Een tweelingzwangerschap: dubbel geluk, dubbel zwaar?

Misschien hield je er al een beetje rekening mee omdat tweelingen in de familie zitten. Of het is juist een grote verrassing als je bij de termijnecho te horen krijgt dat je niet 1 maar 2 kleine wondertjes bij je draagt. Misschien moet je even aan het idee wennen of ga je juist meteen helemaal uit je dak van geluk. Maar hoe dan ook, er komen weer heel nieuwe vragen op je af. Want hoe gaat het nu verder? Is het heel anders om zwanger te zijn van meer dan 1 kindje en zijn er andere dingen waar je nu rekening mee moet houden?

Lees ook: Ik wil een tweeling; kans berekenen & vergroten
Lees ook: Tweeling zwangerschap; bakerpraatjes, symptomen en verschillen een-eiig en twee-eiig?

Zwanger van een tweeling

Zwanger zijn van een tweeling is best bijzonder. Je kunt er ongeveer van uitgaan dat 1 op de 80 zwangerschappen een tweelingzwangerschap betreft. Afhankelijk van de leeftijd van de moeder groeit de kans hooguit tot ongeveer 2,1%. Ben je jonger, dan wordt de kans dus lager. Maar er zijn meer redenen waarom je kans loopt op een tweelingzwangerschap. Wist je bijvoorbeeld dat gezonde moeders meer kans maken? Je hebt nu dus 2 kleine minimensjes in je buik en het kan zo maar zijn dat dat je best even overweldigt. Geen paniek, je groeit vanzelf naar dit gegeven toe tijdens je zwangerschap. Tegenwoordig, met de verplichte echo’s, zullen er weinig onverwachte tweelingen meer geboren worden, lijkt me.

Wat zijn extra aandachtpunten tijdens de zwangerschap?

Zwanger zijn van een tweeling is natuurlijk voor een deel hetzelfde als een gewone zwangerschap, maar er zijn uiteraard ook verschillen. Even in het kort een aantal zaken waar je nu extra rekening mee kunt/moet houden:

  • Een gynaecoloog zal je zwangerschap en bevalling begeleiden. Bevallen gebeurt nu in ieder geval in het ziekenhuis.
  • Controles zullen vaker gehouden worden, vanwege een grotere kans op complicaties.
  • Je loopt meer risico op een vroeggeboorte.
  • Waarschijnlijk kom je meer aan (logisch natuurlijk).
  • Ruimtegebrek ontstaat na zo’n 38 weken zwangerschap en ook zal de placenta dan minder goed werken.
  • Lager geboortegewicht.
  • Op zich geen zwangerschapsgebeuren, maar je zult ook de babyuitzet moeten uitbreiden…

Groei van je buik bij een tweeling

Is een tweelingzwangerschapsbuik nu heel veel groter dan anders? Natuurlijk, want er huizen twee kindjes in. Meestal zullen ze wel kleiner zijn. En nee, je groeit zeker niet dubbel zoveel. Waar de groei tijdens een gewone zwangerschap gemiddeld 11-15 kilo bedraagt, loop je nu gemiddeld kans op een groei van 12-18 kilo. Dus eigenlijk valt het best mee… Leuk extra weetje: heb je zelfs drie baby’s, dan mag je uitgaan van een groei van 16-21 kg!

Zwangerschapskwaaltjes

Omdat je meer hormonen aanmaakt bij een tweelingzwangerschap, kan je ook meer last hebben van de typische kwaaltjes als misselijkheid. Doordat je baarmoeder sneller groeit, kan dit ook kwaaltjes opleveren. Harde buiken, bijvoorbeeld. Uiteraard vergt het ook meer van jouw lichaam. Een ijzertekort komt dan ook vaker voor.

Complicaties

Zoals gezegd maak je meer kans op complicaties. Dit kunnen zijn:

Natuurlijk komen deze dingen ook voor bij zwangerschappen van 1 kindje, maar helaas heb je er nu meer kans op. Gelukkig word je goed in de gaten gehouden.

Controles

Tot 26 weken zal je normaal gesproken iedere maand een afspraak hebben bij de gynaecoloog. Daarna ga je iedere 2 weken en vervolgens vanaf 32 weken ga je al iedere week. Zijn er complicaties, dan zal de frequentie uiteraard toenemen. Echo’s zullen vaker voorkomen dan anders, want zo kan je de kindjes natuurlijk extra goed observeren. De groei kan zo goed bijgehouden worden. Vanaf 30 weken krijg je een extra controle met behulp van een CTG. Zo kunnen de harttonen van de kindjes gecontroleerd worden en natuurlijk is er zo veel te vertellen over de gezondheid van de baby’s.

Vroeger werd bij alle zwangerschappen, bij iedere controle, het gewicht bijgehouden. Dat gebeurt nu alleen nog bij complicaties.

Monochoriale zwangerschap

Bij tweelingen heb je het vaak over een één- of twee-eïge tweeling. Maar er is nog een ander verschil. Soms delen de twee kindjes niet alleen hetzelfde DNA, maar ook dezelfde placenta! Je zult wel begrijpen dat hiermee extra risico’s om de hoek komen kijken. Bij een zogenaamde monochoriale zwangerschap zal je dus uiteraard nog vaker naar de gynaecoloog gaan.

De bevalling

Veel tweelingen vinden het bij 37 weken tijd om te komen. Omdat de placenta minder goed gaat werken en er natuurlijk steeds minder ruimte overblijft, zal er bij 38 weken overwogen worden om de kindjes te halen.  Mocht je al eerder weeën krijgen, dan is de kans groot dat je opgenomen wordt in het ziekenhuis. Is het nog te vroeg om te gaan bevallen, zal er medicatie worden gegeven om zo de bevalling tegen te houden. Bij een te vroege geboorte en als de kindjes bijvoorbeeld extreem licht van gewicht zijn, zullen de baby’s in de couveuse verder ontwikkelen. De kans op vroeggeboorte is bij een tweelingzwangerschap groter dan bij 1 kindje.

In het ziekenhuis bevallen

De bevalling zal altijd plaatsvinden in het ziekenhuis. Dit is zo bepaald om de risico’s, die nu eenmaal groter zijn, te beperken. Het komt namelijk nog weleens voor dat het tweede kindje dwars gaat liggen en dan moet er snel ingegrepen kunnen worden. Ook kan het tweede kindje in gevaar komen door het loslaten van de moederkoek of als de baarmoeder al gaat samentrekken. Ook voor jou kan de tweede uk meer problemen opleveren. Het kan namelijk zo maar gebeuren dat de weeën stoppen na de geboorte van de eerste. In dat geval zullen weeënopwekkers gebruikt moeten worden. In principe kan je je tweeling dus ook gewoon op een natuurlijke manier geboren laten worden en is een keizersnede alleen nodig bij een ‘onmogelijke’ stuitligging. Maar ja, dat is altijd al zo… Wel wordt je tweede kindje extra in de gaten gehouden en zal er niet al te lang tijd tussen gehouden worden, omdat de placenta minder goed zal zijn gaan werken. Men gaat uit van maximaal een half uur tussen beide geboortes, maar uiteraard hangt alles af van de conditie van je tweede baby (en van jou…).

In het ziekenhuis blijven na tweelingbevalling?

Zijn je kindjes niet te vroeg geboren (dus niet voor 37 weken) en zijn zij verder ook gezond? Dan mogen jullie gewoon gezellig thuis de kraamtijd vieren!

Twin pregnancy stockphoto from Shutterstock / Semmick Photo

Wil Cats
Volg me via:

Wil Cats

Schrijfster at geWILde teksten
Trotse moeder van 4 zoons, gelukkig getrouwd en vrouwtje van een hele 'veestapel'. Maar ook schrijfster in allerlei vormen: zowel voor het geld als voor de passie. Mijn favoriete onderwerp? Precies: kinderen!
Wil Cats
Volg me via:

Latest posts by Wil Cats (see all)

Summary
Review Date
Reviewed Item
Zwanger van een tweeling; symptomen & hoe merk je dat bij vermoeden
Author Rating
51star1star1star1star1star

No Comments

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top