Skip to Content

Vanaf welke leeftijd beginnen met zindelijkheidstraining?

Vanaf welke leeftijd beginnen met zindelijkheidstraining?

Al anderhalf jaar zijn we bezig met ‘zindelijkheidstraining’. Klinkt trouwens meer dan het is hoor. We zijn heel basic begonnen met het laten kennismaken met het potje, plassen op de wc net zoals mama etc.

Een tijdje ging het heel goed en hebben we met een stickerkaart gewerkt. Bij ieder plasje op de wc mocht ze een sticker plakken. Helaas was dat maar voor korte duur.

Echter, mevrouw wordt over anderhalve week drie jaar, het is mooi weer en ik las bij Iris hoe zij in een week tijd haar kind overdag zindelijk kreeg. Kom maar op! Wat je nodig hebt; een peuter, geen luiers, heel veel keukenrollen die veel absorberen, keukendoekjes en oefenbroekjes.

Zindelijkheidstraining; op welke leeftijd moet je hiermee beginnen?

Er is een trend gaande dat het steeds langer duurt voordat kinderen zindelijk zijn. In de jaren ’80 was 1 op de 11 kleuters nog niet zindelijk in de eerste groep van de basisschool.

In 2015 was dat aantal al opgelopen naar schatting 1 op de 5 of 6.* Voor leerkrachten van de kleuterklassen vormt dit een steeds groter probleem.

Stappenplannen, boekjes, blogs, er is veel te lezen over zindelijkheid bij kinderen. Hoe komt het dan dat kleuters steeds vaker nog niet zindelijk zijn?

De hoge kwaliteit luiers? Twee werkende ouders? Onwetendheid over hoe je dit als ouder aan moet pakken? Het kost veel tijd om alle informatie over dit onderwerp door te nemen en met elkaar te vergelijken. Tijd die werkende ouders vaak niet hebben.

Ouders starten steeds vaker pas op het laatste moment voor de kleuterschool met trainen. School mag een kind weigeren wanneer deze nog niet zindelijk is. Zo wordt de druk groter en een kind voelt dat.

Door op tijd te beginnen is het voor het kind op de kleuterschool al een gewoonte geworden. Een bijkomend voordeel is het financiële plaatje; een half jaartje eerder zindelijk zijn levert al gauw een besparing op van 350 euro.

Met wegwerpluiers veroorzaakt 1 kind gemiddeld 22 kilo luierafval per maand. Dat is 264 kilo per jaar voor 1 kind. Door de verschuiving van leeftijd waarop peuters momenteel zindelijk zijn vormt dit een (onnodig) toenemend probleem voor het milieu.

Wist je dat 5-8% van al het restafval bestaat uit luiers en incontinentiemateriaal?

De eerste stap is het omzetten van de knop, bij mama wel te verstaan. Je moet er gewoon voor gaan, en alle ongelukjes voor lief nemen. En doorzetten. Geen excuus meer dat ze het niet leuk vind, niet durft etc.

Het klinkt misschien heel hard, maar zonder luier zal ze wel moeten. Moet de knop om. Anderhalf jaar hebben we aangerommeld, tijd dus voor het echte werk.

Geen, het komt vanzelf wel als ze er klaar voor zijn. Of dat ze op de peuterspeelzaal vragen of ze het al kan ophouden en langere tijd een droge luier heeft, omdat het anders toch geen nut heeft.

Gewoon van de ene op de andere dag die luier uit en gaan. Potje in het midden van de woonkamer of de tuin zodat hij altijd binnen handbereik is en we zien wel waar het schip strand.

Zindelijk worden gaat niet vanzelf.

Wanneer beginnen met zindelijkheidstraining?

Veel ouders kiezen er voor om in de zomer te beginnen met de zindelijkheidstraining.

Je kan dan prima je kind zonder luier buiten laten rondlopen. Met een potje binnen handbereik. Zodat ze zelf er bewust van wordt wat er in haar lichaam gebeurd.

Zeker met de huidige generatie luiers is dit niet allemaal meer zo vanzelfsprekend. Dit zal ik dan een paar dagen aankijken, en dan toch weer de luier aan doen.

Of als het aanslaat zo laten.

Introductie potje

Houdt in de gaten wanneer je kind moet plassen. Vaak zijn dit dezelfde momenten verspreid over de dag. Bijvoorbeeld voor je in bad gaat.

Het bijhouden van het eventuele aanwezige ritme is het voorbereidende werk. Dan kan je op die momenten aansluiten.

En die momenten aangrijpen om je kind op het potje te laten zitten. Zelfs als ze niet weet wat daar de bedoeling van is, is het belangrijk om aan at gevoel en die houding te wennen.

Dat doe je bijvoorbeeld door het gezellig te maken. Blijf er bij. Wordt er geplast; geef dan een complimentje.

Niets, geen probleem volgende dag verder. In de buurt van de pot staat ook een klein potje. Deze is voor de pop. Kan ze het heel ritueel naspelen en oefenen, om op die manier eigen te maken.

Natuurlijk hoort het handjes wassen na het plassen, of het weggooien er ook bij. Welk kindje vind dat nu niet geweldig?

Bewustzijn van eigen lichaam; luier uit!

Het doel van deze eerste dag; Bewust zijn dat je vies / nat wordt als je plast in combinatie met dat dit op het potje thuishoort.

Natuurlijk was de eerste dag een groot ‘drama’ Om de vijf seconden vragen of ze moet plassen gevolgd door een nee. Als ze dan wel moet valt het natuurlijk op de grond.

Die dag droeg ze een broek waardoor de enorme drol ‘opgevangen’ wordt en gelukkig zo in een keer in de toilet gedropt kan worden.

Ja, dat hoort er ook bij mama’s. Dan ben je al lang blij als hij goed stevig is ;-) Aan het einde van de dag leek ze het door te hebben en zat ze op tijd op de wc.

De andere keren moet je bij de eerste druppels ingrijpen en naar de pot dirigeren. Leren ze gelijk dat ze hun blaas onder controle kunnen houden en het moeten ophouden.

Al is het maar voor tien seconden. Je moet dus wel continu tijd hebben voor je kind en heel goed luisteren. Je hoort het gelijk!

Een probleem; die avond wilde ze geen luier meer om… Dat ging voor mij nog een stap te ver. En gelukkig maar, want de volgende ochtend was die drijfnat.

Controle over de situatie

Het doel van deze tweede dag; Op tijd naar het potje rennen en onder controle krijgen van de blaas.

Het besef dat plasjes en poepjes op de pot thuishoren was aan het einde van de eerste dag aanwezig dus kan je een stap verder.

Zelf laten aangeven als ze moet plassen / poepen en op tijd naar de pot dirigeren. Maak er gerust een heel ritueel van en prijs je kind helemaal de hemel in. Vinden ze super!

Na het plasje op het potje moet het natuurlijk in de wc. Heel voorzichtig haalt ze dan het bakje eruit om voetje voor voetje naar de wc te lopen en het daarin om te kiepen

Bril en klep dicht zodat ze mag doortrekken. Daarna de bak omspoelen en handjes wassen. Bak terug in de pot en klaar voor de volgende ronde.

Ze zijn niet voor niets nu ‘grote’ kinderen. Dus horen daar ook heel veel grote meisjes dingen bij. Zo mocht ze als beloning even op mama’s telefoon een filmpje kijken.

Lang leve netflix!

Hulpmiddel voor mama

Nu leert de ervaring ook dat je kinderen die aan het oefenen zijn in het begin regelmatig naar de wc moet sturen. Bij voorkeur zelfs om het uur / anderhalf uur.

Niet omdat ze ieder uur moeten plassen, maar je geeft ze wel de gelegenheid. En als ze ieder uur een paar druppels plassen, leren ze wel het gevoel herkennen en is het makkelijker om tussendoor ‘op te houden’.

Daarnaast is het goed voor zijn zelfvertrouwen als hij aan het einde van de dag nog droog is en ervaart dat hij het wel kan.

Nu wil mama dat nog wel eens vergeten, daarom dus de kookwekker. Die kan maximaal op een uur. Dus ieder uur piept hij.

Dan mag hij hem zelf uitzetten, en alvast weer aanzetten en gaan we naar de wc. Door dit kleine ritueel weet hij waar hij aan toe is en is het ook geen strijd om hem naar de wc te krijgen.

Na de eerste druppels is het gelijk al ‘geplast’ dus dan stimuleren we hem om even wat langer te blijven zitten om ook echt zijn blaas te legen. Dit doen we met een speelgoedje of boekje.

Zindelijk met poepen

Vaak zijn de kinderen als eerste zindelijk als het gaat om plasjes. Daarna komt nog het poepen.

Vaak is dat wat lastiger, omdat dit een heel ander gevoel is en veel kinderen hier bang voor zijn. Veel kinderen hebben angst voor het poepen. De vraag is wat is de reden van deze angst?

Verschillende redenen kunnen zijn:

  • De angst van jouw kind om iets van zichzelf los te laten of controle uit handen geven.
  • Jouw kind kan een vervelende ervaring hebben gehad net toen hij op de wc zat om te poepen. (pijn bij het poepen, een geluid dat hem bang maakte). Deze herinnering associeert hij elke keer met het naar de wc gaan.
  • Jouw kind kan ook lichamelijke klachten hebben.

Het kind weet wel wanneer hij moet poepen, maar wil alleen in een luier poepen en niet op het potje of de wc, hij houdt de ontlasting te lang op (hierdoor wordt de ontlasting zo hard dat het er ook bijna niet mee ruit kan komen), hij wil gewoon niet poepen.

‘s-nachts zindelijk

Ze moeten al zoveel”, “Het is geen wedstrijd”, “Ieder kind heeft zijn eigen tempo” wordt vaak geroepen door moeders wanneer het over zindelijkheid gaat. Forceren is niet nodig.

Je kunt je kind wel iets leren. Door dat op een enthousiaste manier te doen wordt zindelijk leren worden voor je kind een feestje. De nacht is lastig te trainen.

Vaak slapen kindjes zó vast, waardoor ze het niet in de gaten hebben.

Wanneer ze overdag zindelijk zijn en ‘s-nachts een luierbroekje dragen zul je zien dat na verloop van tijd het luierbroekje ‘s-nachts steeds vaker droog blijft.

Terugval & valkuil

De derde dag was een terugval dag. Het was die dag aardig druk qua aantal kinderen waardoor veel plasjes weer op de grond belanden en ze het niet op tijd aangaf.

Zo’n dag hoort er natuurlijk ook bij. Belangrijk is om je kind duidelijk te maken dat je nog steeds het volle vertrouwen hebt in het kunnen en zonder mopperen de plasjes opruimt.

Af en toe kan je natuurlijk vragen of je kind naar de wc moet. Belangrijk is ook om door te zetten. De volgende dag het gewoon nog een keer te proberen.

Na de terugval heeft ze toch een dag met luier rondgelopen. In de ochtend ging ze naar de peuterspeelzaal en ik wil het hun niet aandoen om continu met een kind op de wc te zitten.

Die middag had ik als gastouder nog meer kinderen dan de terugval dag zelf, dus kon ik hier ook minder mee bezig zijn.

De valkuil bij onze dochter was dat als we op pad gingen we haar toch voor de zekerheid een luier omdeden.

Om situaties te voorkomen dat je in de auto of onderweg bent en je dan een kind moet verschonen of er een plas op de grond ligt. Daardoor duurde het ook langer.

Gelukkig leer je van je ‘fouten’ en hebben we bij hem meteen doorgepakt.

Na twee dagen droog thuis eerst nog een dagje met een luierbroekje naar de peuterspeelzaal, en daarna gewoon helemaal zonder. Alleen in de nacht krijgt hij nu nog een luier, maar dat komt vanzelf.

Bedplassen

Vanaf vijf jaar (maar ook bij volwassenen) kan de plaswekker ingezet worden. Een kind leert hiermee wakker te worden als hij of zij een volle blaas heeft.

Dit gaat in samenwerking met de huisarts en heeft een slagingspercentage van zo’n 70%. De plaswekkermethode is de meest effectieve manier om bedplassen aan te pakken.

Van alle kinderen die gebruik maken van de Dryly® plaswekker is maar liefst 93% ‘s nachts zindelijk binnen 6-8 weken.

Je kind trekt voor het slapen gaan een Dryly® plaswekkerbroekje aan, dat er uitziet als een gewoon boxershort of hipster en dat in verbinding staat met de ontvanger.

Zodra het broekje nat wordt maakt de ontvanger in de pandabeer Wizzu je kind wakker met een speciale wekker en krijg je als ouder een signaal op je mobiele telefoon. D

oor de draadloze plaswekker te koppelen met een leuke pandabeer (Wizzu) en diverse spelelementen raakt je kindje beter gemotiveerd om aan de slag te gaan.

Zo gaan jullie samen op avontuur naar droge nachten.

Overdag zindelijk!

In het weekend hebben we de draad weer opgepakt. In de ochtend ging de luier uit en we hadden de afspraak gemaakt dat zolang ze alle plasjes op de wc / potje deed ze tussen de middag niet naar bed hoefde. Ze heeft dit vaak wel nodig, maar je moet toch ergens over onderhandelen.

En als je je als grote meid gedraagt horen daar ook privileges bij van een grote meid.

Niet dat ik er veel problemen mee had, want naar bed gaan zonder luier vind ik nog een beetje ‘eng’. Dus gaat er nog een luier om. Die ze na afloop graag om wil houden. Want met een luier om hoeft ze niet na te denken

. Dat hele weekend ging het prima. Ze gaf op tijd aan dat ze moest plassen. Alsof er een alarm ergens af ging.

Het potje hadden we nu ook naar de wc verplaatst in plaats van in het midden van de woonkamer. Dan moet je het al net iets langer ophouden.

Zondag vierden we haar verjaardag en was er enorm veel visite. We hebben haar zonder luier laten rondlopen en dat ging prima.

We moesten haar wel even helpen met aangeven dat ze op het potje moest nadat ze een hele ochtend haar plas had opgehouden. Die blaas heeft ze dus ook prima onder controle.

Nu durf ik haar ook zonder luier naar de peuterspeelzaal te brengen, maar met oefenbroekje en reserve setje kleding. Mocht het mis gaan hebben ze daar nog luiers liggen.

De eerste is toch een beetje je proefpersoon en broddellapje. Wat ik wel heb ‘geleerd’ is dat het beste werkt om gewoon de luier uit te trekken. ‘s Nachts nog wel, maar in de ochtend tijdens het uitkleden gaat ook de luier uit.

De eerste dagen hebben we hem gewoon zijn romper aangehouden. En toen dat goed ging, hebben we ondergoed gekocht, dat gaat toch een stuk makkelijker en is voor hem ook duidelijk dat hij nu een grote jongen is.

Een andere les die ik heb geleerd is dat stickers leuk zijn voor een paar dagen, en daarna totaal zinloos zijn. Eigenlijk precies dezelfde ervaring als de kinderen van Lisette die het beloningssysteem hebben gehackt.

‘s-Nachts zindelijk

Als je kind overdag zindelijk is kan je gaan werken aan de zindelijkheid ‘s-nachts. Dit is in het begin even wachten, tot je kind een of meer dagen droog is.

Je kind geeft dit vanzelf aan. Dit kan je niet opdringen, aangezien je kind eerst de controle moet hebben over de spieren. Vervolgens kan je het een avond proberen zonder luier.

Voor de zekerheid zijn er waterdichte matrasbeschermers die je onder het hoeslaken kan leggen om te voorkomen dat de matras nat wordt.

Beloningskaarten met stickers zindelijkheidstraining

Dan kunnen we verder aan de slag met zogenaamde beloningskaarten. Waarbij ze in het begin voor ieder plasje een sticker krijgen. En later voor halve en nog later hele dagen droog.

Zo kan je dit stapsgewijs uitbouwen. Aan het einde van iedere kaart mag ze dan iets uitzoeken uit de cadeautjesmand.

Op zolder hebben we namelijk een mand met allemaal kleine cadeautjes die we in de loop der tijd verzameld hebben.

Voor als het buurmeisje een zwemdiploma haalt, een onverwachte verjaardag of alvast voor in de schoen met sinterklaas.

Wel moet ze hier dan ook echt aan toe zijn, als je te vroeg begint creëer je alleen maar een aversie tegen het naar de toilet gaan. Een ‘ik kan het toch niet’ gevoel. In het begin zijn complimentjes en schouderklopjes meer dan voldoende.

Belonen met snoepjes

De snoepjespot gebruiken we als beloning. Ja, eigenlijk kopen we hem om. Ik kan het wel mooier maken dan het is, maar dit is toch gewoon de harde waarheid.

Tijdens het af en toe plassen op de wc werkt het nog prima met een sticker, maar als de luier uitgaat is het bijzondere daar vanaf. Maar je moet een incentive hebben die voor hem loont.

We hebben stickers geprobeerd en ik heb een Spidermanonesie en een winterjas gekocht en een dinospeeltje. Maar dat interesseert hem niet.

Snoepjes waren voor hem wel een reden om naar de wc te gaan. Sterker nog, vervolgens roept hij om het kwartier dat hij moet plassen en na twee druppels een snoepje wil neem ik dan maar even voor lief.

Nee. we zijn geen voorstander van snoep, maar als het werkt dan werkt het. Het gaat om het eindresultaat en is even een periode waar we doorheen moeten.

Gelukkig is een appel of mandarijn soms ook goed.

Oefenbroekjes zindelijkheidstraining peuter

Natuurlijk ga je zo af en toe ook naar buiten, boodschappen doen, naar de open dag voor de ‘grote meisjesschool of met oma mee.

Buitenshuis zie ik zonder luier toch niet zitten. In ieder geval niet tijdens de eerste dagen. Naar oma gaat bijvoorbeeld het potje mee. Of je kan alleen de bril meenemen zodat je overal naar de wc kan.

Voor de zekerheid gaat er dan ook een uitwasbare luier mee, of eigenlijk zijn de wasbare luiers van Bababoe meer oefenbroekjes.

Bij de geboorte hebben we bewust gekozen voor wegwerp luiers, echter tijdens de overstap van luier naar onderbroek zijn ze ideaal.

Je trekt ze aan als een onderbroek, dan kunnen ze alvast wennen aan het idee. Ik was al fan van de zwemluiers, dus was erg blij met deze oefenbroekjes.

De broekjes zijn te verkrijgen in allerlei vrolijke printjes of uniseks kleuren zodat er voor iedereen wel wat moois tussen zit. Voor gebruik moet je de oefenbroekjes even wassen.

Met een pakket van drie broekjes en een rol met inlegvellen kom je prima uit de voeten. De ervaring leert wel dat bij een grote plas alles nat is, en je dus alle kleding kan verschonen.

Daarvoor zijn het ook oefenbroekjes, je kindje wordt zich dan bewust van zijn eigen ritme.

En jij ziet als ouder ook sneller wat het patroon is van je kind. Zodat je de volgende keer sneller je kind naar de pot kan sturen. Als je kind er dan helemaal aan gewend is kan je overstappen op gewone onderbroeken.

Oma heeft al beloofd dat ze die dan samen mag uitzoeken.

Boeken zindelijkheidstrainning

We hebben ook een mooi boekje over grote meisjes op de wc. Deze komt dan in de buurt van de pot te liggen. Zodat ze de plaatjes met elkaar gaat combineren.

Het is vooral een aanwijsboek met plaatjes die te maken hebben met zindelijkheidstraining en geen voorleesverhaal. Maar er zijn nog veel meer boeken.

  • Het droge broeken boek; Als kind moet je veel leren in je eerste levensjaren. Dat gaat met behoorlijk grote stappen. Zo leert een kind niet alleen kruipen, zitten, staan en lopen maar ook plassen en poepen op potje en wc. Bij de één gaat dit vanzelf goed, bij de ander is plassen zonder vertrouwde luier minder vanzelfsprekend. Dit boek biedt u ondersteuning zodat zindelijk worden een leuke ervaring en een ontdekkingsreis kan zijn voor uw kind! Het Droge-Broeken-Boek bevat leuke voorleesverhaaltjes, opdrachtjes, kalenders om droge broeken op aan te geven, beloningsstickers en tot slot nog een mooi diploma!
    Leren plassen en poepen op het potje of de wc wordt pas echt leuk met de avonturen van Kaat en Ko en door de tips van wc-fee PiPi. Speciaal voor de ouders bevat het boek achterin een informatief gedeelte. Hierin delen plas-expert Marianne Vijverberg (Wilhelmina Kinderziekenhuis / Universitair Medisch Centrum) en poep-expert Marc Benninga (Academisch Medisch Centrum) hun ervaringen over het proces van zindelijk worden. De verhalen van Kaat en Ko en de tips van PiPi de wc-fee sluiten naadloos aan op de adviezen van deze experts. Samen met de speciale Difrax 3D-plasjes en -poepjes (verkrijgbaar via www.difraxshop.com) is het programma compleet en wordt zindelijk worden iets heel gewoons.
  • Anna op de Grote WC; Anna is een peutermeisje dat haar eigen potje heeft, maar nu wil ze op de grote-mensen-wc plassen, om haar moeder te verrassen. Anna vertelt wie er allemaal op de grote-mensen-wc plassen: haar vader en moeder en broertje en zelfs haar knuffel, dus nu wil Anna ook. Mama is erg trots op Anna als het gelukt is. Dit vierkante boekje geschikt voor peuters heeft twee afgeronde hoeken, een harde kaft en stevige bladzijden. De drie- tot vierregelige tekst op de linkerpagina is in duidelijke speelse, schreefloze letter gedrukt. De illustraties op iedere rechterpagina van het boek zijn wat grof getekend. Een niet onaardig boekje over zindelijk worden. Vanaf ca. 2,5 jaar.
  • He, wie moet er naar de wc?; Beer moet heel nodig. Hij loopt naar de wc. Maar de deur is op slot. Wat moet hij daar nu mee? Een hilarisch prentenboek vol dierenvrienden die heel lang moeten wachten voordat de deur van de wc eindelijk open gaat… Favoriet van kinderen EN voorleesouders/juffen/meesters. Gekozen in de Prentenboeken Top 10 voor de Nationale Voorleesdagen 2017.
  • Tijd voor het potje; Kleine Beer heeft een potje gekregen maar weet eerst niet zo goed wat hij ermee moet. Het leven is toch prima zonder potje? Zijn mama weet echter wel hoe ze van haar Kleine Beer toch een grote beer kan maken. Een slim verhaal voor kinderen die voor het eerst op het potje gaan.
  • Ik ben klaar; Op maandag zei kleine Bo: Pap, mijn potje is voor kleine beren. Ik wil hetzelfde doen als jij. Mag ik de echte wc proberen? Bo wil heel graag zelf naar de wc. Hij beleeft een hilarische week vol wc-plezier. Kijk met hem mee en help hem met het doorspoelen van de dikke, rubberen wc!

Als je kind geen interesse heeft in zindelijkheidstraining

Het is een terugkerend thema; trotse mama’s die blij zijn dat hun kind, vaak zo rond de twee jaar, zindelijk is. Zindelijk worden en zijn gaat niet vanzelf, dat merk ik nog aan de ongelukjes die onze dochter heeft.

Stiekem maak ik er daarom bij onze zoon die nu ook twee jaar is, 2,5 eigenlijk al, nog totaal geen haast mee.

Hij is bekend met het potje, zo weet ik dat als we in bad gaan hij binnen vijf seconden gaat plassen en we dus snel naar de pot moeten.

Eerst op de pot en dan in bad heeft geen nut, dan houdt hij het op tot hij alsnog in bad zit… Maar het in pontificaal in de woonkamer zetten zoals bij onze dochter, heb ik nog niet gedaan.

Ik ben er gewoon nog even niet aan toe om weer die fase in te gaan.

De belangrijkste twee redenen dat ik er geen vaart achter zet:

  1. Ik ben blij dat ik met de oudste bijna helemaal die fase uit ben. Oké er zijn nog ongelukjes als ze heel druk is met spelen en het vergeet. En toen we onlangs naar Italië reden was ik ook heel blij dat ze een luier accepteerde zodat we niet om de vijf minuten hoefden te stoppen of met een sterk ruikende autohoes zaten. Toch levert ook zij nog heel wat extra was op en ik ben er gewoon nog niet klaar voor om dat bij nummer twee te beginnen. Toch een nadeel dat ze zo kort na elkaar geboren zijn. Al had ik stiekem gehoopt dat als de oudste zover was, de jongste er ook klaar voor was en dan geen luier meer zou willen.
  2. Hij vindt het zelf nog totaal niet interessant; althans hij benoemt het potje wel en weet dat je daar moet plassen en poepen. Maar als ik het dan vraag, zegt hij nee. Een enkele keer zet ik hem dan toch neer maar dat heeft weinig succes. Hij gilt dan moord en brand en wil maar één ding; zo snel mogelijk weer van de pot af. Natuurlijk probeer ik hem af te leiden, ga ik er naast zitten op de grote wc, oefenen we gewoon met kleding aan. Maar als hij niet wil, dan wil hij niet. Punt uit. Ik wil en ga hem niet dwingen om op het potje te zitten.

Misschien is het dus eigenlijk wel gewoon puur luiheid. Zindelijk worden gaat niet vanzelf, al zullen we de komende zomer wel zien hoe het gaat lopen.

Als het mooi weer is, hij gewoon lekker in zwembroek buiten kan spelen zonder luier en we ook niet vervolgens op vakantie gaan of hij naar de peuterspeelzaal moet.

Hoe ging de zindelijkheidstraining bij jullie?

Linda van Aken
  1. Ester schreef:

    Wat goed !! Bij Jules zitten we ook op een terugval. Hij is een dikke week overdag volledig zindelijk geweest. In de creche, op bezoek, thuis, … . Overal gaf hij flink aan wanneer hij moest en zat fier op zijn potje. Ondertussen is het nieuwe ervan af en stribbelt hij tegen.

    ‘s ochtends en ‘s avonds doet hij flink zijn plasje op zn potje, maar overdag doet hij het in zn luier (of zelfs in zn broek, als we hem bewust zonder luier laten lopen).

    ‘k vind het moeilijk, want ik weet dat hij erg goed zijn blaas kan controleren, maar dat hij nu uit pure koppigheid niet wil.

  2. Judith schreef:

    Keira ging met 1 jaar poepen op de wc al (potjes vind ik echt nog erger dan luiers, dus die komen er niet in). Plassen was ze 1.5, maar toen grote veranderingen, en weer luiers. Bij 2.5 waren wij op vakantie, luiers waren peperduur, dus ze mocht kiezen luiers of een barbie. Een paar ongelukjes gehad maar ze was zindelijk. In de avond deed ik altijd voor het slapen plassen, om een uur of 11 plassen, en zodra ik hoorde dat ze wakker was, meteen plassen. Ze is nu 8 maar gaat nog steeds voor het slapen even plassen. Heeft misschien 2x in bed geplast. Bed plassend vriendinnetje van 5 hetzelfde meegedaan, moeder nu ook, en gewoon slapend op de wc zetten. Zijn ze zo zindelijk. Maar laat op de avond altijd even laten plassen. Met Miya begin in van de zomer, maar die geeft nog helemaal niets aan. Dus rustig aan :)

  3. Nicole schreef:

    Ik heb gewoon onderbroekjes van de zeeman, gewoon katoen haha.
    Maar ze is dan ook nog niet zindelijk, maar begint het concept van ‘bah’ wel te begrijpen..

  4. Astrid schreef:

    Pffff….Lastig hoor… Bovenstaande met zoonlief ook echt al 10 x gedaan, maar elke keer zonder resultaat. Toen hij 3 jaar en 2 maanden was zei hij ‘s avonds een keer dat hij zonder luier wilde. Dus volgende dag de luiers uit, en GEEN ÉÉN ongelukje gehad sindsdien… Drie dagen s nachts met luier gedaan, toen ook de luier s nachts uit (1x een beetje geplast, omdat hij niet alleen naar de wc durfde in het donker :p ) en verder geen problemen gehad.
    Dus met dochterlief zit ik nu op de wip… Een aantal pogingen al ondernomen maar mevrouw snapt t niet, of heeft er geen zin in (ben er nog niet helemaal uit) Maar ik denk dat ik gewoon wacht tot ze ook zindelijk is zonder ongelukjes (ik HAAT ongelukjes :p ) Nu met het warme weer (hopelijk) lekker alleen in onderbroek in de tuin, als voorproefje

Comments are closed.