Al een tijdje heb ik me voorgenomen om zelf klei te maken. Klei uit de winkel is natuurlijk erg handig en kleurrijk, maar in de praktijk zitten de kleurtjes binnen vijf minuten door elkaar om van de chemische geur nog maar te zwijgen.Vaak is deze klei ook zeer hard, zodat je eerst zelf aan de slag moet om hem te kneden. Ook wordt er altijd geruzied om wie welke kleuren mag hebben.

Lees ook: Overzicht van materialen en sensopatisch spelen

Zelf klei maken?

Zelf klei maken is dan een veel goedkopere optie; je kan zoveel maken als je zelf wilt van ingrediënten die je gewoon in huis hebt. Zeker op regenachtige dagen is dit een echte aanrader. Zelf klei maken was een van de pinterest-ideeën om een keer te doen. Het voordeel van zelf klei maken is dat dit niet giftig is en dus ook geschikt voor kleine babyhandjes. Daarnaast heeft het als voordeel dat de geur minder sterk is. Helaas, zelf klei maken blijkt in de praktijk niet zo makkelijk. Net zoals de badverf en de stoepkrijt heb ik eerst meerdere recepten geprobeerd. Het winnende recept voor een zachte klei met eigen aanpassingen zal ik natuurlijk met jullie delen! Het grote voordeel is dat je ook nog eens heel snel klaar bent dus er snel mee gespeeld kan worden en je het niet de avond ervoor hoeft voor te bereiden. Mocht het niet lukken dan is het recept om zelf zoutdeeg te maken een aanrader.

Ingrediënten om zelf klei te maken zonder te koken

  • 200 gram (witte) bloem
  • 100 gram zout
  • 2 eetlepels zonnebloemolie (babyolie kan ook, dat geeft een net wat andere geur en gevoel)
  • eetlepel citroensap (als alternatief kan je ook aluin gebruiken dat je bij de drogisterij koopt)
  • kokend heet water
  • eventueel voedingskleurstof, geurtjes (zoals limonade) of glitters

Als er een kind met deze klei gaat spelen kan je de hoeveelheden halveren. Dan heb je ruim voldoende om heerlijk te kunnen spelen.

Lees ook: 5 Recepten om zelf slijm te maken (met en zonder lijm en lenzenvloeistof)

Stap voor stap uitleg om zelf klei te maken

Je begint met het water te koken. In een grote kom meng je de droge ingrediënten bloem en zout. Vervolgens meng je de eetlepels olie en citroensap erdoor zodat er een paar klontjes ontstaan. Dit doe ik met een vork zodat ik het goed kan mixen.

Zodra het water kookt (je hoeft de klei niet te koken, maar werkt wel met kokend heet water in dit recept) kleur je dit met een paar druppels kleurstof. Zelf gebruik ik geconcentreerde voedingskleurstofgel; een druppel is dan ook meer dan voldoende. Donkerroze / tegen rood water zorgt uiteindelijk voor een lichtroze kleur. Zelf heb ik er ook een flinke scheut zeer zoete frambozenlimonade bijgedaan als geurstof.

Hiervan giet je telkens een klein scheutje bij het mengsel. Tot er geen poeder meer over is. Dan ga je verder kneden met je handen. Doordat je eerst het water kleurt hoef je niet bang te zijn voor het afgeven aan je handen. Dat was voor mij een reden om eerst geen kleurstof te willen gebruiken, zoals in andere recepten. Je hoeft ook niet meer bang te zijn dat het water kokend heet is. Totdat je een soepele massa hebt kan je er telkens wat water bijgieten. Is het te nat, doe er dan nog wat bloem bij. Uiteindelijk had ik twee mooie klompjes klei.

Aan een klomp klei heb ik tot slot nog flink wat glitters toegevoegd. Ik was erg blij met het resultaat. Om de een of andere reden was deze klomp ook beter om mee te kleien. De andere was toch iets droger en brokkelde sneller af. Terwijl de glitters het enige verschil is.

Wil je liever een wat hardere klei kan je de bloem vervangen door vogelzand, dit is heel fijn zand en geeft het net een wat ruwer gevoel.

Klei maken zonder te koken

Voor een handig recept om zelf klei te maken zonder te koken is het recept in onderstaand youtube filmpje een absolute aanrader.

Eigenlijk gebruik je dezelfde ingrediënten, maar dan zonder kokend water. Of je kan het aanpassen met de volgende ingrediënten;

Je mengt alles door elkaar, goed kneden en je kunt kleien! Je kunt deze klei ongeveer een maand bewaren. Is de klei te nat kan je er wat extra bloem bij doen, is hij te droog dan helpt wat extra water.

Recept voor super zachte klei

Naast de bovenstaande recepten kan je ook een superzachte klei maken. Hiervoor heb je slechts twee ingrediënten nodig; namelijk maizena en (goedkope) haar conditioner (bijvoorbeeld van de action). Deze ingrediënten meng je in een verhouding van 1 conditioner en 2,5 maizena, afmeten kan onder andere met een klein koffiekopje. De kinderen kunnen dit ook prima zelf maken. Het beste werkt het als je eerst met een vorkje roert, omdat de ingrediënten niet makkelijk combineren. En later met de blote handen, kan er daarna gelijk gespeeld worden.

Als de klei te droog wordt en gaat afbrokkelen kan je iets meer conditioner toevoegen.

Varianten op recepten

Het voordeel van het zelf maken van klei is dat je heel eenvoudig het basisrecept zoals hierboven staat kan aanpassen. Hierdoor kan je deze klei een kleur naar keuze geven, of misschien wel met een geurtje of wat anders extra’s zoals glitters of sterren. Een aantal ideeën:

  • Roze klei met aardbeien smaakje voor Valentijn
  • Witte klei met zilveren glitters in de winter
  • Klei met een schepje cacao of speculaaskruiden voor Sinterklaas

Meer alternatieven zoals herfst klei of Frozen klei vind je bij Juf Maike.

Spel ideeën met klei voor peuters en kleuters