad in Gelderland

Erve Brooks – Gelselaar

Lopen over allerlei verschillende ondergronden, spelen in het water en zand, een eilandje om uit te rusten, uitkijken vanaf een toren en nog meer. Er is zelfs een binnen- en buitenspeeltuin. Lekker smullen van pannenkoeken kan ook in de pannenkoekenboerderij of je neemt een kijkje in de museumboerderij. Een heerlijk dagje uit dus.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje buiten spelen & blotevoetenpad bij Erve Brooks

A.Vogeltuin – ’t Harde

Inderdaad, een tuin vol met geneeskrachtige kruiden en planten. En een pad wat o.a. loopt over gras en mos, stenen maar ook houtsnippers én uiteindelijk een waterbron. Een kort pad, maar daarna kunnen de kinderen zich uitleven in de natuurlijke speeltuin Speeldernis. Er is ook een kruidentheehofje, Landgoedwinkel, Trimbaan en je kunt speurtochten lopen.

Meer informatie vind je hier.

Hessenbad – Hoog-Keppel

Aan de rand van het bos, bij het buitenzwembad Hessenbad in Hoog-Keppel ligt een pad van ruim 300 meter met beweegtoestellen en trampolines op de ligweide van het bad. Uiteraard is deze wandeling af te sluiten met een duik in het water (tijdens het seizoen).

Meer informatie vind je hier.

Kijktuinen – Nunspeet

Een pad van 1 km waar je spelenderwijs kennis maakt met de natuur en de tuinbouw. Boomstammen om overheen te klimmen, lopen over gazongras of juist hoog prairiegras… Evenwichtsbalken, bungelbanken en nog veel meer. Een leuke belevenis in de Kijktuinen van Nunspeet. Ook kan je verdwalen in de doolhoven.

Meer informatie vind je hier.

Hof van Twello – Twello

Dit pad loopt langs een hoogstamboomgaard, door de permacultuurtuin en je ziet prachtige paddenstoelen. Maar ook duik je de geschiedenis in! Historische tuinen uit de Middeleeuwen, de Romeinse tijd én de prehistorie. Alsof dat nog niet genoeg is, want je komt ook door de savanne, er is een tropisch eiland, een sprookjesbos en een wijngaard. Moe geworden? Dan rust je uit in een lekkere hangmat. Naast het blotevoetenpad is er ook evenwijdig hieraan een natuurpad. Je kunt ook kiezen voor een GPS tocht of zelfs een smulroute lopen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Gelderland met kinderen; Top 10 activiteiten, kinderuitjes en dagje weg 

Blotevoetenpad in Groningen

’t Blôde Fuottenpaad – Opende

Een tocht van 4 km in natuurgebied Doezumermieden, tussen Groningen en Drachten. Parkeren doe je bij de theetuin. Op je blote voeten lopen door de modder, over water en gras. Over boomstammen klimmen of via een touw een sloot over. Heeft het geregend? Dan is er extra modder! Onderweg kan je uitrusten in één van de hangmatten of op een bankje. Het idee voor het pad is ontstaan door het verhaal van een mevrouw die vroeger het pad liep van haar huis naar de kerk in het dorp. Het Blotevoetenpad kent een korte en een lange route. De lange route is 3,4 km, de korte 1,6 km. De korte versie is ook voor de allerkleinsten een leuke uitdaging. De meeste bruggen en speeltoestellen vind je op dit deel van de route.

Meer informatie vind je hier.

Blotevoetenpad Limburg

Blotevoetenpark – Brunssum

Zoals ze zelf zeggen: In deze natuurlijke omgeving ontdek je de kracht van vitamine G: Groen, Gezond, Geluk, Gevoel, Geest, Geloof en Genieten. Ook geopend bij slecht weer. Zeer gevarieerd aangelegd voor kinderen. Maar stiekem vind jij het ook vast leuk. Met schuilhutten, doolhoven en wat al niet meer. Maar liefst 4 km lang! Hier zijn ook workshops en arrangementen te boeken, ook voor volwassenen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit Blotevoetenpadpark Brunssum

Blotevoetenpad in Noord-Brabant

Landgoed Lievensberg – Bergen op Zoom

2 ½ km lang lopen over het landgoed, waarbij je begint bij de monding van een denkbeeldige rivier. Hoe dichter je bij de uiteindelijke bron komt, hoe meer de ondergrond grover wordt, zoals in het echt. Bij het hoogste punt kan je mooi uitkijken over het bos. Je kunt hier ook tochten met de mountainbike maken en er is een klimbos en een kinderboerderij. Het pad begint tegenover restaurant Het Appeltje.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: De leukste tips en bezienswaardigheden in Bergen op Zoom

Toon Kortoomspark – Deurne

Ongeveer anderhalf uur lopen over verschillende ondergronden. Er is van alles te beleven zoals een klankenpad, waar je geluid en muziek kunt maken. Onderweg kan je pauzeren in het restaurant. Dit afwisselende pad in De Peel vind je in Griendtsveen.

Meer informatie vind je hier.

Christoffelhoeve – Elsendorp

Van Noord-Brabant het eerste pad, met waterpartijen, zandheuvels, een doolhof, een hangbrug en een uitkijktoren. Twee km lang avontuur, waar je niet alleen kunt wandelen, maar ook heerlijk spelen en ravotten. Ook geschikt voor kinderen met een beperking. Je vindt dit pad rondom recreatieboerderij Christoffelhoeve.

Meer informatie vind je hier.

Autarkia – Schaijk

Een permacultuur tuin met een blotevoetenpad van een paar honderd meter. Ook een bezoek aan de Shitake-kwekerij is mogelijk. Autarkia is in ontwikkeling, dus komt er steeds meer om te doen. Ook is het mogelijk om hier arrangementen te boeken.

Meer informatie vind je hier.

Blotevoetenpad Noord-Holland

Gouwe Voeten – Bovenkarspel

Naast de boerencamping ‘De Gouwe Stek’ vind je dit pad, waar je niet alleen voelt met je voeten, maar ook mag proeven met je mond! Verder krijg je meer info tijdens de route over het agrarische leven. Geïnteresseerd in kruiden? Op vrijdagmiddag komt een kruidendeskundige langs.

Meer informatie vind je hier.

Helderse Vallei – Den Helder

Een afwisselende route van 250 meter, waarbij je kennis maakt met de omgeving van Den Helder in het klein. Duin, bos, wadden, bollenland: je vindt het er allemaal. Het pad is gratis toegankelijk. Wil je meer, dan kan je tegen geringe betaling aan de slag met de ontdekkisten. In het winterseizoen is het pad gesloten (nov t/m mrt).

Meer informatie vind je hier.

Schoorse Duinen – Schoorl

Een leuk kinderpad in de duinen van Staatsbosbeheer. Na een tocht over dennenappels en schelpen, mos en wat al niet meer, kan je even lekker schone voeten krijgen met echt water uit de duinen. Het pad ligt bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen.

Meer informatie vind je hier.

Land van Fluwel – Sint Maartenszee

Op dit uitdagende blotevoetenpad van 1 kilometer struin je over ons gehele park en voel je de natuur tot in je tenen. Onderweg maak je kennis met mooie verhalen uit de regio die in de route van het blotevoetenpad zijn gebouwd. Zo waad je door ons eigen Noord-Hollands kanaal, loop je over de Westfriese Omringdijk, stap je door het Wildrijk en kom je er eindelijk achter waarom de landerijen rond Land van Fluwel regelmatig onder water staan.

Meer informatie vind je hier.

Blotevoetenpad Overijssel

Generatietuin – Wieden

Er zijn plannen om blotevoetenpad gaan maken in De Wieden.

Meer informatie vind je hier.

Blotevoetenpad Utrecht

Natuurkwartier -Nieuwegein

Op dit Blote Voeten Pad loop je een korte route van ongeveer 30 minuten op jouw blote voeten. Een parcours, over verschillende soorten ondergronden: van zacht gras of mos en fijn zand tot grind en grote keien, van houtsnippers tot houtstronken en dikke takken. Voor kinderen zijn vooral het strandje en de andere avontuurlijke elementen zoals de brug erg leuk. Ook zijn er dit jaar extra modderige stukken toegevoegd, dus gegarandeerd vieze voeten. Achteraf kun je je voeten weer wassen bij de schuur, neem een handdoek mee.

Meer informatie vind je hier.

Stadsboerderij Griftsteede – Utrecht

In de provincie Utrecht is nog niet veel te beleven op blote voeten. In het stadspark, bij de kinderboerderij, is eventueel een blotevoetenpad te vinden en een speeltuin. Leuk voor partijtjes! Dit is allemaal te vinden in de stad Utrecht.

Meer informatie vind je hier.

Blotevoetenpad Zeeland

Zeeland Buitenland – Ouddorp

Het natuurgebied Zeeland Buitenland biedt 5 eilanden met kreken, een klimtoren, duinen en heel veel speelplezier. Naast een blotevoetenpad lopen, kan je er hutten bouwen en bijvoorbeeld kano’s huren.

Meer informatie vind je hier.

Park de Mirakel – Goes

In dit park is ook een blotevoetenpad. Helaas is er weinig informatie verder over te vinden…

Blotevoetenpad Zuid-Holland

Hoeve Bouwlust – Maasland

Houd de site in de gaten, want ergens begin juli opent het maïsdoolhof misschien wel weer, met een klein stukje blotevoetenpad! Maar je kunt hier nog veel meer doen, zoals met een tandem de buurt door of een gps-tocht maken.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Maisdoolhof bij Hoeve Bouwlust

Mis je nog een blotevoetenpad in dit overzicht; laat het dan vooral weten!

Bron uitgelichte afbeelding; Shutterstock

Wil Cats
Volg me via: