Zwangerschapstest: Vanaf wanneer en wat zijn de beste testen?

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vond de zwangerschapstest nogal een gedoe. Dat je op de wc zit te wiebelen om je plas op te houden, omdat je vergeten was eerst die test uit het cellofaan te peuteren. En vervolgens moeten wachten, bang bent dat je zwangerschapswens de vermeende zwangerschapssymptomen beïnvloedde en gewoon de zenuwen tijdens het afwachten. Kleurt er een tweede streepje of niet? Daarom ga ik het vandaag eens hebben over zwangerschapstesten: vanaf wanneer kan je meten of je zwanger bent, wat zijn eigenlijk de beste testen en hoe zit het eigenlijk met een zwangerschap na een negatieve test?

Wanneer kan je een zwangerschapstest doen?

Vanaf het moment dat je in verwachting bent (en daarmee bedoel ik dus echt het moment dat de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt), start je lichaam met de aanmaak van humaan choriongonadotrofine (het welbekende hCG).

Waarom maakt je lichaam hCG aan?

Het hormoon hCG is heel belangrijk voor een goed verloop van je zwangerschap. Dit voorkomt namelijk dat je lijf het ‘gele lichaam’ afbreekt. In jip-en-janneketaal is dat gele lichaam de eerste weken verantwoordelijk voor de productie van progesteron, dat op zijn beurt moet zorgen voor een goede conditie van het baarmoederslijmvlies (wat noodzakelijk is voor het behoud van de bevruchte eicel). Pas als de placenta zijn functie gaat overnemen, ‘vervalt’ het gele lichaam. De aanmaak van hCG is onder meer verantwoordelijk voor de misselijkheid die je tijdens de eerste drie maanden kan ervaren.

Bron

Hoe werkt een zwangerschapstest precies?

In een zwangerschapstest zitten antistoffen tegen hCG. Deze verkleuren wanneer je de test doet en zo kan je aflezen of je inderdaad zwanger bent. Bijzonder weetje: de antistoffen zijn afkomstig uit konijnenbloed.

Bron

Bij het afnemen van een test kan je ervoor kiezen om hem in je urinestraal te houden of de urine eerst op te vangen in een bakje/bekertje. Aan beide methoden zitten voordelen en nadelen:

 

VoordeelNadeel
Test in je urinestraalKan elk moment op de wc (je hoeft vooraf geen bekertje of bakje te zoeken).Wanneer je de test niet goed in de urinestraal houdt, kan het zo zijn dat je geen resultaat te zien krijgt. Je zal dan helaas een nieuwe test moeten afnemen.
Urine vooraf opvangenGrotere kans dat je over je hand heen plast (zeker als je kiest voor een klein bekertje)Je ervaart mogelijk meer rust als je de test in de urine kunt dopen en op je gemak kan aftellen. De kans dat je een nieuwe test zou moeten doen is daardoor kleiner.

Wat is het beste tijdstip om je zwangerschapstest te doen?

Houd bij het doen van de zwangerschapstest rekening met een aantal dingen:

  • Test niet te vroeg. Je kan misschien (waarschijnlijk) je nieuwsgierigheid nauwelijks bedwingen, maar ik probeerde me dan altijd voor te houden dat als ik vandaag zwanger was, het waarschijnlijk morgen nog steeds zo zou zijn. Dus ga liever voor de verwachte menstruatiedatum dan dat je een paar dagen te vroeg test en misschien onnodig teleurgesteld raakt door een negatief resultaat.
  • De concentratie hCG is hoger in je ochtendurine. Daarom is het gunstiger om ’s ochtends vroeg te testen of je zwanger bent. Overigens is dat verschil na verloop van tijd te verwaarlozen. Na een week krijg je in de middag of avond net zo’n dikke streep.

Waarom zit er een teststreep op de zwangerschapstest?

Misschien een open deur, maar de teststreep is bedoeld om te laten zien of de test inderdaad naar behoren werkt. Je kan alleen een goed resultaat aflezen wanneer dit streepje ook verkleurt.

Waar koop je zwangerschapstesten?

Je kan een zwangerschapstest online kopen of bij een plaatselijke drogisterij. In dat laatste geval loop je eventueel het risico dat je een bekende treft en misschien wil je dat liever niet? Ga dan voor de eerste, anonieme optie.

De beste zwangerschapstesten

Volgens de Consumentenbond (2013) komt de Etos zwangerschapstest als beste uit de test vanwege zijn prijs. Daarna volgen Clearblue Digital en Clearblue Plus. Andere merken zijn:

*met deze test kan je de zwangerschap extra vroeg ontdekken

Wanneer moet je testen bij een onregelmatige cyclus?

Als je zwanger wil worden en je menstrueert onregelmatig, dan is het slim om vooraf een ovulatietest te gebruiken. Dan weet je in elk geval vanaf wanneer je ongeveer zou kunnen gaan testen. Maar als je hier niet zo mee bezig was en je geen idee hebt wanneer je ongesteld moet worden, dan kan het slim zijn te kiezen voor een gevoelige test. Bijvoorbeeld: Exacto Ultra en Mat care Ultra (bron) Deze geven 4-6 dagen voor je menstruatie al aan of je zwangerschap bent, omdat ze zelfs kleine concentraties hCG kunnen aantonen.

Lees ook: Ovulatie berekenen; van symptomen eisprong voelen tot aan testen

Zwanger?

Wanneer je zwangerschapstest een positief resultaat toont, ben je in verwachting. Maar wat nu? Ik zet voor je op een rijtje welke stappen nog volgen tijdens je eerste termijn:

Toch zwanger na een negatieve test?

Er zijn verschillende oorzaken voor een zwangerschap ondanks een negatieve test:

  • De meest voorkomende is dat je te vroeg test. Dat kan bijvoorbeeld te maken hebben met je ovulatie: gemiddeld vindt die plaats bij veertien dagen na de eerste dag van je laatste menstruatie. Maar dat hoeft dus niet. Bij sommige vrouwen is het pas op dag 21 en anderen ovuleren eerder. Wanneer jouw eisprong later plaatsvond, kan het dus zijn dat je op je NOD inderdaad nog geen positief resultaat krijgt. Probeer het dan na een dag of drie of vier nogmaals.
  • Je test te laat op de dag of hebt voorafgaand aan je zwangerschapstest te veel gedronken, waardoor de concentratie hCG veel lager ligt.
  • Andere vrouwen die negatief testen maar wel zwanger zijn, hebben een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Je hormoonspiegels zijn dan lager en dus kan het op je NOD nog niet worden gemeten.
  • Je hebt de test niet goed uitgevoerd (bijvoorbeeld door te weinig of juist te veel te plassen over het staafje).

Toch niet zwanger na een positieve test

Het tegenovergestelde kan helaas ook voorkomen. Sommige vrouwen testen positief, maar blijken toch niet (meer) zwanger. De oorzaken daarvoor?

  • Je bent de vrucht helaas verloren. De zwangerschap wordt vaak na enkele dagen spontaan afgebroken door je lichaam. Zonder test zou je dit waarschijnlijk meer ervaren als een (heftigere) menstruatie.
  • De test is niet goed uitgevoerd (of hij was over de datum). In een aantal gevallen kan het ook zo zijn dat je toch een positief resultaat afleest als je na de aanbevolen tien minuten kijkt. Toch moet je er in dit geval vanuit gaan dat je niet zwanger bent.

Lees ook: Tips voor als het niet lukt om zwanger te worden

Wat is je uitgerekende datum?

Hoe je de uitgerekende datum berekent, schreef ik al eerder in deze blog over innesteling. In het kort komt het neer op veertig weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Op internet kan je diverse calculators vinden die het zo voor je uitrekenen.

Hoe vaak heb jij getest voor je zwanger bleek te zijn?

Zwangerschapstest; Vanaf wanneer en wat zijn de beste testen? - Mamaliefde.nl

merel

Blogger at Lotus Writings
Mijn naam is Merel (33) – of ‘mama’ zoals ik minstens 20.934 keer per dag word genoemd door één van mijn drie dochters: June (11), Rose (3) en May (2). Naast persoonlijke verhalen over de hindernissen die we soms tegenkomen als gezin, twijfels die ik heb en ervaringen, wil ik mijn lezers ook graag voorzien van handige informatie. Wat moet je bijvoorbeeld doen bij teken of luizen en hoe zit het nu precies met dat definitieve schooladvies in groep 8?

Latest posts by merel (see all)

Summary
Review Date
Reviewed Item
Zwangerschapstest; Vanaf wanneer en wat zijn de beste testen?
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comment ( 1 )

  • Ik las dat er ook een composteerbare zwangerschapstest is ontwikkeld, genaamd Lia. Deze zal op zijn vroegst in 2019 in Nederland te krijgen zijn. De duurzame optie naast ouderwets wachten 😛 Deze test zou voor mij zeker een optie zijn als hij beschikbaar is en we voor een tweede kindje zouden proberen.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top