Het is weer september, al een paar weken liggen de pepernoten in de schappen en de eerste foto’s van deze lekkernijen verschijnen al op Instagram. De eerste vragen met; Wat geven jullie / Wat staat er bij jullie op het verlanglijstje? zag ik ook al voorbij komen. En nu ik blog kreeg ik gisteren zelfs de eerste persbeelden in Sinterklaas- en kerstthema. Laten we vooral ook niet de zwartepietdiscussie niet vergeten. Natuurlijk moet je er op voorbereid zijn. Sinterklaas is toch wel één van de leukste feesten voor kinderen en volwassenen. Maar toch, wordt het niet allemaal teveel? Net zoals zoveel dingen lijkt dit ook in de overtreffende lift te zitten.

Vroeger…

Wat is er gebeurd met het gooien van de dobbelsteen en bij een zes je moeten omkleden om zo snel mogelijk een paar happen ontbijtkoek naar binnen te werken voordat de volgende zes gegooid wordt. Het gezellig na een dag buiten spelen, drinken van warme chocolademelk met slagroom en een speculaasje? Het kloppen op het raam door de buurman waarna er een bescheiden zak met cadeautjes gevonden wordt. Werd er één keer per week een schoentje gezet, waarbij er uitgebreid gezongen werd, tekeningen voor Sinterklaas achtergelaten werden en vergeet natuurlijk ook niet een wortel voor het paard. Opvallend hoeveel stamppot we in die tijd aten… Keken we iedere avond na Sesamstraat en voor het Jeugdjournaal naar het enige Sinterklaasjournaal.

De afgelopen jaren…

Sinterklaas wordt in onze families heel verschillend gevierd. De familie van mijn man doet er eigenlijk niets aan, ook niet met Kerstmis behalve dat we rond die tijd een bezoekje brengen aan Texel. Aan mijn kant gaat het er iets anders aan toe. Het eerste jaar hebben we Sinterklaas gevierd met de hele familie. Gezellig met zijn allen cadeautjes kopen en via een dobbelspel bepalen wie wat krijgt. Plus natuurlijk de cadeautjes voor de kinderen. Kleine cadeautjes waar ze ook echt wat aan hebben. Het tweede jaar was het plan om dit met het gezin te vieren. Onverwachts kwam ons nichtje die dag spelen, en bleven ze eten. Mijn ouders kwamen ook langs dus zaten we met een deel van de familie hier in huis. Natuurlijk waren er, last minute, voor iedereen cadeautjes gekocht / tevoorschijn getoverd. Gelukkig hebben we op zolder een grote kast staan voor dit soort onvoorziene gebeurtenissen. Nu moet ik eerlijk bekennen dat daar een deel tussen zat van cadeautjes die ze eerder al hadden gekregen, maar vanwege het overschot op zolder zijn beland. Beide jaren zijn we ook op het werk van manlief langs geweest, ze maken er een feestje van met een optreden van een clown of een creatieve uitspatting. Afgelopen jaar was onze zoon nog geen week oud. Veilig in de draagdoek zat hij bij me. Op een foto met de Goedheiligman na dan. Afgelopen jaar was mijn broertje zelfs zo ‘gek’ om onze dochter een nachtje te laten logeren en haar samen met zijn vriendin mee te nemen naar de intocht in Groningen. Dat heeft hij geweten, die nacht heeft ze nauwelijks een oog dichtgedaan en zij dus ook niet. Ook in eigen stad zijn we naar de intocht geweest. Niet op het drukste punt waar de boot aankomt, maar verderop in de stad.

De toekomst…

Het wordt dus tijd voor onszelf om te bedenken welke kant wij op willen gaan met het Sinterklaasfeest. Wat willen wij onze kinderen meegeven? We kiezen er bewust voor om onze kinderen ‘voor te liegen’, ze deelgenoot te maken van het mysterie van Sinterklaas. Zelf hebben we er van genoten en dat doen we nog steeds, dat willen we onze kinderen niet onthouden. Dat het een wedstrijdje is van wie het meeste snoepgoed krijgt? Of de grootste / duurste cadeautjes? Dat in geen geval. Of dat het gaat om gezellig samen te zijn met je familie. Het in stand houden van een jarenlange traditie van ouders op kind? Laat ik maar eens beginnen met de inventaris van de zolder opmaken om te kijken of en wat er nog nodig is om dit jaar Sinterklaas te vieren. En binnenkort maar eens gaan peilen bij oma en opa wat het budget is voor dit jaar. Of te bekijken waar we het gaan vieren?

Hebben jullie al plannen gemaakt?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.