Als je als moeder met een dreumes al denkt; help? Wacht maar tot ze ouder zijn! Als kleuter weten ze over het algemeen precies wat wel of niet mag. Maar toch zit er die drang om te ontdekken waar de grenzen liggen en ze proberen op te rekken. Als peuter kan dat soms nog een beetje schattig zijn, maar als kleuter zijn ze er vaak heel bewust mee bezig. Dat ze doelgericht op zoek gaan naar je grenzen. Van die momenten dat ze het spreekwoordelijke bloed onder je nagels vandaan trekken. Om eerlijk te zijn viel het bij onze dochter nog wel mee, maar nu ze met zijn tweeën zijn… En dan is dit nog maar een voorproefje, er staat me vast nog heel wat te wachten.

Dus ging ik op zoek naar de kennis en ervaring van andere moeders. En hoorde daarbij termen als ‘relkleuters, kleuterpubers, draakjes verpakt als engeltje’ voorbij komen als ze het hebben over hun zoon of dochter. Zij delen hoe zij met dat soort situaties omgaan, zodat je even opgelucht kan ademhalen dat jouw kind echt niet de enige is en wie weet heb je wel wat aan hun tips om uit te proberen als het bij jullie thuis weer ‘feest’ is. Ik kreeg zoveel reacties en uitgebreide verhalen dat ik er daarom een serie van zal maken en het niet bij één blog houden. Iedere week lezen jullie dus van een andere kleutermoeder hoe zij hiermee omgaat.

Lees ook: Veters strikken; Van welke leeftijd, stappenplan diverse methoden en oefen materialen

Cindy heeft een zoon. Hij wordt eind januari 5 jaar. Het is een lieve en sociale jongen. Eigenlijk altijd heel braaf en goed gemanierd. Hij heeft een flinke babbel en gaat nu al een discussie niet uit de weg. Soms kan hij door zijn babbel wel eens worden overschat. Het is een kind dat graag knutselt, bouwt en buiten speelt en heel nieuwsgierig is naar de wereld om hem heen.

Mijn kleuter kan soms zooo traag zijn. Hij laat het zich graag aanleunen, terwijl wij zijn zelfstandigheid graag stimuleren en motiveren. Echter, aankleden ’s morgens is regelmatig een drama. In de haast van het moment heeft hij wel tijd om te spelen, maar zodra hij zichzelf moet aankleden is hij ineens heul erg moe. Hij haalt dan alles uit de kast om zichzelf maar niet te hoeven aankleden.

Doel is dat hij zichzelf aan moet kleden en daar blijven we bij. We willen hem met woorden helpen, maar hij moet het zelf doen. Ondertussen gaan wij zelf door, want we gaan niet mee in zijn gekkigheid. We hebben er al heel vaak heel verschillend op gereageerd. Net hoe onze pet stond en hoe lang we hadden geslapen. Het is, zeker in het begin, een strijd geweest van volhouden en zoeken naar een manier waarop hij zichzelf aankleedt en het idee heeft dat hij wel wordt geholpen. Er zijn meerdere preken gegeven. We hebben hem aangesproken op zijn zelfstandigheid. We hebben er een wedstrijd van gemaakt. We hebben hem aangesproken op het feit dat hij graag wil helpen. We hebben hem aangesproken op dat hij een grote broer is en het aan zijn zusje voor kan doen. We hebben hem aangesproken op het snel aankleden en dan snel kunnen ontbijten. We hebben hem aangesproken op het snel aankleden, snel kunnen ontbijten en daarna nog tijd over hebben om te spelen of tv te kijken, voordat hij naar school moet. We hebben echt van alles gedaan en geprobeerd.

Onze kleuter kan goed communiceren en in dit geval komt het er op neer dat hij geen zin heeft om zichzelf aan te kleden en liever wil spelen. Of dat wij hem dus aankleden. Hij heeft zelf ook van alles geprobeerd om zijn zin te krijgen. Van terug zijn bed in kruipen, tot enorme boze buien. Van dikke tranen en paniek tot stug op zijn kamer blijven spelen. We hebben het idee dat hij soms gewoon nog even klein wil blijven en dat hij graag verzorgd wil worden. Daarom doen we dit wel eens in het weekend ofzo. Dan nemen we hem bij ons en dan kleden we hem aan, zonder dat hij er om hoeft te vragen. We brengen dit dan wel als een soort beloning, omdat hij zich op schooldagen zelfstandig heeft aangekleed.

Ik heb heel veel geduld, maar op een gegeven moment is dat op. Klaar! Zeker als je iedere ochtend dezelfde strijd moet voeren. Helemaal onder invloed van te weinig slaap of andere negatieve invloeden die er voor zorgen dat je geduld onder het nulpunt zakt. Op het moment dat ik mijn geduld verlies kan ik heel boos worden en dan ben ik het gewoon zat. Dan kan ik onredelijk zijn en mijn volumeknop veel te hard zetten en gefrustreerd schreeuwen dat hij moet doen wat ik zeg. Niet handig! Werkt niet! Eigenlijk bespreken we alle situaties die niet zo handig gingen of soepel verliepen op een rustiger moment na. Wat is er gebeurd? Waarom gebeurde het? Wat had jij anders kunnen doen? Wat had ik anders kunnen doen? Wat verwacht ik een volgende keer van hem? Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat het een volgende keer gezellig gaat? Van dattum. En als ik echt onredelijk ben geweest bied ik mijn excuses aan. Zo’n gesprek wil niet zeggen dat het een volgende keer lukt, want het kan de volgende ochtend nog een groter drama zijn dan eerder. Ik hoop echter dat een en ander enigszins beklijft en dat hij op een gegeven moment het voordeel er van inziet om in dit geval zichzelf aan te kleden. Momenteel gaat het met enige vaart zelfstandig aankleden aardig. Maar goed, behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Verplaats je in je kind als er iets gebeurt. Waarom vertoont het dit gedrag? Kan ik van mijn kind verwachten wat ik nu verwacht? Hoe kan ik de voorwaarden scheppen om het te laten slagen? Klopt alles? Houdt dan vol! En houdt het samen met je partner op dezelfde lijn vol! Laat je niet gek maken en stap uit de situatie als het je teveel wordt. -is makkelijker gezegd dan gedaan, dat weet ik uit ervaring en zeker in het heetst van de strijd.

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.