Zindelijkheidstraining, wat werkt nou echt?!

Zindelijkheidstraining is altijd een “dingetje” want hoe pak je het nou precies aan? En hoe zorg je ervoor dat het snel lukt en het leuk blijft? Er zijn vele methodes en vandaag vertel ik je graag hoe wij dit aanpakken.

Lees ook: Zindelijkheidstraining stap voor stap vanaf welke leeftijd beginnen

Toen Thijs de leeftijd kreeg om zindelijk te gaan worden, ging het eigenlijk hartstikke goed en redelijk vanzelf. We hebben gewacht totdat hij zelf interesse kreeg in de wc, het potje en alles wat daarbij komt kijken. Het potje kreeg een mooi plekje in huis en op een gegeven moment ging hij erop zitten. Hij was binnen een paar dagen zindelijk, ideaal.

De meiden zijn nu net 3 jaar geworden en de interesse in het zindelijk worden is er sinds kort. Tijd dus om er mee aan de slag te gaan. Deze keer ben ik er zelf ook heel enthousiast over, want met 2 kinderen in de luiers lijkt het soms alsof je luiers blijft kopen…

Lees ook; Luier test; wat zijn de beste luiers en welke maat welke leeftijd?

Net als bij Thijs hebben we het potje in de woonkamer gezet. Eerst maar eens kijken of ze dat interessant vonden en die interesse kwam al snel. Later kwamen er 2 potjes, want ook dat is een stuk handiger met een tweeling! Ze kunnen nu tegelijk op het potje zitten zonder dat er peuterdrama van komt. 😉

We vragen regelmatig of ze op het potje willen. Als we ze verschonen, als ze in bad gaan, gewoon tussendoor en dat gaat hartstikke goed. Sara is inmiddels zo goed als zindelijk. Ze zegt het als ze moet plassen en gaat dan op het potje. Bij Sofie duurt het iets langer, maar we hebben geen haast en prijzen ze beiden de hemel in als ze het in ieder geval proberen. Buiten de deur hebben ze nog wel een luier om, want de wc in de Albert Heijn heb ik inmiddels al 100 keer gezien, maar dat gaan we natuurlijk ook steeds meer afbouwen.

Als ik het zo vertel, dan lijkt het alsof het heel makkelijk ging en dat is ook wel een beetje zo. Wij zijn ouders die voornamelijk naar onze kinderen kijken en proberen om daar zo goed mogelijk in mee te gaan. Natuurlijk wachten we niet tot ze 20 zijn, maar met zindelijkheidstraining beginnen op het moment dat je kind eraan toe is, dat werkt hier prima. Daarnaast is ieder kind anders en is het ene kind een stuk sneller dan het andere.

Lees ook: Ontlasting baby; Alles van hoe vaak, baby niet poept tot juist veel of moeilijk

Nog even een aantal handige tips op een rij:

  • Zet het potje op een prominente plek. Dat is dus in het begin midden in de woonkamer, het is maar even zo.
  • Help je kind herinneren om regelmatig even op het potje (of de wc) te gaan zitten. Soms spelen kinderen zo geconcentreerd, dat ze er helemaal niet mee bezig zijn, dan is een ongelukje snel gebeurd.
  • Stel eventueel een beloning in het vooruitzicht (in de video vertel ik je meer over onze beloning voor de kinderen) Het kan soms heel aantrekkelijk zijn om stickers te sparen voor een cadeau of iets lekkers te krijgen als het goed gaat.
  • Maak van een ongelukje geen drama. Het kan gebeuren en dat is dat. De wasmachine draait toch wel in een gezin met kinderen, gewoon een nieuwe broek aan en klaar. Volgende keer beter.
  • Maak een feestje van elk succes. Soms lees je op internet dat je vooral geen feest moet maken als er een plasje wordt gedaan, want het is toch juist normaal om dat op de wc te doen?! Wij vinden het juist leuk om met de kinderen mee te juichen en ze zijn dan zo trots, ik denk dat het echt werkt!

In de nieuwste video klets ik je gezellig bij over de zindelijkheidstraining van onze meiden. Ik kreeg enorm veel vragen, dus die probeer ik te beantwoorden en ik vertel meer over onze aanpak.

Summary
Review Date

No Comments

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top