Vorige week zat ik een paar dagen zonder internet, en toevallig hadden we die dag ervoor een opslag gehuurd zodat we de zolder echt kunnen opruimen. Dat betekent dat we dingen gaan weggooien, weggeven en wat we echt niet kwijt willen, opslaan in de opslag. Dat ruimt enorm op en zorgt ervoor dat het huis een stuk leger wordt. En ik merk ook dat mijn humeur er een stuk beter van wordt. Ze zeggen weleens dat een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd. Dat is bij mij zeker het geval. Ik kan er gewoon echt van genieten. En tja, als je bezig bent, dan kan je het maar beter goed aanpakken. Dus heb ik de afgelopen week alle kasten, lades en mandjes open getrokken. En dan ook echt alles. Dus niet alleen op zolder, maar ook de keukenkastjes, tot de manden in de badkamer, de speelgoedkasten, de kledingkasten. En daarbij continu de afweging gemaakt wat er mee te doen. Vergeet Marie Kondo of welke opruimgoeroe dan ook.

Lees ook: Marie Kondo; tips & volgorde Kon Mari methode, boeken, website, youtube en nu ook op Netflix!

Oké, nu moet ik eerlijk bekennen dat Marie Kondo wel een punt heeft met het ‘je moet gewoon weggooien’, na het schrijven kwam ik erachter dat dit toch wel een beetje de rode draad was van mijn opruimactie. En dat terwijl ik nooit een woord uit haar boek heb gelezen. Maar het is gewoon heel simpel; meer spullen is meer rommel. Dus als je echt wilt opruimen moet het gewoon weg. En dan niet in een kast, of naar zolder maar verbannen uit het huis. Maar ja, hoe doe je dat? Want ‘Word je er gelukkig van?’ is natuurlijk niet de vraag die je snel zal stellen bij iets als een pollepel.

Wanneer heb ik het voor het laatst gebruikt?

Twee jaar geleden hebben we ook al een soortgelijke schoonmaakactie gehad en heel veel weggegooid. Met name wat na de verhuizing op zolder was beland maar nooit gebruikt is. Van dozen met schoenen, tot en met allerlei frutsels zoals de cadeautjes op de bruiloft. Heel leuk, maar na vijf jaar verstoffen mag ik toch wel constateren dat we er niets meer meedoen. Zo had ik de vorige keer al alle schoenen die kapot waren, en ik om de een of andere reden toch had bewaard, al weggedaan. Nu was het gewoon tijd om alle schoenen die ik toen niet weg deed omdat ze heel waren, alsnog weg te doen omdat ze alleen maar ruimte innemen in mijn schoenenkast en ik er daardoor moeilijk bij kan. Uiteindelijk toch het paar hakken bewaard, en zowaar ook nog gedragen in die opruimweek. Je weet weer wat je hebt en heb maar één paar, dus geen keuze. Of wat dacht je van de matrassen die we onder het bed hebben liggen, ondertussen nieuwe matrassen gekocht. Maar ‘je weet maar nooit’ zo mochten wij vroeger op deze oude matrassen in de tuin spelen als trampoline. Dus bewaar je ze maar weer.

Op deze manier kan je trouwens ook dingen die je regelmatig gebruikt, maar geen handige plek hebben, op een andere plek neerleggen zodat je er makkelijk bij kan om te gebruiken. Gewoon alles opnieuw indelen. Want je pakt toch één-voor-één alle kasten aan.

Wat wil ik bewaren voor de kleinkinderen?

Voorlopig is het nog niet zo ver, de oudste is pas vier jaar. Dus wie weet over dertig jaar hebben we er iets aan. Maar voor veel babyspul en kinderkleding is dit de vraag die ik me stelde. Voorlopig zijn we er nog niet over uit of we wel of niet voor een derde kind willen gaan. In principe is het goed zo, maar ja een derde is ook wel fijn. Maar om om die reden nu maar alles te gaan bewaren… En dan heb ik het niet over de tummy tub die je eenmalig hebt gebruikt voor je baby in de kraamweek om een foto te maken voor het archief, of de hydrofiele washandjes die zo handig leken maar je nooit hebt gebruikt net als de elektrische waterkruik. Daar is het antwoord simpel; weg ermee. Maar met die slaapzak die je baby als eerste aan heeft gehad is dat natuurlijk een ander verhaal, dat moet je bewaren. Handig voor in de memory box, die ik nu ook eindelijk van zoonlief kan vullen. Binnenkort maar eens grotere dozen kopen ;-)

Nadeel is wel dat als je (bijna) klaar bent, je altijd nog een doos met kinderkleding komt zodat je alle dozen weer kan open maken om opnieuw te gaan sorteren. Of dat je het kastje waar je bent begonnen opnieuw kan inrichten omdat er toch weer het een en ander is bijgekomen dat de indeling niet meer zo heel praktisch is.

Maak ik er iemand anders blij mee?

Op een gegeven moment heb je dus een stapel met wat je wil bewaren; dat mag terug de kast in. Bij de ene kast, zoals de besteklade was dat alles op een aardappeldunschiller na die kapot bleek te zijn. Bij een andere kast was het nog niet eens de helft. Dat ruimt dus lekker op. Maar wat nu te doen met de spullen die niet terug de kast in gaan.

Is het antwoord nee, omdat het kapot is, totaal geen waarde meer heeft of wat voor reden dan ook. Niet twijfelen, gewoon de prullenbak in gooien en zo snel mogelijk afvoeren. Dat ruimt lekker snel op.

Is het antwoord ja, dan is de afweging of je het weg doet naar iemand anders, de kringloopwinkel of dat je er graag geld voor wilt hebben zoals de wandelwagen. Items die veel ruimte innemen en dus snel opruimen, maar wel veel waarde hebben. Tenzij je zus zwanger is van haar eerste, geen dingen die je snel zomaar weggeeft. Dan is het goed om even alles te wassen en op Marktplaats te zetten. Ik vind dat altijd spannend, maar er was toch behoorlijk wat interesse al in de eerste week.

Als je dan echt helemaal klaar bent, is de uitdaging; die lege ruimte niet gaan opvullen met andere dingen. En dat kan nog best lastig zijn!

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'