Zwangerschapsdementie na bevalling? - Mamaliefde.nl

Blijvende zwangerschapsdementie na de bevalling

Ze zeggen weleens dat je na negen maanden zwanger zijn, ook negen maanden nodig hebt om te ontzwangeren. Dat je lichaam moet wennen aan de blijvende veranderingen. Eén van de zwangerschapskwaaltjes is vergeetachtigheid. Tijdens de zwangerschap had ik al moeite om vanalles te onthouden en werkte ik continu met lijstjes. Nu twee jaar later, ruim het dubbele dus van de negen maanden ontzwangeren, lijkt er echter nog geen einde aan te komen. Het is bijna wekelijks dat ik dingen vergeet. Zelfs als ze op die lijstjes staan en ik er meldingen van krijg…

Lees ook: Zwangerschapssymptomen; hieraan herken je de zwangerschap

Het kan gaan om de meest kleine dingen die ik vergeet: dat ik bijvoorbeeld naar boven loop om iets te pakken, vervolgens allemaal andere dingen doe en weer beneden kom zonder datgene waar ik voor naar boven ging. Dat je gevraagd wordt ‘en waar is…’ Ohja! Dan kun je weer naar boven en herhaalt het hele verhaal zich weer.

Vorige week was natuurlijk de verjaardag van onze zoon. Nu had ik overdag al met dochterlief wat cakejes gebakken en de taart besteld zodat me dat tijd zou schelen. Maar ik had leuk bedacht dat ik de avond ervoor kon gebruiken om slingers op te hangen etc. en alvast wat dingen klaarzetten. Terwijl ik die middag ook een berichtje kreeg over een vergadering die ik (nog) niet op de kalender had gezet, en misschien niet door zou gaan omdat er niet veel bevestigingen waren. En ik had gemeld dat ik wel zou kunnen. Natuurlijk niet bij stilgestaan dat ik die avond eigenlijk al anders had ingepland in mijn hoofd, maar ja dat kon daarna ook nog wel… Want voordat we de volgende dag de verjaardag zouden vieren, zouden we nog naar de Club van Sinterklaas gaan. En als het nu de eerste keer zou zijn dat ik een dubbele afspraak heb… Al lag het de vorige keer niet aan mij, maar waren er tegelijkertijd twee datumprikkers gelanceerd en toevallig dezelfde avond geprikt. En van die krappe planning leer ik ook niet veel, want die ‘les’ had ik ook al kunnen leren van de bruiloft.

Lees ook: 9 maanden ontzwangeren; klachten en symptomen

Gisteren had ik een afspraak bij het consultatiebureau. Daar keek ik best wel naar uit omdat onze zoon een achterstand heeft en ik graag een indicatie wil voor het VVE-programma op de peuterspeelzaal zodat er hopelijk geschoven kan worden op de wachtlijst. Al drie keer ben ik naar huis gestuurd met ‘dat kan pas als hij twee jaar is’.  Natuurlijk als puntje bij paaltje komt, ben je blij na een drukke ochtend met buiten regen zodat je niet naar buiten kan, dat hij in bed ligt. Zelf ook neerploft om even te gaan eten. En op dát moment je realiseert dat je een afspraak had bij het consultatiebureau. En dat terwijl de brief op de koelkast hangt, je afgelopen weekend nog een automatische melding hebt gekregen én je het er gisteravond nog over hebt gehad met je man… Gelukkig heb je nog een kwartier. Dus kind eruit, nadat het twee dagen een half uur heeft geduurd voordat hij sliep, was hij nu natuurlijk wél direct weg. Jassen aan en op pad, door de miezer. Andere keren zou ik nog wel zoiets gehad hebben van nieuwe afspraak maken, maar dan ben je zo weer een paar weken verder. Gelukkig ging ik naar huis met de verwijsbrief voor VVE en een afspraak met de logopediste.

Dan vraag ik me af hoe dat zal gaan in de toekomst. Met bijvoorbeeld de gymtassen op de juiste dag mee naar school, of dat ze dan in haar ondergoed moet gymen. Als ze dat tegenwoordig nog doen tenminste. Of wat als je schoenen mee moet geven om op school te zetten, of de schoolfotograaf komt en je natuurlijk nét die dag een setje aantrekt dat je liever niet op de foto wilt hebben…

Maar nu vraag ik me wel af: is dit een typisch moederkwaaltje en blijft het? Of gaat het ooit toch wel weer weg? Vroeger was ik namelijk altijd ontzettend punctueel en vergat ik nooit wat. Maar sinds de kinderen in huis zijn…

Uitgelichte afbeelding Shutterstock

Volgende
Vorige

Comments ( 13 )

 • Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik heb er amper meer last van:) tijdens de zwangerschap wel een beetje, maar nu gaat het gelukkig langzaam weer weg. Ik vergeet nog wel eens wat, maar net zoveel als voor de zwangerschap. Gelukkig! Want als ik dit zo lees lijkt het me behoorlijk lastig:)
  Miranda onlangs geplaatst…Sinterklaas cadeau tip!My Profile

  • Wat fijn dat je er nauwelijks last van hebt. Het is zeker geen pretje

 • Tjsa, ik denk dat het per vrouw verschilt. Ik kan erover meepraten, mijn oudste van de 3 is nu 18 en mijn jongste 10. Met iedere zwangerschap werd ik vergeetachtiger en nu ik in de overgang zit is het nog eens een tikje erger. Dat vergeetachtige ben ik dus niet kwijtgeraakt helaas. Gelukkig ben ik nooit zoiets als gymtassen of brood smeren vergeten. De kamer uitlopen en in de keuken niet meer weten waarom je daarheen ging, is voor mij aan de orde van de dag. Ik werk niet met lijstjes, dan zou ik vergeten waar ik die heb laten liggen 😉 Het enige wat mij helpt is teruglopen naar waar ik stond toen ik bedacht wat ik zou gaan doen. En rustmomenten, tijd voor jezelf inlassen, dat is denk ik ontzettend belangrijk. Want dat is volgens mij waar het om draait, je bent moeder en alles moet daarvoor wijken, zo lijkt het…
  Japke onlangs geplaatst…Dagje met de auto naar Amsterdam? Parkeren is niet gratis. Of toch wel?My Profile

 • oh zo herkenbaar. Met de gymtas gaat het nog aardig oke. Toevallig van de week voor het eerst vergeten. En pauze hapje, ook vergeten maar ja, worden ze flexibel en vindingrijk van denk ik dan maar 😉 Als je ergens nog wat geheugen vindt, wil ik ook wel wat….
  maai onlangs geplaatst…Kleurplaten voor volwassenen en grote kinderenMy Profile

 • Heel herkenbaar, al wordt het deels ook wel veroorzaakt door een chronisch slaapgebrek en te druk zijn denk ik. Stapels met lijstjes en pogingen tot organiseren…….
  Christi onlangs geplaatst…Soeplepel geel 8 cmMy Profile

 • Haha wat herkenbaar! Ik zet nu een tijdje in mijn telefoon een notitie wat bijvoorbeeld de kinderen mee moeten naar school die dag. Maar ook voor de gymkleren; standaard op dinsdag en vrijdagochtend komt de zelfde melding naar boven op mijn telefoon van gymkleren mee!!!!

  • Dat is inderdaad wel slim om daar een alarm voor aan te maken op vaste dagen!

 • O ja, heel herkenbaar. Ik zeg altijd dat ik tegelijktijdig met de twins ook een stuk geheugen heb uitgeperst. Echt een zeef… *zucht*!
  Sonja onlangs geplaatst…Kinderwonderland + giveawayMy Profile

 • Ik zei deze week nog: ‘Nu mijn zoon negen maanden is, kan ik me echt nergens meer achter verschuilen :)’ Ik mag de ‘negenmaandenaf’-theorie dus niet meer gebruiken, maar ben echt nog een warhoofd!

 • Mijn oudste is inmiddels 9 en ik heb er nog steeds last van. Afspraken gaan goed door mijn digitale kalenders met meldingen. Maar bijvoorbeeld thee water koken en vergeten thee te zetten, of iets in de oven zetten en vergeten tot het huis blauw staat. Maar ook als de kids een time out krijgen moet ik een timer aanzetten want ik vergeet ze. Ook moet ik opschrijven waarom ze straf krijgen, want dat vergeet ik ook. Ook (delen van) gesprekken vergeet ik en als ik mijn boodschappenlijstje vergeet weet ik de helft niet meer wat erop stond. Als ik een nieuw recept kook moet ik het bij elke volgende stap opnieuw lezen. En dit alles, terwijl studeren mij wel goed af gaat!

Enroll Your Words

CommentLuv badge

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.