“Zo sterk als papa” een van de argumenten die we gebruiken als we proberen onze peuter iets te laten eten wat niet haar voorkeur heeft. Dat ze dan zo sterk wordt als papa. Die wel de pot groenten open krijgt als mama dat niet lukt, natuurlijk kwam dat door de vochtige handen. Alsof alle papa’s sterk zijn. Of beter gezegd; alsof mama’s niet sterk kunnen zijn? Nog zo’n vooroordeel hier in huis is “dat heeft mama lekker gekookt”. Eerlijk is eerlijk, 9 van de 10 keer sta ik zelf in de keuken. Graag zelfs, want anders kost het me dubbel zoveel werk met schoonmaken / opruimen. Maar dat wil niet zeggen dat manlief het niet kan. Ondanks de gezegdes valt het gelukkig in de praktijk heel erg mee. Papa zorgt net zo graag voor zijn kinderen, of naait de mooiste kostuums voor de kinderen. Waarom zouden papa’s dat niet kunnen? Mama daarentegen kan best sterk zijn en heeft er ook geen moeite mee om met een hamer om te gaan.

Vooroordelen

Naast de hier boven genoemde vooroordelen zijn er nog veel meer. Ik heb er een aantal op een rijtje gezet;

  • Meisjes zijn moeders kindjes.
  • Jongens zijn viezer dan meisjes.
  • Meisjes zijn ijdeler dan jongens.
  • Jongens luisteren slechter.
  • Vrouwen zijn de baas in huis.
  • Mannen zorgen voor het inkomen.
  • Vrouwen kunnen meerdere dingen tegelijkertijd.
  • Mannen kunnen beter leiding geven.
  • Vrouwen hebben een gat in hun hand.
  • Mannen kletsen minder.

Sekseverschil in opvoeding

Het is een bekend fenomeen; vooroordelen over de andere sekse. Het gezegde Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus hoor je niet voor niets met enige regelmaat. Hoe zit dat eigenlijk in de praktijk van het opvoeden?

Als je kijkt naar het speelgoed zie je al snel dat er verschil optreedt in jongens en meisjesspeelgoed. Meisjes krijgen roze en poppen. Jongens moeten het doen met blauw en andere felle kleuren en autootjes. Dan vraag je je af waar dat vandaan komt. Is het genetisch bepaald? Dat jongens nu eenmaal sneller aangetrokken worden door deze kleuren of is het aangeleerd / gewend? Voor de bevalling kan je al uit laten zoeken of het een jongen of meisje is. Waarna alles in het blauw of roze volgt. Wist je trouwens dat roze vroeger de kleur voor jongens was; roze stond voor het rood van bloed. Van helden die ten strijd trokken; het rood van bloed.

In het kinderdagverblijf waar ik heb gewerkt viel me op dat de kleur roze bij zowel meisjes en jongens favoriet is. Iedereen wou de roze beker, bord, mes etc. Want, als de een dat roept willen ze het allemaal. Was er daarom heel handig in om die te ontwijken, liever niemand dan ruzie. Datzelfde principe geldt trouwens ook voor het spelen met de keuken en poppenhoek. Rond de twee / drie jaar zijn kinderen heel erg bezig met het nabootsen van hun omgeving om het op die manier te begrijpen. Rollenspel hoort daarbij en daarom riepen de jongens net zo hard, of misschien nog wel harder dat ze met de poppen willen spelen.

De vraag is natuurlijk wat wil je je kinderen meegeven. Als jij alleen maar roze en prinsessenspulletjes koopt voor je dochter is de kans groot dat het daar vaker mee zal spelen. Ook als je het in de plassen laat stampen en in bomen laat klimmen. Zelf heb ik bij de geboorte gevraagd om daar niet direct rekening mee te houden. Zo heeft onze dochter een houten treintje aan een touwtje gekregen waar ze graag mee speelt. Hebben we voor de kleur van de smarttrike die ze voor haar eerste verjaardag kreeg gekozen voor de rode kleur; in plaats van roze of primaire kleuren. De echt roze spulletjes zoals de poppenverzameling en het tentje bewaren we op haar kamer. Beneden speelt ze overal mee. Voor onze zoon maken we ook geen onderscheid. Ja, voor zijn eerste verjaardag heeft hij Toettoet auto’s gekregen, in plaats van de Little People die zijn zus kreeg. Maar dat komt ook doordat we daar al veel van in huis hebben en ik met een groot deel daarvan andere kinderen heb blij gemaakt.

Merk jij ook dat je bewust / onbewust toch een mening hebt over wat typisch jongen / meisje is?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.

Latest posts by Linda (see all)