Als klein meisje vond ik het altijd bijzonder om een pietendiploma te ontvangen. Op school bij een speciale pietengym, tijdens de zwemles of op ballet. Een zwarte piet moet altijd over bepaalde vaardigheden beschikken. Bijvoorbeeld cadeautjes in schoorstenen gooien, over daken klimmen etc. Als alle oefeningen worden uitgevoerd worden ontvang je het pietendiploma. In het Boek Zwarte Piet in 7 dagen geschreven door Maria van Donkelaar en Martine van Rooijen ondergaat Piko in een week tijd de training om als Zwarte Piet door het leven te gaan. Het boek is geschreven in rijm en voorzien van zeer unieke illustraties. Het verhaal is verdeeld in coupletten, zodat er iedere dag een deel voorgelezen kan worden. Samen ontdek je hoe moeilijk het is om Zwarte Piet te worden en leer je samen het paleis van Sinterklaas kennen. Gebaseerd op dit boek zijn de volgende oefeningen zodat je eigen kind ook in 7 dagen een echte Piet kan zijn. Sluit perfect aan op het thema van het Sinterklaasjournaal voor de opleiding tot Nederlandse Piet.

Pepernoten bakken

Zwarte Pieten moeten natuurlijk wel pepernoten kunnen bakken. Met dit recept voor pepernoten van vorig jaar ben je zo klaar. Je kind kan helpen met het rollen van de balletje en deze op de bakplaat leggen. Natuurlijk kan je kindje ook helpen met het opeten van de pepernoten. Lekker voor tussendoor, of verkruimeld door de yoghurt. In de aanloop naar pakjesavond zal ik nog een aantal recepten delen met pepernoten.

Inpakken

Cadeautjes horen natuurlijk in een leuk inpakpapiertje. Piet moet daarom wel overweg kunnen met papier, schaar en lijm. Voor weinig geld koop je bij de action of waar dan ook goedkoop inpakpapier in sinterklaas thema. Als je een kindertafel hebt kan je hier een mandje neerzetten met wat papier, stickers, wat dozen en lege verpakkingen en knutselspullen. Zo kan je kindje goed oefenen. Als je dan een keer de afstandsbediening kwijt bent weet je waar je moet zoeken ;-)

Liedjes zingen en dansen

Sinterklaas kent heel wat liedjes. Het is dus wel even oefenen voor je ze allemaal kent. Bij sommige liedjes horen ook leuke bewegingen. Ken jij de nieuwste dansjes al?

Paard verzorgen

Het paard moet natuurlijk ook verzorgd worden. Een paard lust vast wel een worteltjestaart. De staart (bundel touwen) moet geborsteld worden en misschien wel een mooie vlecht. Natuurlijk moet de schimmel (stokpaardje) ook ingereden worden.

Pietengym door wind en regen

Daar is hij de vertrouwde pietengym. Met een tafeltje, wat stoelen, een hoepel en een kruiptunnel maak je heel eenvoudig een soort hindernisbaan in de woonkamer. Zo kan je kindje oefenen met balanceren en andere oefeningen.  Natuurlijk moet een piet er ook op uit in de regen en wind. Tijd dus voor een ouderwetse wandeling in de regen. Met na afloop een kop warme chocolademelk met zelfgebakken pepernoten.

Schoonmaken

Een van de minder leuke klusjes van het Piet zijn, maar het hoort er wel bij. Er moeten allerlei klusjes gedaan worden. Het dek van de stoomboot moet geschrobt worden, … en wat dacht je van al die slaapkamers waar de Pieten slapen. Piet in training moet dus aan de slag. Met een doekje en wat water.

Grappen en grollen

Zwarte piet moeten natuurlijk vooral ook heel erg grappig zijn. Hij moet alle kinderen vermaken. Lekker gek doen door op zijn hoofd te gaan staan. Weet jouw kindje nog leuke grapjes? Welke gekke gezichten kan hij opzetten?