Twee jaar geleden, toen we eerst een weekje naar Italië met de hele familie, en vervolgens naar Oostenrijk gingen heb ik een hele stapel met speelgoed ‘gemaakt’. Zowel voor onze, toen 1-jarige dochter als 3-jarig pleegkind. Veel daarvan is ideaal voor peuters, om mee te nemen op vakantie zodat je geen enorme stapels hoeft mee te nemen. Maar ook voor als er kleine broertjes en zusjes op bed liggen. Daarom worden het ook wel eens quiet bags genoemd. Het zijn zakjes met daarin een opdracht of spelletje voor je kind om zich mee te vermaken. Het idee is dat daar alles in zit wat je nodig hebt. Het speelgoed spreekt voor zichzelf of laat het over aan de fantasie van het kind. Gewoon omdat het leuk is, of met een educatief karakter. Het ene heel ‘eenvoudig’ en het andere wat uitdagender. Heel ingewikkeld is het niet. Onlangs kwam ik de doos met spelletjes die nog over waren na deze twee vakantie tegen. Leuk voor onze peuter nu ze steeds meer het principe van spelletjes begrijpt en hopelijk ook interessant voor jullie. Tijdens de vakantie zal ik er iedere week een paar uitlichten, daarmee is het gelijk een leuke bijdrage voor de mamachallenge deze zomer om zelf speelgoed te maken. Vandaag het 6e en laatste deel

In de serie is al een overzicht gekomen met speelgoed en een overzicht van materialen die iedereen wel in huis heeft. Spelletjes specifiek gericht op de fijne motoriek, creatieve vaardigheden en algemene educatieve spelletjes. Deze reeks sluiten we af met twee ideeën van spelletjes om echt helemaal zelf te maken.

DIY Memorie

Zomer speelgoed - Mamaliefde

Met vilten kaartjes heb ik zelf dit memorie spel gemaakt. Met verschillende kleurtjes, maar ook met 1, 2, 3, 4 en zelfs 5 dingetjes er op. Zo kan je spelen met kleuren, dingen bij elkaar zoeken of oefenen met tellen. Ik heb hiervoor gewoon de creakast geplunderd en gekeken naar wat ik had liggen.

I Spy Bag

Zomer speelgoed - Mamaliefde

En tot slot mijn grote favoriet; de I spy bag. Het heeft wat bloed, zweet en tranen gekost om deze te maken. En dat keer twee, want ze wilden natuurlijk allebei een eigen. De tweede is helaas overleden. En eigenlijk is hij ook een beetje aan de volle kant waardoor het lastig spotten is. Maar in een ziplock gevuld met rijst heb ik een aantal kleine voorwerpen (zonder scherpe kantjes) verstopt. Hier heb ik een frame omheen gemaakt van stof en eetstokjes zodat hij netjes vierkant blijft en wel iets weg heeft van zo’n beeldbuis tv. Aan je kind de taak om de verschillende dingen die er in zitten terug te zoeken en benoemen. Of gewoon lekker ermee rammelen.

Zomer speelgoed - Mamaliefde

Tot zover deze serie. Wat waren jouw favorieten van de afgelopen weken?