Verstop een boek in jullie huis en laat jullie peuter het boek zoeken. Voor dat spelletje heb je echt geen speciale zoekboeken nodig. Voor een interactief leesboek heb je wel een zoekboek nodig. Eén van de bekendste zoekboeken is ‘Where is Wally‘ die je zelfs op Google Maps kan spelen! Ik heb een paar prachtige zoekboeken voor jullie uitgezocht. Heerlijk komende winter, lekker warm onder een dekentje op de bank kruipen en zoeken maar! Even een momentje tijd samen.

Wat zijn zoekboeken?

Zoekboeken zijn boeken met grote illustraties waarin je allerlei dingen kan opzoeken. Er zijn verschillende soorten zoekboeken. Zo zijn er boeken waarbij je aan de zijkant een register vindt van voorwerpen die je op de betreffende pagina moet terugvinden. Dat kunnen grotere voorwerpen zijn, maar juist ook kleine details. Het kan zijn dat er op iedere pagina een karakter of voorwerp is dat je moet terugzoeken, om het iets moeilijker te maken kan het karakter in het thema van de plaat afgebeeld worden, dus op de noordpool met een dikke winterjas aan en in de dierentuin met een slang om de nek. Dat kan het zoeken iets ingewikkelder maken.

Op een zoekplaat zijn er vaak enorm veel details verwerkt waardoor het zoeken wordt bemoeilijkt. Ook nadat het voorwerp is gevonden kan je nog uren naar deze plaat blijven kijken en iedere keer weer iets nieuws ontdekken. Het voordeel van deze boeken is dat ze voornamelijk heel visueel zijn ingesteld en daarom ook zeer geschikt voor peuters en kleuters om ‘zelf te lezen’. Ze kunnen zelf bij de afbeeldingen een verhaal bedenken. Daarnaast stimuleert dit de taalontwikkeling en woordenschat doordat je je kind dingen kan aanwijzen en vragen om te benoemen. Of andere vragen te stellen.

Er zijn zoekboeken voor kinderen van alle leeftijden. Je leest ze hieronder per leeftijdscategorie.

Zoekboeken voor peuters (2 – 4 jaar)

Op zoek naar Mimi

Het zoekboek met muisjes, heel veel muisjes. Waaronder Mimi. Je beleeft de dag van Mimi vanaf het ontbijt tot aan het slapen gaan. Vrolijke platen en blije muisjes. Vind jij de hele familie?

Meer informatie vind je hier.

 

 

Zoek en luister dieren

Er is ook aan de allerkleinsten gedacht. Een zoekboek met dierengeluiden! In dit boek zitten heuse geluidsknoppen. Zo kunnen de kinderen de aap horen joelen of de haan horen kraaien. Zo wordt de beleving nog echter. Het boek neemt je mee naar onder andere: de zee, de boerderij, de lucht. Welke dieren leven in die omgeving? In dit boek worden ook vragen gesteld. Bijvoorbeeld: Wijs de vogel aan.

Meer informatie vind je hier.

 

Hello Kitty – mijn zoekboek

Word jullie kindje blij van Hello Kitty? Dan is het zoekboek van Hello Kitty wat voor jullie. Het boek neemt je mee in de wereld van Hello Kitty. Van het bos tot aan de jungle om vervolgens snoepjes te zoeken op de grote plaat. De platen staan vol met allerlei zoekopdrachten. Jullie kind zal er uren zoet mee zijn.

Meer informatie vind je hier.

 

Rik en de Kerstman

Wanneer je een passend boek zoekt voor onder de kerstboom, dan is dit het boek wat er moet liggen. Maak jullie kleine blij met Rik en de Kerstman. Op zoek naar cadeautjes, Sam de poes, een kerstmuts etcetera. Een speurtocht die je helemaal in de kerstsfeer brengt.

Meer informatie vind je hier.

 

 

Zoekboeken voor kleuters (4 – 7 jaar)

Zoek de haai in de oceaan

Stap in je onderzeeër en onderzoek allerlei vissen, haaien, zeepaardjes. Noem maar op! Het is geen gemakkelijke zoektocht. De scholen vissen op, in en naast elkaar maken het je niet makkelijk om dat ene visje te vinden. Succes!

Meer informatie vind je hier.

 

 

Het grote zoek- en vindboek

Tijdens het lezen van dit boek samen met onze zoon ga ik terug in de tijd. Vroeger zat ik op de schoot van mijn vader en lazen we ook boeken van Richard Scarry. Toentertijd las ik geen zoekboek, maar een groot boek met allerlei plaatjes erop. Zodat ik kon leren welke voertuigen er allemaal bestaan. Nu heb ik het beste van twee werelden. En een mooie herinnering met mijn vader en ik maak nieuwe herinneringen. En dat allemaal samen met Richard Scarry.

Meer informatie vind je