Het zonnetje lacht, de lucht is blauw…….de zomer komt dus gauw! En dan wordt het weer warmer buiten! We gaan weer wat vaker buiten eten, in de tuin of een picknick in het bos of park. We gaan een dagje naar het meer of het strand of het zwembad voor een frisse duik. En dan schiet het er nog wel eens bij in om nog een goede maaltijd op tafel te zetten. Je hebt ook eigenlijk helemaal geen trek meer.  Het liefst pak je gewoon een boterham en dat kan best voor een keer, maar niet 7 dagen achter elkaar. Je moet een keer die keuken in!! Geen ontkomen aan!

Lees ook: Eten volgens seizoenen; Fruit en groenten overzicht

Maar wat ga je dan maken? Het moet iets fris zijn en licht, geen zware vette kost. Liefst rauwe groenten met een bite, geen doorgekookte kleffe prak. Iets waar je van rechtop gaat zitten bij het zien van je bord. Iets wat genoeg energie geeft om de hitte de komende nacht in bed te kunnen trotseren. Hier heb ik een rijtje lekkere zomerse recepten voor je, waardoor je toch weer geïnspireerd raakt om achter het fornuis te kruipen! (Hoop ik)

Broccoli (rijst) met grote garnalen

Bij de meeste supermarkten zijn op de groente afdeling in het versvak veel lekkere gezonde producten te vinden. Zoals bijvoorbeeld broccolirijst. Kant en klaar in kleine stukjes gehakt, voor jou gemak! Ideaal voor een fris zomers gerecht. Wat lekkere (pittige) grote garnalen erbij en eventueel nog een salade of vul het aan met gebakken (zoete) aardappel frietjes en binnen een kwartier kun je aan tafel met zijn allen. Mijn dochter houdt niet van broccoli, maar na het eten van deze rijst zei ze heel verbaasd “dat was nog best lekker mam, zo mag je de broccoli vaker geven!”

Het recept vind je hier.

Sperziebonen salade met gamba’s

Een frisse salade met flink wat groentes zoals paprika, sperziebonen en rucola met lekkere grote garnalen. De zelfgemaakte tomatenpesto maakt dit gerecht tot een lekkere gezonde maaltijd die zowel koud als warm gegeten kan worden.

Het recept vind je hier.

Wortelrasp

Een lekkere frisse zoete (en toch ook pittige) salade met geraspte worteltjes, bosuitjes, rozijntjes en stukjes appel. Deze salade kan ook goed bij een barbecue geserveerd worden.

Het recept vind je hier.

Knapperige groenten met zalm

Denk je aan zomer, dan denk je aan rauwkost! Heerlijke frisse radijsjes, snackkomkommers en tuinkers. Maar wist je dat je ook deze groentes kan (roer)bakken? Gewoon even kort aanzetten in de wok zodat de bite erin blijft. Een flinke zalm(moot) erbij en je hebt een prachtig gerecht op tafel gezet.

Het recept vind je hier.

Spinazie met ei

In de zomer is het volop te krijgen, spinazie! “Hier wordt je groot en sterk van, net als Popeye”, zei mijn moeder vroeger altijd. Ik keek graag naar deze tekenfilm op tv, maar spinazie kreeg ik niet naar binnen. Maar tegenwoordig wel. Ik maak graag een spinazie taart met pijnboompitten en stukken zalm. En dit gerecht is ook heerlijk om je vingers bij af te likken. Een ei en spinazie zijn een prima gezonde lichte combi. Maak er dan een omelet van! Zowel koud als warm lekker!

Het recept vind je hier.

Gevulde bleekselderij

Het vergt misschien wel even wat voorbereidingen, maar als je een dagje vrij hebt en je hebt de tijd en zin om even in de keuken te staan is dit wel een heerlijk moment om kleine tapas gerechtjes te maken. Bijvoorbeeld deze gevulde bleekselderij met ricotta kaas. Zorg voor wat extra andere kleine hapjes, zoals wat schijfjes komkommer met tonijnsalade (zelfgemaakt) en een lekkere heldere kippensoep en je zwoele warme zomeravond kan niet meer stuk! Hier kun je lang mee blijven tafelen.

Het recept vind je hier.

Gevulde paprika met tonijn