Al anderhalf jaar zijn we bezig met ‘zindelijkheidstraining’. Klinkt trouwens meer dan het is hoor. We zijn heel basic begonnen met het laten kennismaken met het potje, plassen op de wc net zoals mama etc. Een tijdje ging het heel goed en hebben we met een stickerkaart gewerkt. Bij ieder plasje op de wc mocht ze een sticker plakken. Helaas was dat maar voor korte duur. Echter, mevrouw wordt over anderhalve week drie jaar, het is mooi weer en ik las bij Iris hoe zij in een week tijd haar kind overdag zindelijk kreeg. Kom maar op! Wat je nodig hebt; een peuter, geen luiers, heel veel keukenrollen die veel absorberen, keukendoekjes en oefenbroekjes.

Lees ook; Luier test; wat zijn de beste luiers en welke maat welke leeftijd?

Zindelijkheidstraining; op welke leeftijd moet je hiermee beginnen?

Er is een trend gaande dat het steeds langer duurt voordat kinderen zindelijk zijn. In de jaren ’80 was 1 op de 11 kleuters nog niet zindelijk in de eerste groep van de basisschool. In 2015 was dat aantal al opgelopen naar schatting 1 op de 5 of 6.* Voor leerkrachten van de kleuterklassen vormt dit een steeds groter probleem. Stappenplannen, boekjes, blogs, er is veel te lezen over zindelijkheid bij kinderen. Hoe komt het dan dat kleuters steeds vaker nog niet zindelijk zijn?
De hoge kwaliteit luiers? Twee werkende ouders? Onwetendheid over hoe je dit als ouder aan moet pakken? Het kost veel tijd om alle informatie over dit onderwerp door te nemen en met elkaar te vergelijken. Tijd die werkende ouders vaak niet hebben. Ouders starten steeds vaker pas op het laatste moment voor de kleuterschool met trainen. School mag een kind weigeren wanneer deze nog niet zindelijk is. Zo wordt de druk groter en een kind voelt dat. Door op tijd te beginnen is het voor het kind op de kleuterschool al een gewoonte geworden. Een bijkomend voordeel is het financiële plaatje; een half jaartje eerder zindelijk zijn levert al gauw een besparing op van 350 euro.

Met wegwerpluiers veroorzaakt 1 kind gemiddeld 22 kilo luierafval per maand. Dat is 264 kilo per jaar voor 1 kind. Door de verschuiving van leeftijd waarop peuters momenteel zindelijk zijn vormt dit een (onnodig) toenemend probleem voor het milieu. Wist je dat 5-8% van al het restafval bestaat uit luiers en incontinentiemateriaal?

De eerste stap is het omzetten van de knop, bij mama wel te verstaan. Je moet er gewoon voor gaan, en alle ongelukjes voor lief nemen. En doorzetten. Geen excuus meer dat ze het niet leuk vind, niet durft etc. Het klinkt misschien heel hard, maar zonder luier zal ze wel moeten. Moet de knop om. Anderhalf jaar hebben we aangerommeld, tijd dus voor het echte werk. Geen, het komt vanzelf wel als ze er klaar voor zijn. Of dat ze op de peuterspeelzaal vragen of ze het al kan ophouden en langere tijd een droge luier heeft, omdat het anders toch geen nut heeft. Gewoon van de ene op de andere dag die luier uit en gaan. Potje in het midden van de woonkamer of de tuin zodat hij altijd binnen handbereik is en we zien wel waar het schip strand. Zindelijk worden gaat niet vanzelf.

Wanneer beginnen met zindelijkheidstraining?

Veel ouders kiezen er voor om in de zomer te beginnen met de zindelijkheidstraining. Je kan dan prima je kind zonder luier buiten laten rondlopen. Met een potje binnen handbereik. Zodat ze zelf er bewust van wordt wat er in haar lichaam gebeurd. Zeker met de huidige generatie luiers is dit niet allemaal meer zo vanzelfsprekend. Dit zal ik dan een paar dagen aankijken, en dan toch weer de luier aan doen. Of als het aanslaat zo laten.

Lees ook: Bedplassen kind; (Psychische) Oorzaken en tips om je kind afleren of voorkomen.

Introductie potje

Houdt in de gaten wanneer je kind moet plassen. Vaak zijn dit dezelfde momenten verspreid over de dag. Bijvoorbeeld voor je in bad gaat. Het bijhouden van het eventuele aanwezige ritme is het voorbereidende werk. Dan kan je op die momenten aansluiten. En die momenten aangrijpen om je kind op het potje te laten zitten. Zelfs als ze niet weet wat daar de bedoeling van is, is het belangrijk om aan at gevoel en die houding te wennen. Dat doe je bijvoorbeeld door het gezellig te maken. Blijf er bij. Wordt er geplast; geef dan een complimentje. Niets, geen probleem volgende dag verder. In de buurt van de pot staat ook een klein potje. Deze is voor de pop. Kan ze het heel ritueel naspelen en oefenen, om op die manier eigen te maken. Natuurlijk hoort het handjes wassen na het plassen, of het weggooien er ook bij. Welk kindje vind dat nu niet geweldig?

Bewustzijn van eigen lichaam; luier uit!

Het doel van deze eerste dag; Bewust zijn dat je vies / nat wordt als je plast in combinatie met dat dit op het potje thuishoort.

Natuurlijk was de eerste dag een groot ‘drama’ Om de vijf seconden vragen of ze moet plassen gevolgd door een nee. Als ze dan wel moet valt het natuurlijk op de grond. Die dag droeg ze een broek waardoor de enorme drol ‘opgevangen’ wordt en gelukkig zo in een keer in de toilet gedropt kan worden. Ja, dat hoort er ook bij mama’s. Dan ben je al lang blij als hij goed stevig is ;-) Aan het einde van de dag leek ze het door te hebben en zat ze op tijd op de wc. De andere keren moet je bij de eerste druppels ingrijpen en naar de pot dirigeren. Leren ze gelijk dat ze hun blaas onder controle kunnen houden en het moeten ophouden. Al is het maar voor tien seconden. Je moet dus wel continu tijd hebben voor je kind en heel goed luisteren. Je hoort het gelijk!

Een probleem; die avond wilde ze geen luier meer om… Dat ging voor mij nog een stap te ver. En gelukkig maar, want de volgende ochtend was die drijfnat.

Controle over de situatie

Het doel van deze tweede dag; Op tijd naar het potje rennen en onder controle krijgen van de blaas.

Het besef dat plasjes en poepjes op de pot thuishoren was aan het einde van de eerste dag aanwezig dus kan je een stap verder. Zelf laten aangeven als ze moet plassen / poepen en op tijd naar de pot dirigeren. Maak er gerust een heel ritueel van en prijs je kind helemaal de hemel in. Vinden ze super! Na het plasje op het potje moet het natuurlijk in de wc. Heel voorzichtig haalt ze dan het bakje eruit om voetje voor voetje naar de wc te lopen en het daarin om te kiepen. Bril en klep dicht zodat ze mag doortrekken. Daarna de bak omspoelen en handjes wassen. Bak terug in de pot en klaar voor de volgende ronde. Ze zijn niet voor niets nu ‘grote’ kinderen. Dus horen daar ook heel veel grote meisjes dingen bij. Zo mocht ze als beloning even op mama’s telefoon een filmpje kijken. Lang leve netflix!

Lees ook: