Zwangerschapsdiabetes, in de volksmond ook wel zwangerschapssuiker genoemd, komt in Nederland bij zeker 1 op de 10 zwangere vrouwen voor. Zoals je wel kunt begrijpen brengt dit verschillende gezondheidsklachten met zich mee en is het allemaal niet zonder risico’s. Wat zwangerschapsdiabetes precies is, de gevaren ervan en hoe de behandeling eruit ziet, zal ik hieronder toelichten. Ik ben echter geen arts en zal dit ook nooit worden. Neem bij twijfel of vragen altijd contact op met een deskundige!

Lees ook: Checklist; Wat moet je regelen voor de zwangerschap / bevalling?

Wat is zwangerschapsdiabetes & oorzaken?

Als je zwanger bent zorgen zwangerschapshormonen ervoor dat je minder gevoelig bent voor insuline. Meestal maakt je lichaam dan zelf meer insuline aan, maar soms gaat dat ook wel eens niet goed. Op dat moment ontstaat er een tijdelijke vorm van diabetes: zwangerschapsdiabetes. Dit ontstaat meestal tussen de 24e en 28e zwangerschapsweek en zal direct na de bevalling weer verdwijnen.

Sommige vrouwen hebben meer risico op zwangerschapsdiabetes. Deze risico’s zijn vooral groter als:

  • Je tijdens een eerdere zwangerschap je baby bent verlopen om onverklaarbare redenen
  • Je PCOS (Polycysteus-ovariumsyndroom) hebt
  • Je al eerder zwangerschapsdiabetes gehad hebt
  • Je een vader, moeder, broer of zus met diabetes type 2 hebt
  • Je van Afrikaanse, Zuid-Aziatische of Midden-Oosterse afkomst bent
  • Je overgewicht hebt met een BMI van 30 of hoger
  • Je eerder een zwaar kindje gekregen hebt (meer dan 4500 gram)

De gevaren van zwangerschapsdiabetes & symptomen

Indien je als je zwangerschapsdiabetes hebt niet behandeld wordt, dan kan dit ernstige gevolgen hebben voor jezelf, maar ook voor je kindje. Omdat er veel suiker achterblijft in je bloed, krijg je kindje via de placenta ook een hele hoop hiervan binnen. Automatisch zal het kindje zelf insuline gaan produceren om alles weer af te breken. De glucose in het lichaampje zal worden omgezet in vet, waardoor de baby te snel zal gaan groeien en te zwaar wordt. Een verhoogd geboortegewicht kan de bevalling bemoeilijken en de kans op een keizersnede zal toenemen, omdat de baby vaak te groot is voor een natuurlijke bevalling. Naast dat je als moeder zijnde blessures op kunt lopen, is dit bij het kind ook zeker mogelijk. Daarnaast zorgt een verhoogde bloedsuikerspiegel voor een grotere kans op infecties, die meestal zullen ontstaan in de nieren, blaas, baarmoederhals en zelfs in de baarmoeder zelf.

Grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel kunnen er bij de baby toe leiden dat de rijping van de longen minder snel verloopt. Ook lijkt het zo te zijn dat kinderen met een hoog geboortegewicht vaak later kan hebben om diabetes type 2 te ontwikkelen. Verder kunnen hoge bloedsuikerspiegels ervoor zorgen dat het kind tijdens de laatste periode van de zwangerschap, last krijgt van een verhoogde insulineafgifte. Het kind loopt na de geboorte een groot risico op en te laag bloedsuikergehalte als de toevoer vanuit de placenta wegvalt. Het is dus van belang om alles zo snel mogelijk te verbeteren om de risico’s te verkleinen.

Ook voor de moeder blijft het nog heel erg lang spannend. De kans om blijvende diabetes te ontwikkelen in de eerste 10 jaar na een zwangerschap is 40 tot 50 procent hoger dan bij vrouwen die geen last hebben gehad van zwangerschapsdiabetes. Bij een nieuwe zwangerschap ontstaat overigens bijna altijd weer diabetes.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld met een glucosetolerantietest (GTT). Je krijgt dan een suikerdrankje om te kijken of je lichaam voldoende insuline aanmaakt. Na een uur meten ze je bloedglucosewaarde. Is deze hoger dan 7,8 mmol/l, dan heb je zwangerschapsdiabetes.

Normale glucosewaarden

Glucosewaarden Zwangerschapsdiabetes

Nuchter > 7,0 mmol/liter
Niet nuchter (2 uur na de maaltijd) > 7,8 mmol/liter

Streefwaarden Zwangerschapsdiabetes

Nuchter < 5,3 mmol/liter

Niet nuchter (1 uur na de maaltijd) < 7,8 mmol/liter
Niet nuchter (2 uur na de maaltijd) < 6,7 mmol/liter

Behandeling met behulp van dieet

De behandeling van zwangerschapsdiabetes begint vaak met het volgen van een dieet en meer beweging. Je wordt dan door de verloskundige doorverwezen naar de gyneacoloog. Je krijgt hiervoor adviezen van een diëtist. Vaak krijg je hiermee al je waarden binnen de normale normen. Je controleert minstens twee dagen per week op verschillende momenten van de dag hoe hoog je suiker is. Dit doe je met een bloedglucosemeter, waar je na een vingerprikje op kunt aflezen hoe hoog je zit. Uitleg hierover krijg je van een diabetesverpleegkundige. Indien het dieet niet voldoende helpt dan stap je over op insuline. De internist, diabetesverpleegkundige en diëtist begeleiden je hierbij.

Bevalling

Indien er sprake is van zwangerschapsdiabetes, dan beval je in het ziekenhuis. Jij en je kindje moeten namelijk meteen goed in de gaten worden gehouden. Tijdens de bevalling controleren ze ook steeds je bloedglucosewaarden. Als het nodig is, passen ze de hoeveelheid insuline die je krijgt aan. Vaak wordt een bevalling bij zwangerschapsdiabetes ingeleid in week 38 of 39 van je zwangerschap.

Behandeling baby na de bevalling

Na de geboorte zal de bloedsuikerspiegel nog een aantal keer worden gecontroleerd. Soms moet de baby worden bijgevoed via een infuus als de bloedglucosewaarde te laag blijft. Indien de longen nog niet genoeg gerijpt zijn, kan de ademhaling na de geboorte moeilijk op gang komen. De baby zal dan extra zuurstof toegediend krijgen.

Behandeling moeder na de bevalling

Meestal is binnen 24 uur na de bevalling de bloedsuikerspiegel weer normaal en kun je ook direct weer met insuline-injecties stoppen. Doe dit in overleg met je internist of diabetesverpleegkundige. Het is wel verstandig om in de week na de bevalling de bloedglucosewaarden nog te meten. Ongeveer 6 tot 8 weken na de bevalling krijg je nog een controle afspraak bij de internist.

Diabetes test Stockphoto from Shutterstock

Amanda

Blogger & Eigenaar at KiDDoWz
33 jaar - Trotse moeder van 2 boys ('09 en '16) - Vriendin van de allerleukste - Fulltime blogger - Levensgenieter - Duizendpoot
Amanda
Summary
Review Date
Reviewed Item
Zwangerschapsdiabetes; Van voorkomen, tot oorzaak, symptomen, waarden en gevolgen baby
Author Rating
51star1star1star1star1star