Het is één van de dingen waar je door ervaren ouders die al toegetreden zijn tot de kring, je voor waarschuwen. Het leed dat zwemles heet. Als naieve moeder had ik zoiets van, zo erg kan dat niet zijn. Peuterzwemmen hebben we ook overleefd. Dus dan moet dit toch ook geen probleem zijn? Oh boy, what was I wrong. En dat was pas de eerste zwemles…

Lees ook: Bijzonderheden van iedere leeftijdsfase van kinderen 
Lees ook: Zwemles; Wat is de ideale leeftijd om te beginnen en wat zijn de kosten? 
Lees ook: Tips voor babyzwemmen

Vanaf welke leeftijd leszwemmen?

In Nederland is het heel gangbaar dat je kind naar zwemles gaat. Ze krijgen niet alleen schoolzwemmen, tenminste helaas niet in iedere gemeente meer, maar slechts 40% van de leerlingen. Daarom is het ook normaal dat je als ouder minimaal een jaar, maar vaak drie jaar, week in week uit in het zwembad doorbrengt. En helemaal opgelucht als je kind weer een badje verder is. Tot ze uiteindelijk minimaal hun A en B hebben, maar ook steeds vaker hoort ook de C erbij, het zogenaamde Zwem-ABC.

De adviesleeftijd van de zwembond, de KNZB, is om te starten met zwemles voor het A-diploma als het kind 5 jaar is. Er zijn ouders die liever eerder willen starten met zwemles, namelijk als hun kind 4 of zelfs 3 jaar is. De eisen die aan het A-diploma zijn gesteld, zijn te moeilijk voor een kind van 3 jaar om te halen. Zelfs een kind van 4 heeft moeite met de eisen, omdat ze daar fysiek gewoon nog niet toe in staat zijn. Volgens onderzoeker Tim van Kernebeek van de Hogeschool van Amsterdam zijn kinderen op 4-jarige leeftijd vaak nog niet in staat zoiets ingewikkelds als een zwemslag te leren, terwijl dit een belangrijk onderdeel is van het zwemdiploma A. “Pas tussen vijf en zeven komen de meeste kinderen in een ontwikkelingsfase waarin ze snel een zwemslag kunnen aanleren.” Zoals het afleggen van de verplichte 25 meter. De Gemeente Den Haag is er zelfs een minimumleeftijd bij de door de gemeente verzorgde lessen voor het zogeheten Zwem-ABC als ze 6 jaar zijn.

Daar komt bij dat een kind van 4 ook start op de basisschool. Dit is voor een kind een grote verandering, die veel energie kost. Wacht een half jaar en het kind zal makkelijker door de zwemlessen heen lopen. Als een kind te vroeg begint met zwemlessen, zal het minder snel de slagen onder de knie krijgen – en daardoor langer over het zwemdiploma doen. Dit kan ouders veel geld kosten. Het kan dus geld schelen om je kind iets later op zwemles te doen. Daarbij moeten wel de wachtlijsten van veel zwemlesaanbieders in de gaten worden gehouden: het kan anders gebeuren dat je kind wel heel laat begint aan zwemlessen. Driekwart van de zwemlesaanbieders heeft een wachtlijst, en een kwart heeft een wachtlijst van langer dan drie maanden.

Lees ook: Dagje Center Parcs; Zwembad Heijderbos Aqua Mundo

De eerste zwemles

Oké, nu moet ik eerlijk zijn. Op zich viel de eerste zwemles best mee. Nadeel is dat hij plaatsvindt op het moment dat het normaal bedtijd is. Vrij laat dus, en dat aan het einde van de week. Best pittig dus voor die kleintjes na een week school. Maar enthousiast begon onze kleuter aan de les, iets te enthousiast zelfs. We waren netjes zoals aangegeven op tijd aanwezig om het pasje op te halen etc. dus moesten nog even wachten met omkleden. Kon ze even kijken naar het groepje voor haar. Wel fijn een klein clubje van vijf kinderen per badje en twee meesters en juffen! Het liefste was ze toen al door het glas gekropen. Ze rende dus ook toen ze voor haar gevoel eindelijk mocht omkleden. Eén van haar klasgenootjes is net een badje verder, dus kon haar moeder aanwijzen waar ik moest zijn. In het peuterbadje. Ideaal om te beginnen en de kinderen watervrij te maken. Hier oefenen ze met het watervrij maken met onder andere het  hoofd onder water, drijven en van de kant in het water springen. Daarna komen pas de technieken. Het gieten van water over haar hoofd deed ze zonder morren, heel anders dan thuis. Maar van de kant springen zonder handjes… of iets van de grond oprapen en met je gezicht in het water komen… Gelukkig heeft ze nog 14 lessen waarna er doorgewisseld wordt van badjes. Thuis was het echter direct bedtijd. Dochterlief had na het afdrogen al een fijne onesie aan die ik speciaal voor dit doel had gekocht zodat ze thuis zó naar bed kon.

So far so good, wat het zo’n drama maakte is dat manlief aan het werk was. En zoonlief dus ook mee was. Die moe was, die ook met water wilde spelen en zwemmen, en de chipsmachine had gezien dus ‘honger’ had terwijl we vlak daarvoor hadden gegeten. Zelfs mijn mobiel met een filmpje mocht niet baten. Hij had de snoepmachine gezien bij de ingang en eiste een zak chips. Helaas voor hem was ik het daar niet mee eens. Uiteindelijk vond hij een gieter en vermaakte hij zich prima bij het andere badje. Helemaal droog bleef hij echter niet.

Hoe gingen bij jullie de eerste zwemlessen? 

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.