Het heeft even geduurd voordat ik het aandurfde om dit verhaal uit te typen. Het is nogal een persoonlijk verhaal. Nu er meer duidelijkheid is durf ik het toch met jullie te delen. De afgelopen tijd zat ik namelijk met de vraag; zwanger of niet zwanger? Hoe betrouwbaar zijn zwangerschapstesten? En zwanger ondanks anti-conceptie?

Lees ook: Zwanger worden na stoppen pil; wanneer en hoe snel?

1 dag overtijd

Het wil namelijk zo; ik ben nog nooit ook maar 1 dag te laat geweest met de menstruatie. Hè bah, maar ja, die verhalen horen er ook bij op een mamablog ;-) Tot twee weken geleden. Het is niet zo dat ik kruisjes bijhoudt in de agenda. Maar ik kan er van uitgaan dat het iedere maand een dag later feest is. Momenteel een week voor het einde van de maand. Ik was me er niet bewust van, had zelfs geen voorzorgsmaatregelen meegenomen naar Texel. Tot het moment dat ik onze dochter in bad deed, ik zat er naast op het toilet en ze wees een wondje aan met de mededeling ‘bloed, bloed’. Om de een of andere rare reden ontstond er een hersenkronkel dat uitkwam bij ‘Help, ik ben overtijd.’

Zwangerschap symptomen

Dat was wel even schrikken. Natuurlijk voelde ik spontaan mijn borsten en een ‘raar’ gevoel in mijn buik. Ik was eerder ook al wat duizelig geweest. Oeps; allemaal tekenen die eerder suggereerden dat ik zwanger was. Even terugtellen; en ja hoor. De ovulatie heeft plaatsgevonden rondom de nacht dat manlief en ik het huis voor ons alleen hadden nadat we hadden gevierd dat we vijf jaar samen waren. Natuurlijk hebben we wel anti-conceptie voorzorgsmaatregelen genomen. Even googelen en je leert dat ook een spiraaltje nooit 100% betrouwbaar is. Daarbij komt dat de praktijk leert dat ik zeer vruchtbaar ben. De vorige twee keer wist ik het echter meteen de dag erna, en dat ontbrak nu.

Lees ook: Zwangerschapssymptomen; eerste kenmerken
Lees ook: Vruchtbare dagen berekenen met ovulatietest, wanneer is de eisprong, kan je deze voelen, symptomen als ovulatiepijn 

Twijfel; zwanger of niet?

Die nacht heb ik erg slecht geslapen. Nu is onze zoon net een jaar geworden en had de verloskundige een grapje gemaakt dat ik voor die tijd niet terug mocht komen. Dat dat niet goed voor je lichaam is. Voor de derde keer zwanger binnen drie jaar, is mij iets teveel van het goede. Zelfs al is de wens er wel om in de toekomst nog een derde kindje te krijgen. Want wat te doen met de kamerindeling, natuurlijk hebben we een zolder met ruimte, maar toch. Als je de bende ziet die er nu op zolder ligt. Bovendien is het als gastouder is een heel gedoe om een zwangerschapsuitkering te krijgen. Plus dat de kinderen tijdelijk ergens anders ondergebracht moeten worden. Verder vind ik het altijd erg moeilijk, het idee dat ik zo makkelijk zwanger kan worden en het voor anderen echt geluk of hard werken is.

Die avond snel peuter, en baby boy die nog beneden aan het spelen was, naar bed gebracht. Voor de zekerheid maar alle alcohol laten staan en bedacht dat ik de volgende dag toch echt eerst even een zwangerschapstest wilde doen. Dan weet je meteen of er meer reden is dan paniek. De test die ik de volgende dag kocht zou al 99,99 procent betrouwbaar zijn vanaf de eerste dag nadat je ongesteld had moeten worden. Even wachten; en een grote zucht van opluchting. Daar verscheen een heel duidelijke niet te misstaan min. Die avond gewoon weer lekker een wijntje genomen.

Lees ook: Vanaf wanneer zwangerschapstest doen, beste testen vergelijken, online test doen, positieve zwangerschapstest of licht streepje

Overtijd en negatieve test

Toch bleef de ongerustheid op de achtergrond. In de auto op de terugweg manlief verteld over mijn twijfels, ondanks de negatieve test was ik er toch niet zeker van. Ondanks een negatieve test en de anti-conceptie bleef de angst. Thuis voor de zekerheid een tweede test gedaan, gelukkig ook negatief. Daardoor durfde ik het toch wel een beetje los te laten. Achteraf bleek manlief toch wel een beetje ‘teleurgesteld’ hij was al zo snel gewend aan het idee van een derde kindje.

Het is toch wel erg fijn om zo dit verhaal van me af te schrijven. Gelukkig weet ik ondertussen dat het definitief niet zo is en is het maandverband weer in huis gehaald. Blijkbaar had mijn lichaam toch iets teveel ‘stress’ en slaaptekort opgelopen dat het was uitgesteld. Hierdoor durf ik deze twijfels met jullie te delen.

Zijn jullie wel eens ‘bang’ geweest om zwanger te zijn?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.