Het nieuws kan je haast niet ontgaan zijn: we gaan in 2019 een stuk meer betalen voor onze zorgverzekering. Zoals wel vaker gebeurt, zijn ook dit jaar de cijfers uitgelekt die eigenlijk pas op Prinsjesdag (volgende week dinsdag) gepresenteerd zouden worden. Gelukkig is er ook wat goed nieuws: het eigen risico gaat niet omhoog (blijft 385 euro) en voor mensen met een laag inkomen stijgt de zorgtoeslag. Daarnaast wordt er meer zorg vergoed vanuit de basisverzekering.

Lees ook: Zit jij wel goed? Past de zorgverzekering in 2019 wel bij je?
Lees ook: Zwanger en zorgverzekering 2019; Wat is de beste zorgverzekering, hoe zit het met eigen bijdrage of doorgeven? 

Oorzaken hogere premie

Er zijn een paar redenen die de premiestijging verklaren:

  • Er zijn steeds betere, maar ook duurdere medicijnen en behandelingen beschikbaar. De zorgkosten lopen daardoor op en dat heeft invloed op de zorgpremie.
  • Nu het economisch weer beter gaat, krijgen ook mensen in de zorg een loonsverhoging.
  • Sinds 2015 zijn zorgverzekeraars verantwoordelijk voor de wijkverpleging. Daarvoor werd dit door de gemeente uitgevoerd. De komende jaren zal dat nog effect hebben op de premie.

Wat verandert er in 2019 voor de zorgverzekering?

Ieder jaar maakt de overheid tijdens Prinsjesdag bekend wat de plannen zijn voor het komende jaar. Zo wil de overheid in 2019 meer aandacht besteden aan preventieve gezondheidszorg. Denk bijvoorbeeld aan campagnes om het roken nog meer terug te dringen en meer plaatsen rookvrij te maken zoals ziekenhuizen en scholen. Ook mensen met overgewicht kunnen via hun huisarts meer begeleiding krijgen om gezonder te eten, meer te bewegen en via psychologische ondersteuning te werken aan gedragsverandering. Het is wel fijn dat de kosten van dit zogenaamde gecombineerde leefstijl interventie (GLI) programma, vergoed zullen worden door de basisverzekering. Daarnaast zijn er veranderingen in het zorgstelsel. Bijvoorbeeld dat bepaalde zorg die niet meer of juist wel in het basispakket vergoed wordt en tot op welke hoogte.

De grootste veranderingen in het basispakket in 2019 zijn de volgende:

  • Er kan meer gebruik worden gemaakt van zittend ziekenvervoer voor een consult, onderzoek of controle in bijvoorbeeld het ziekenhuis.
  • Oefentherapie bij COPD wordt volgend jaar vanaf de eerste behandeling vergoed, met een maximum van 70 behandelingen. Nu vergoedt de basisverzekering deze vorm van oefentherapie pas vanaf de 21ste behandeling.
  • De eigen bijdrage voor bepaalde medicijnen wordt gemaximeerd op 250 euro per jaar.
  • Paracetamol, vitaminen en mineralen die je zonder recept bij een apotheek of drogist kunt halen, worden per 1 januari 2019 niet meer vergoed. De kosten hiervan zijn namelijk erg laag, gemiddeld iets meer dan een euro per week.

Daarnaast kan het zijn dat je zorgverzekeraar nog meer aanpassingen doorvoert. Zo kan een zorgverzekeraar er voor kiezen om meer alternatieve geneestherapieën (alternatief wil zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs van is, omdat het anders hoort onder de reguliere zorg) te vergoeden zoals reïncarnatietherapie. Dit kan een reden zijn om voor deze verzekering te kiezen, of juist het tegenovergestelde en niet voor deze partij te kiezen omdat ze het idee hebben om meer te moeten betalen voor anderen die dit soort therapieën laten vergoeden. Een gedachtengang die ik ergens wel kan volgen; je wil natuurlijk zoveel verzekerd zijn voor de zorg die je nodig hebt en niet voor de zorg die je niet nodig hebt, wat echter wel in de berekening wordt meegenomen.

Zorgverzekeraars bepalen uiteindelijke premie

Het nieuws over de premiestijging heeft veel mensen laten schrikken. Een kleine geruststelling: uiteindelijk bepalen de zorgverzekeraars zelf wat de maandelijkse premie in 2019 wordt. En de laatste jaren was die uiteindelijke premie bijna altijd lager dan de voorspelling die het kabinet deed, zo blijkt uit onderstaande cijfers van Independer.

JaartalVoorspelde gemiddelde maandpremieWerkelijke gemiddelde maandpremieVerschil
2015€ 100,92€ 96,50– 4,42
2016€ 103,58€ 99,92– 3,66
2017€ 103,42€ 107,50+ 4,08
2018€ 113,50€ 109,00– 4,50
2019€ 119,33nog niet bekend

Er ontstaan altijd grote verschillen tussen de premies die zorgverzekeraars vragen. Ergens tussen eind september en 12 november krijg je bericht van je zorgverzekeraar over de premie in 2019. Vanaf dat moment kun je bedenken of je bij je huidige zorgverzekeraar wil blijven, of dat je je zorgverzekering vergelijkt bij bijvoorbeeld Independer om te zien of je ergens anders beter uit bent volgend jaar.

Als eerste de nieuwe premies via Independer Zorgpremie Alert

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwe zorgpremies voor 2019? Dan kun je je aanmelden voor de Independer Zorgpremie Alert. Dan krijg je een e-mail wanneer alle premies bekend zijn en je kunt vergelijken en overstappen van zorgverzekeraar.

3 punten om te checken:

  1. Check de nieuwe voorwaarden van je zorgverzekering
  2. Bedenk welke zorg je het volgende jaar verwacht
  3. Kijk of je dan nog goed zit bij je huidige zorgverzekeraar en stap zo nodig over.

Na deze check kan het dus zeker voorkomen dat je bij je huidige zorgverzekeraar nog steeds goed zit, maar je wel op de hoogte bent van de veranderingen in 2019.

Ben jij al aan het zoeken naar een nieuwe verzekering?

Healthcare concept stockphoto from Shutterstock / wutzkophoto

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'