Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus voor je het weet ben je verbrand. Zo brachten wij afgelopen zondag een paar uur door aan de rand van het zwembad. Het was vooral heel warm, maar toch ook vrij bewolkt. De kinderen had ik netjes ingesmeerd. Maar mezelf had ik overgeslagen. Toen ik die avond thuiskwam voelde ik mijn benen branden. Broek uit en ja hoor, ze waren helemaal rood. Normaal draag ik altijd een broek dus mijn (boven)benen hadden nog geen zon gezien. Zo verraderlijk is de zon, zelfs als je het niet verwacht. Afgelopen weekend is zelfs de hoogste zonnekracht in de afgelopen 20 jaar gemeten. Dat was 8,7 wat betekent dat je binnen 15 minuten verbrandt!!!  Dat merk je echter pas uren later, als het al te laat is. Daarom is het goed om daar ten alle tijde rekening mee te houden. 

Tijdig uit de zon gaan

De beste bescherming is natuurlijk voorkomen dat je in contact komt met de zon. Dermatologen raden aan om baby’s en peuters tot drie jaar oud nooit langdurig aan direct zonlicht bloot te stellen.  En hoe kan je dat beter doen door binnen te blijven? In zuidelijke landen hebben ze niet voor niets een siësta. Tussen twaalf en drie is de zonkracht het sterkste. Door dit te vermijden en niet naar buiten te gaan voorkom je de kans om te verbranden. Willen je kinderen echt buitenspelen, zorg dan voor voldoende schaduw. Bijvoorbeeld door beplanting, parasols, zonneschermen etc.

Zeker baby’s zouden het eerste jaar nooit in de volle zon mogen komen, maar als het al naar buiten gaat zoveel mogelijk de schaduw opzoeken. Wees wel voorzichtig met doeken over de wandelwagen, daardoor wordt het juist alleen maar warmer onder de kap.

Nu is dat natuurlijk niet altijd te vermijden, dus dan kun je je beschermen met de volgende tips en producten. Om kinderen optimaal te beschermen zijn Nivea en Pearle een samenwerking aangegaan om ouders goed voor te lichten.

Zonnebrandcrème blijven smeren met goede spf van gezicht tot teen

Naast dat verbranden erg pijnlijk is, kan een teveel aan uv-straling tijdens de kindertijd huidkanker veroorzaken op latere leeftijd. Met name in het gezicht. Zeker in de eerste levensjaren zijn de lichaamseigen beschermende mechanismen tegen UV-straling nog onvoldoende ontwikkeld. Zo beschikt de huid nog niet over beschermende functies of voldoende pigment om de UV-straling te beperken. Het herstelproces van de huid werkt op jonge leeftijd ook nog niet naar behoren.

Omdat de kinderhuid zichzelf maar een paar minuten kan beschermen tegen UV-straling, moet je altijd zonnebescherming gebruiken als kinderen de zon ingaan, het liefst met beschermingsfactor 50+. Gebruik zonnecrèmes die beschermen tegen UVA- en UVB-straling en die speciaal zijn ontwikkeld voor de gevoelige kinderhuid. Als je kinderen in het water spelen en zwemmen, moeten ze altijd beschermd zijn met waterproof zonnebrandcrème. Zorg ervoor dat je ze na het afdrogen opnieuw insmeert. Alle NIVEA Zonbescherming Kids producten bieden deze bescherming. Nu kan een crème lastig uitsmeren zijn, daarom heb je tegenwoordig ook heel handige sprays. Wat ik zelf heel prettig vind is de roller van NIVEA. Die kunnen ze zelf ‘bedienen’, want het liefste willen ze natuurlijk alles zelf doen. Hiermee rol je zo de zonnebrand op je lichaam om daarna uit te smeren.

De handige producten van NIVEA Zonbescherming Kids vind je hier. Om kinderen spelenderwijs bewust te maken van de gevaren heeft NIVEA nu de zonnepop Lotte ontwikkeld. Deze pop verkleurt rood als zij in contact komt met UV-straling en niet is beschermd met zonnebrand. De pop reageert direct op de straling en verkleurt naar rood, waardoor de kinderen heel snel zorgzaam worden en de pop willen insmeren. Natuurlijk wordt er geen enkel plekje overgeslagen.

Lees ook: Beste zonnebrand baby & kind; Ook voor gevoelige huid / natuurlijke zonnebrand spray of creme

Bescherm je ogen

Hoe jonger het kind is, des te kwetsbaarder de ogen. Vaak zie je volwassenen wel met een zonnebril lopen. Als fashion statement of om hun ogen te beschermen tegen het felle zonlicht, maar wordt dit bij de kinderen vergeten. Of hebben ze een speelgoedzonnebril zonder goede uv-bescherming. En dat terwijl de ooglens van een kind minder pigment bevat en de pupillen van kinderen wijder en groter zijn dan die van volwassenen. Hierdoor valt er meer schadelijk UV-licht in het oog en zijn ze dus nog gevoeliger. Zo geeft mijn dochter zelf al snel aan tijdens een autorit dat ze ‘pijn in haar ogen heeft’ vanwege het felle zonlicht.

Nu trekken kinderen natuurlijk vrij snel een zonnebril van hun hoofd. Daarom is het heel belangrijk dat kinderen vanaf jonge leeftijd wennen aan het dragen van een zonnebril. De schade die kinderogen oplopen, is niet direct merkbaar, maar kan op latere leeftijd het verschil maken tussen goed en slecht zien. Uv-straling kan ook een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van staar. Ook op bewolkte dagen is een goede kinderzonnebril onmisbaar, want ook als de zon niet schijnt is de UV-straling tussen 12.00 en 15.00 uur hoog.

Bij Pearle hebben ze een speciaal aanbod van ‘veilige’ kinderzonnebrillen. Dit is een uitgebreide zonnebrillencollectie voor jongens en meisjes, geheel volgens de laatste trends. Deze koop je al vanaf 9 euro en bieden 100% uv-bescherming, dus voor de prijs hoef je het niet te laten!

Bedekte kleding

Als het 30 graden is of warmer heb je, zeker in Nederland, geen zin om met lange kleding rond te lopen. Toch is dat de beste manier om je te beschermen tegen de zon. Let dan wel op van welke materialen je kleding gemaakt is en welke kleur. Zwarte kleding laat bijvoorbeeld wel warmte door, die bij je lichaam blijft en dus warmer is dan bijvoorbeeld witte kleding die warmte / licht weerkaatst. Een hoed kan zorgen voor schaduw in je gezicht en ook de gevoelige nek beschermen. Voor baby’s heb je daarom zomerhoedjes met touwtjes zodat ze niet constant van het hoofd getrokken worden.

Ook op het strand kun je je beschermen met kleding. Een bikini kan er misschien heel schattig uitzien, maar een uv-swimsuit (zeker met lange mouwen) beschermt je kind het beste tegen de zon. Of het nu zandkastelen wil bouwen op het strand of in het water aan het spetteren is. Dit is ook gemaakt van materialen die snel opdrogen. De blote benen en armen moeten natuurlijk nog steeds ingesmeerd worden!

Hoe zorg jij voor een optimale bescherming tegen de zon van je kind?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'